вівторок, 08 квітня 2008 07:07

8 квітня в історії

1492 — у Флоренції у віці 43 років помер Лоренцо I Медичі (Величний), із 1469-го — правитель цього міста, поет, меценат. За часів Лоренцо I Флоренція стала одним із провідних культурних центрів Італії. За два роки по його смерті поборник аскетизму Джироламо Савонарола вигнав сімейство Медичі з міста та заснував у Флоренції республіку, проголосивши Ісуса Христа її королем.


1882 — у Вільні (нині Вільнюс, Литва) народився історик, політичний діяч і літературознавець Дмитро Дорошенко. Походив зі старовинного козацько-старшинського роду, з якого вийшли два гетьмани — Михайло Дорошенко і Петро Дорошенко. Входив до складу Української Центральної Ради. 1918-го, під час правління гетьмана Скоропадського, очолив Міністерство закордонних справ Української Держави. Із 1920-го в еміграції. Разом із В"ячеславом Липинським та іншими діячами гетьманського руху брав участь у створенні об"єднання українських монархістів — Українського союзу хліборобів-державників. Автор майже тисячі праць з історії України. Помер 1951-го.


1935 — у Радянському Союзі почав діяти декрет, за яким кримінальна відповідальність стала поширюватися на дітей від 12 років. Тепер їх можна було засуджувати, зокрема і до смертної кари.


1997 — у Нью-Йорку срібну доларову монету 1804 року продано за $1 млн 815 тис. 

Зараз ви читаєте новину «8 квітня в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі