понеділок, 22 жовтня 2007 15:05

34 знімки воїнів УПА були сховані на горищі
9

Справа наліво: Юрій Фесюк (псевдо Аскольд), Степан (Стьопа) — брат покійної Параски Гуцуляк, Василь Сербенюк (Мороз) — загинув на очах Марічки Гуцуляк. Двох наступних повстанців Ганна Жупанська не впізнала. Перший зліва — районний провідник Петро Сербенюк
86-річна Ганна Жупанська шостий місяць не ходить — у неї хворі ноги. Дітей не має. На знайдених знімках жінка впізнає своїх односельців, що воювали в УПА
Андрій Мигалюк
Ряд внизу – 1-й зліва Степан Гуцуляк (Стьопа), посередині Василь Сербенюк (Мороз), 3-й зліва Юрчик Фесюк (Аскольд). Верхній ряд невідомі
1-й верху зліва Василь Сербенюк (Мороз), посередині верху – Степан Гуцуляк (Стьопа), 3-й зліва Юрчик Фесюк (Аскольд). Внизу у кашкеті невпізнаний

Кілька десятків чорно-білих фотокарток воїнів Української повстанської армії й зачитаний "Кобзар", виданий на початку 1920-х, знайшов 34-річний Андрій Мигалюк у селі Воскресинці Коломийського району на Івано-Франківщині. На сховок натрапив, коли прибирав у будинку, що дістав у спадок від покійної родички Параски Гуцуляк.

— На стрісі було все захаращено, — розповідає він. — Ніхто там не прибирав від 1998 року, як вона померла, — підставляє драбину й лізе на горище. — Сушениці ще висіли і трави, бо лікувалася ними. Прибирав два дні, а потім став роздивлятися, чи не тече часом дах. Дивлюся, між кроквою та черепицею якийсь пакунок у газеті. Розгорнув — а там фотографії.

Стара дерев"яна, мащена глиною, але ще добротна хата стоїть у центрі села. Батько колишньої власниці Михайло Гуцуляк був у Воскресинцях священиком. Андрій Мигалюк дістає із шафи портрети: Михайло та Євдокія Гуцуляки у весільному вбранні. Першою на світ у них з"явилася Марічка, потім Степан, а далі Параска. Євдокія померла під час пологів за наймолодшим Миколою. Михайло вдруге не одружувався. Коли в Коломиї вербували в УПА, склав присягу й отримав псевдо Тато. За ним пішли й діти.

Марічка вмерла від побаченого — серце розірвало

— У селі вони мали конспіративну хату й переховували партизанів, — згадує колишня станична повстанців 86-річна Ганна Жупанська, яка живе по сусідству. — Хтось на них доніс, зав"язалася перестрілка. Василь Сербенюк — псевдо Мороз — застрілився на подвір"ї, щоб не здатися живим. Люди кажуть, що Марічка вмерла від побаченого — серце розірвало. Ми виділи, як її тіло, без ран, волокли по землі. Було то в 44-му по Михайлі (після 21 листопада. — "ГПУ").

Зберігся лист Степана до сестри Параски. Андрій Мигалюк знайшов його між старими фотокартками Гуцуляків. "Слава Ісусу Христу! Дорогенька сестричко, знаю добре, що ти переживала великі муки тої суботи по Михайлу, — пише він. — Бо добре знаю по собі, але я переживав не одну муку, що не змогли помогти Марічці... Мені тої днини так було прикро, думав життя собі відібрати".

Чорнило вицвіло, не все можна розібрати. Параску й Миколу арештували того ж 1944-го. Михайло загинув 16 квітня 1945-го, було йому тоді 57.

Ганна Жупанська одягає окуляри й бере фотографії. Більшості з односельців на них уже немає серед живих. Упізнає брата Параски Гуцуляк Степана — псевдо Стьопа. Після арештів і смерті Марічки він переховувався. Загинув у рідному селі наприкінці 1948 року. До 1990-х із Гуцуляків дожила тільки Параска.

— Мені здається, що вона не до кінця повірила в незалежність України, тому нікому не розповідала про фотографії, — припускає Андрій Мигалюк, показуючи її вцілілі паспорт, трудову книжку, довідку про реабілітацію.

На спецпоселення жінку вислали в Тайшетський район Якутії. Звільнили тільки 1960-го. Параска влаштувалася на рудовидобувний комбінат у Краснодарському краї в Росії. Додому повернулася через сім років.

Знімки їй міг передати брат Степан. Везти їх із собою до Сибіру жінка не могла: за знайдені при обшуку фото до терміну могли додати кілька років. Мабуть, зберігала десь у селі, а коли повернулася на батьківщину, віднайшла їх і переховала.

— Гляньте, які то були люди, — Андрій Мигалюк простягає фото. — У них щасливі обличчя.

Станична Сосна носила повстанцям їжу

Ганна Жупанська сама відбула в сибірському спецпоселенні 18 років. 15 травня 1946-го 25-річну станичну засудили за те, що збирала й доставляла продукти українським партизанам. Люди в селі про це знали. Приносили хліб, квасолю, зерно.
— Харчі носила до сусіднього лісу й там лишала. Казали тільки місце, — розповідає жінка. — Був приказ віднести, скинути, не зглядуватись. Ідемо так, ніби на поле працювати, а потім мали стрільче (зустріч. — "ГПУ"). Ніхто нам не довіряв: зрадників багато було.
Каже, що відтоді, як склала повстанську присягу, по імені її ніхто не кликав — мала псевдо Сосна.
— Ми пройшли курс, як рану треба завити, допомогу надати. А як тішилися з дівчатами, що можемо робити щось для України. Уже зараз нема таких людей, — витирає сльози.
Заарештованих повстанців везли до катівні НКВД у Коломиї.
— То велика тюрма, — веде далі жінка. — У камері спали на підлозі — було нас, жінок, стільки, що як оберталася одна, то мусили всі. Як чуємо ключі задзенькають, кожній волос стає дибки. З допитів приносять за руки й ноги, кинуть до нас. Тримали мене там півроку.
Згадує, що того дня, коли її, 13-річного брата Петра й маму вивозили до Сибіру, випав перший сніг. Брат ходив до школи, був здібний до науки. Коли їх забирали, то взяв із собою книжки — не знав, куди їде. Майно родини конфіскували.
— Була добротна хата, стайня, кінь, корова, телиця, свиня. Не позволили навіть зарізати курку та з собов узяти. По дорозі до Сибіру їли кропиву та мерзлу мандебурку (картоплю. — "ГПУ").

Зараз ви читаєте новину «34 знімки воїнів УПА були сховані на горищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі