пʼятниця, 04 лютого 2011 09:03

"Я сумую за дружиною, навіть якщо вона просто вийшла в іншу кімнату"

Коли по телевізору передавали результати президентських виборів у США 1981 року, Ненсі Рейґан милася у ванній. А її чоловік Рональд приймав душ. Жінка першою почула, що її коханий перемагає. Вискочила з ванної, прикрилася рушником і затарабанила в двері душової. І вже вдвох із чоловіком вони побігли до кімнати слухати новини. Старі, мокрі й голі люди обійнялися.

Вони познайомилися 1949-го. Рональда саме обрали президентом Гільдії кіноакторів. Й ось до високого чорнявого красеня — 185 см на зріст — якось зайшла молодша на 10 років актриса Ненсі Девіс. Попросила прибрати її прізвище з голлівудського "чорного списку". Туди потрапляли актори, що співчували комуністам. Рейґан вивчив її досьє, з'ясував, що акторку сплутали з кимсь іншим. І запросив Ненсі на вечерю.

Вона тривала 4 год. Після неї Ненсі й Рональд бачилися щодня. Ненсі мріяла, щоб Ронні — так називала коханого — освідчився на заході сонця в каное, де вона б лежала, опустивши пальці у воду, а він перебирав струни гітари. Але зізнання в коханні й одруження 1952-го були скромні. Мрію дружини про каное він здійснив тільки в день їхнього срібного весілля. Подарував каное з назвою "Справжнє кохання" і повіз кататися озерцем.

— Я сумую за дружиною, навіть якщо вона просто вийшла в іншу кімнату, — казав Рональд.

У день народження дружини він надсилав квіти її матері — так дякував за те, що дала їй життя. Ненсі пише в мемуарах: "Ми фізично відчуваємо ніжність одне до одного, як на людях, так і наодинці, і ми завжди тримаємося за руки. Коли я зустрічаю Роні в аеропорту, замість того, щоб цмокнути одне одного в щічку, ми цілуємося по-справжньому". Коли Рейґан став президентом, а Ненсі першою леді, вони не змінили цих звичок. Бувало, присутнім доводилося сором'язливо опускати очі.

Ненсі прожила у Білому домі кілька тижнів, як її прозвали Драконихою. Одразу оголосила, що резиденція президента США потребує ремонту на мільйон доларів. Ці гроші під виглядом добровільних пожертв зібрала серед багатих чоловікових друзів.

— Ненсі вважає, що Білий дім належить усім громадянам Америки, тому він повинен бути найкрасивішим житлом у світі, — виправдовувався за дружину Рейган. — І вона досягла цього завдяки своєму вишуканому смаку. Причому без участі платників податків.

1985 року Рональдові Рейґану зробили операцію на товстій кишці. Усі справи чоловіка Ненсі скасувала. У Білий дім дозволила поїхати лише, аби прийняти лідера Китаю. У Вашингтоні обурювалися — мовляв, хто ж насправді керує в Білому домі. Але глава держави знову заступився за Ненсі:

— Перших леді не обирають, але вони мають завжди бути на видноті, — звернувся він до американців після лікарні. — Одна з них допомагала чоловікові створювати Америку, інша — захищати її, третя була вухами й очима президента. Ненсі Рейґан для мене — все це разом.

Коли за два роки їй вирізали одну грудь через рак, чоловік написав у щоденнику: "Я був президентом наймогутнішої держави і при цьому ніяк не міг допомогти жінці, яку люблю більше за життя".

По завершенні президентства Рональда Рейґана подружжя оселилося в Лос-Анджелесі в особняку, який купили за $2,5 млн. 1994 року Рейґан дізнався, що в нього хвороба Альцґеймера — поступовий розпад особистості.

— Бажаю тільки, щоб Ненсі не розділила моєї долі, — сказав тоді.

Через чотири роки дружина в одному з інтерв'ю зізналася:

— Ми й досі дуже кохаємо одне одного. Коли я кажу, що моє життя почалося з Ронні, — це правда. Я не можу уявити себе без нього.

2004-го Рональда Рейґана не стало. Під кінець життя він не пам'ятав, що був президентом США, не впізнавав дружину й дітей.

56

У СТІЛЬКОХ стрічках за роки акторської кар'єри (1937–1967) зіграв Рональд Рейґан. Були це переважно фільми категорії "Б" — малобюджетні, із примітивним сценарієм, розраховані на невибагливого глядача.

— Продюсери не хотіли зробити гарні картини — вони бажали, щоб вони були готові до четверга, — казав він згодом.

Акторське амплуа Рейґана-актора — щирий хлопець, привабливий, але "не обтяжений інтелектом". В екранних любовних трикутниках він отримував роль "третього зайвого", у ковбойських перестрілках — ставав однією з перших жертв. Актор Джиммі Стьюєт сказав:

— Якби Ронні свого часу одружився не з Джейн Вайман, а з Ненсі, то він би точно отримав "Оскара". Вона про це подбала би.

Астролог кожен день позначала різним кольором

Рональд Рейґан настільки довіряв власному астрологові Джоан Квіґлі, що за її порадою влаштував інавгурацію о п'ятій ранку. Американці були шоковані. Та Рейґан не відступився, бо астролог напророкувала йому в такому разі два президентські терміни та блискучу кар'єру на цій посаді. І справді: ті, хто скептично поставився до перемоги Рейґана — мовляв, на що здатний другосортний голлівудський актор, — були здивовані.

Джоан Квіґлі склала для Рейґана астрологічний календар, де кожен день позначила різним кольором. Зеленим — "хороші" дні, червоними — "погані", а жовтим — "непевні". Відповідно до календаря керівник апарату Білого дому планував публічні виступи президента і його переговори з лідерами іноземних держав.

1911, 6 лютого — Рональд Вілсон Рейґан народився в селищі Темпіко, штат Іллінойс, США, у родині торговця взуттям

1926–1931 — працює рятувальником на пляжі. Витягнув із води 77 потопельників. Цим пишався все життя

1932 — починає працювати радіокоментатором, через п'ять років знявся в першому фільмі "Кохання в прямому ефірі"

1940–1949 — шлюб із актрисою Джейн Вайман. 1941-го в них народилася донька Маурін, 1947-го — донька Крістіна, померла того ж року. 1945-го всиновили хлопчика Майкла. Подружжя розлучилося

1952 — у шлюбі з на 10 років молодшою акторкою Ненсі Девіс народилася донька Патриція, 1958-го — син Рональд. Із дітьми Рейґана від його першого шлюбу в Ненсі стосунки не склалися — вона ревнувала їх до чоловіка. Зі своїми дітьми теж не ладила. Донька протестувала, що мати постійно втручається у її життя. Жорсткий тиск не подобався й Ронні-молодшому. Через сварки з матір'ю діти у зрілому віці кілька років не бачилися з батьками. Помирилися тільки незадовго до смерті Рейґана

1966–1974 — губернатор Каліфорнії

1981–1989 — у 69 років став 40-м президентом США, найстаршим

з-поміж усіх, хто обіймав цю посаду. Коли його просили поділитися секретом своєї "духовної молодості", завжди відповідав одним словом: "Ненсі"

2004, 5 червня — помер у себе вдома в Лос-Анджелесі в оточенні близьких

Ненсі по смерті чоловіка розпочала громадську діяльність. Живе самотньо в їхньому особняку

 

Зараз ви читаєте новину «"Я сумую за дружиною, навіть якщо вона просто вийшла в іншу кімнату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі