четвер, 30 вересня 2021 09:39

Волт Дісней мав таємну кімнату для переговорів із будівельниками

"Я збудую місто майбутнього. Ніхто й ніколи до мене про це й не мріяв. Реалізуємо найкращі ідеї науковців, винахідників та уряду. Міста не завершать остаточно. В ньому постійно демонструватимуть, тестуватимуть і застосовуватимуть нові матеріали, технології й системи", – розповідає мультиплікатор 64-річний Волт Дісней на пресконференції в готелі Cherry Plaza в американському Орландо в листопаді 1965-го. Його компанія купила землю біля міста для спорудження парку розваг Disney World.

Дісней – мільйонер. Із братом 72-річним Роєм володіє студією The Walt Disney Company. Зняв 111 фільмів, що отримали 26 "Оскарів" і безліч інших нагород. Мишеня Мікі Маус стало найприбутковішим героєм.

1955-го брати відкривають у Лос-Анджелесі парк розваг Disneyland, що приносить чималі гроші. Хочуть звести ще один на східному узбережжі США. Агенти компанії скуповують болотисті землі у штаті Флорида. На 11 тис. га витрачають $5 млн – $32,5 млн на теперішній час.

Автор: wikimedia.org
  Мультиплікатор Волт Дісней показує мапу з містом, яке хоче звести з парком розваг. Презентував її під час пресконференції в американському Орландо у листопаді 1965 року
Мультиплікатор Волт Дісней показує мапу з містом, яке хоче звести з парком розваг. Презентував її під час пресконференції в американському Орландо у листопаді 1965 року

Рой наполягає на традиційному форматі парку розваг. Волт хоче спорудити місто майбутнього з інноваційною транспортною системою.

– Ми можемо стати творцями майбутнього, – переконує молодший Дісней.

– Для початку давай побудуємо Disneyland, – не відступає Рой. – Парк принесе гроші, і ми вкладемо їх у здійснення твоїх ідей.

Волт облаштовує кімнату при студії для таємних зустрічей із науковцями й будівельниками. Обговорює Project X. Має намір звести високотехнологічне місто EPCOT – Experimental Prototype Community of Tomorrow для 20 тис. людей.

Задумує накрити поселення скляним ковпаком. Вчені зможуть тестувати в ньому розробки. В центрі хоче спорудити 30-поверховий готель і діловий центр. На околицях – житлові будинки, підземну автостраду й наземний транспорт, монорейкову дорогу з безпілотними поїздами.

Наступного року у Волта Діснея виявляють рак легенів. Він затятий курець. 15 грудня 1966-го помирає. Доручає реалізацію проєкту брату. Але рада директорів компанії та інвестори згортають усі плани, пов'язані з EPCOT.

– Хто платитиме за відвідини міста-утопії? Людям потрібні розваги. Краще влаштувати поле для гольфу, готель і парковку, – кажуть Рою. Він не сперечається.

Біля Орландо будують парк розваг. Ділять на шість тематичних територій з атракціонами. П'ять – аналоги Disneyland поблизу Лос-Анджелеса. Вперше роблять Зал президентів. Скульптор Блейн Гібсон ліпить із воску фігури 36 керівників США. Відві­дувачам показують фільм про становлення американської нації. Інтерактивна фігура Авраама Лінкольна виголошує промову.

Парк Disney World відкривають 1 жовтня 1971-го. Першого дня його відвідують 10 тис. людей. Квитки для дорослих коштують $3,50 – $23 на теперішні гроші, для дітей – на долар дешевше. Рой Дісней наполягає, щоб назву змінили на The Walt Disney World. Інвестори погоджуються.

– Доки існуватиме cвіт Волта Діснея, доти його пам'ятатимуть. Це данина філософії мого брата та його талантам, відданості й вірності компанії, – говорить на відкритті Рой Дісней. – Нехай The Walt Disney World принесе радість, натхнення й нові знання всім, хто приїде в це щасливе місце, де люди будь-якого віку можуть разом сміятися, розважатися й учитися.

Рой помирає за два місяці від інсульту.

2018-го The Walt Disney World стає найвідвідуванішим місцем розваг у світі. Щороку в ньому проводять час до 58 млн осіб.

Автор: gettyimages.com
  Дружини рибалок з англійського містечка Великий Ярмут несуть повні каструлі засолених оселедців 2 жовтня 1937-го. Був сезон міграції риби – й вона підходила до узбережжя. Після обробки її складали в дерев’яні діжки та продавали. В середині XX століття в Північному морі почали видобувати нафту, що порушило екологічний баланс. Рибна промисловість занепала
Дружини рибалок з англійського містечка Великий Ярмут несуть повні каструлі засолених оселедців 2 жовтня 1937-го. Був сезон міграції риби – й вона підходила до узбережжя. Після обробки її складали в дерев’яні діжки та продавали. В середині XX століття в Північному морі почали видобувати нафту, що порушило екологічний баланс. Рибна промисловість занепала

1281 гол забив бразильський футболіст Пеле – справжнє ім'я Едсон Арантіс ду Насіменту – протягом 1957–1977 років. Завершив кар'єру 1 жовтня 1977-го. Мав 36 років. Грав за бразильський клуб "Сантос" і за "Нью-Йорк космос" у США. У складі збірної Бразилії провів 92 матчі й забив 77 м'ячів. Він єдиний футболіст, який тричі ставав чемпіоном світу – 1958-го, 1962-го і 1970 року. ФІФА визнала його найкращим футболістом ХХ ст. Був міністром спорту. Зараз йому 80 років

"Руками створене, руками й руйнується", –

сказав гетьман Війська Запорозького 53-річний Богдан Хмельницький про взяття польської фортеці Кодак – тепер село Старі Кодаки біля міста Дніпро – 1 жовтня 1648-го. Її звели поляки в липні 1635 року, щоб перешкодити втечі селян на Січ. Козаки тримали фортецю в облозі чотири місяці. Перетворили на сторожовий пост

31 вересня 1791-го у віденському театрі Freihaus показали прем'єру опери "Чарівна флейта" австрійського композитора 35-річного Вольфганга Амадея Моцарта. Він диригував оркестром. Автор лібрето 40-річний Емануель Шикандер зіграв головну роль. Під час виступу Моцарт відчув слабкість. Помер за два місяці від невстановленої хвороби. "Чарівна флейта" стала виставою, яку найчастіше виконували в театрах світу.

27 вересня 1825 року між британськими містами Стоктон-он-Тіс і Дарлінґ­тон запустили перший пасажирський поїзд на залізничній колії завдовжки 40 км, що слугувала для транспортування вугілля. Потяг вміщав 450 пасажирів. Рухався зі швидкістю 24 км/год. Рушав, коли вагони заповнювалися хоча б наполовину. За 10 років колію проклали до інших міст. Пасажирські потяги почали курсувати за графіком.

Зараз ви читаєте новину «Волт Дісней мав таємну кімнату для переговорів із будівельниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі