Ексклюзиви
субота, 12 квітня 2008 07:09

12 квітня

1606 — за наказом англійського короля Якова I, який одночасно був і королем Шотландії Яковом VI, у Великій Британії введено новий прапор, названий пізніше "Юніон Джек". На шотландський прапор — білий хрест на синьому тлі — було накладено англійський — червоний хрест на білому. Англія та Шотландія тоді були незалежними державами, тому прапор використовували як додатковий на кораблях обох країн. Це мало демонструвати служіння одному монархові. Після Акту про унію 1707-го, який об"єднав їх у єдине Королівство Великої Британії, прапор став символом нової держави.


1961 — космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-річним Юрієм Гагаріним, о 9.07 за московським часом стартував із космодрому Байконур у Казахстані. За 108 хв. він облетів навколо Землі й о 10.55 приземлився поблизу російського міста Енгельс. Це був перший вдалий політ у космос. За американськими даними, які не були підтверджені Радянським Союзом, до Гагаріна облетіти земну кулю намагалися щонайменше четверо космонавтів, але вони не повернулися.


1979 — на 51-му році життя в автокатастрофі загинув український актор і режисер Леонід Биков. Відомий за фільмами "Ати-бати йшли солдати", "В бій ідуть одні "старики", "На семи вітрах", "Добровольці", "Чужа рідня", "Максим Перепелиця". Народився 1928-го в селі Знаменське Слов"янського району на Донеччині. Двічі намагався вступити до льотного училища. Закінчив акторський факультет Харківського театрального інституту. 2001-го в Києві відкрили пам"ятник військовим льотчикам. Леонід Биков став образом для скульптури.

Зараз ви читаєте новину «12 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути