середа, 21 жовтня 2020 14:26

Убивцю Кармелюка цар звільнив від податків

"Сим образом кончил жизнь свою славный злодеяниями Кармалюк, три раза бежавший из каторжной работы, непокоивший многие годы здешнюю округу. Имевший чрезвычайные и даже неимоверные почти связи, сделавшийся водрузителем всего зла и сим ввергнувший многих простолюдинов в пагубу и в самое даже суеверное всеобщее о его силах и могуществе мнение", – написали чиновники про смерть селянина 48-річного Устима Кармалюка. 22 жовтня 1835-го в селі Шляхові Коричинці – тепер Волоське в Деражнянському районі на Хмельниччині, шляхтич 18-річний Федір Рудьковський застрелив його.

Устим Кармалюк походив із кріпаків села Головчинці – тепер Летичівський район Хмельницької області. З дружиною Марією мав четверо синів і доньку. Був непокірний. Коли виповнилося 25 років, поміщик віддав його в армію. Служив у Кам'янці-Подільському. За рік утік звідти й очолив селянський загін.

Автор: wikimedia.org
  Художник Василь Тропінін (1776–1856) створив портрет ”Українець середнього віку” з Устима Кармалюка, вважають історики. 1818-го писав в’язнів Кам’янецької фортеці. Серед них був і Кармалюк. Картина зберігається в московській Третьяковській галереї
Художник Василь Тропінін (1776–1856) створив портрет ”Українець середнього віку” з Устима Кармалюка, вважають історики. 1818-го писав в’язнів Кам’янецької фортеці. Серед них був і Кармалюк. Картина зберігається в московській Третьяковській галереї

Він грабує маєтки. Започатковує рух проти поміщиків, який поширюється Літинським, Летичівським та Ольгопільським повітами. Устима Кармалюка ловлять і садять до Кам'янець-Подільської фортеці. Утримують два роки. За спробу втечі випікають залізом тавро на чолі й засилають на довічну каторгу в Сибір. Він тікає звідти. Біля рідного села знову збирає загін і нападає на панів.

"За чверть століття розбійництва так і не нажив нічого. Сім'я бідувала. Усе вкрадене йшло на підкупи, плату за притулок, за мовчання, харчі, різні послуги, – згадували його сучасники. – Якось прийшов грабувати панів і побачив породіллю з новонародженим, залишив усе награбоване та ще й сипнув кілька золотих червінців – немовляті на хрестини".

У ніч на 13 серпня 1835 року ватага з шести чоловіків у селі Красносілки – тепер Шепетівський район на Хмельниччині – пограбувала й побила орендаторку Магдалену Поплінську. Забрали золото та срібло. Її слуги кинулися шукати кривдника. Один член загону погодився видати ватажка. Спіймали в хаті дружини заарештованого товариша Оляни Процикової в Шляхових Коричинцях. У тамтешнього пана гостював жених дочки Федір Рудьковський, який зголосився вбити Устима Кармалюка.

Тіло кілька днів возили селами під охороною солдатів. Поховали біля цвинтаря в місті Летичів. Без відспівування, труни і хреста.

Федора Рудьковського викликали до столиці. Цар Микола I вручив йому діамантовий перстень і звільнив від податків як видатну особу.

Від маршала залишилася розплавлена "Золота зірка"

– Встигнемо до Жовтневої? Керівництво просило не підвести, – запитує головний маршал артилерії Радянського Союзу 58-річний Митрофан Нєдєлін дніпропетровського конструктора Володимира Кукушкіна, 30 років. На космодромі Байконур у Казахстані готують до випробувального запуску міжконтинентальну балістичну ракету Р-16. Має долати 8,5 тис. км. Розроблена на противагу подібній американській зброї.

Інженери працюють цілодобово. Але випробування йдуть важко. Часто відмовляють прилади.

Запуск призначають на 24 жовтня 1960-го. За 30 хв. до наміченого часу самовільно запускається один двигун. Розжарені гази пропалюють баки з пальним, воно спалахує.

"Долинув сильний безладний гуркіт, – згадував головний конструктор 54-річний Михайло Янгель. – Ми вбігли до пультової та побачили офіцерів – блідих, із збожеволілими очима. Я кинувся до перископа і побачив, як на пусковому майданчику палає наша ракета. Картина була страшна".

Ракета переламується навпіл і падає на стартовий майданчик. Там згорають 57 військових і 17 конструкторів. У Янгеля стається серцевий напад.

Упізнати трупи неможливо. Від Митрофана Нєдєліна залишається тільки розплавлена "Золота зірка" Героя Радянського Союзу.

Спецкомісія на чолі з головою президії Верховної Ради СРСР Леонідом Брежнєвим встановлює порушення техніки безпеки на Байконурі. Проте нікого не карають. Генсек Микита Хрущов засекречує подію. Преса пише, що жертви загинули в авіакатастрофі.

Ракету доробляють і запускають у лютому 1961-го.

Автор: gettyimages.com
  Мітингувальники захопили гармати в центрі Будапешта під час виступу проти комуністичного уряду, який почався 23 жовтня 1956 року. Вимагали виведення з Угорщини радянських військ, вільних виборів і зміщення комуністів із державних посад. 11 листопада військові придушили повстання, застосовуючи танки. Загинули 2652 людини, майже 20 тисяч було поранено. Радянська армія втратила 669 бійців, 1540 було поранено
Мітингувальники захопили гармати в центрі Будапешта під час виступу проти комуністичного уряду, який почався 23 жовтня 1956 року. Вимагали виведення з Угорщини радянських військ, вільних виборів і зміщення комуністів із державних посад. 11 листопада військові придушили повстання, застосовуючи танки. Загинули 2652 людини, майже 20 тисяч було поранено. Радянська армія втратила 669 бійців, 1540 було поранено

60 метрів пролетіла Ніагарським водоспадом американка 63-річна Анна Едсон Тейлор, сидячи в діжці 24 жовтня 1901 року. Посудину оббили грубою ковдрою всередині. Коли жінка залізла в неї, кришку засмолили. Зіштовхнули з верхівки водоспаду з території Канади, а виловили внизу за американським кордоном. Згодом каскадерка їздила містами з діжкою та розповідала про свій вчинок

"Моя відмова – обдумана дія. Я й раніше відхиляв офіційні відзнаки. Це пов'язано з уявленнями про працю письменника. Автор, який посів певну позицію в політичній, соціальній або культурній сфері, повинен діяти за допомогою лише тих коштів, що належать йому, тобто за рахунок надрукованого", –

пояснив французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр (1905–1980) відмову від Нобелівської премії з літератури 22 жовтня 1964-го. Йому присудили нагороду – 250 тисяч шведських крон, майже мільйон доларів. Вважав, що премія зробить його залежним

20 жовтня 1973-го королева Великої Британії 47-річна Єлизавета II відкрила приміщення Сіднейської опери. Архітектор данець Йорг Утцон будував її протягом 15 років у стилі експресіонізму з радикальним дизайном. Провели спеціалізовану лотерею й зібрали $102 млн. У будівлі обладнали 900 приміщень. Серед них – чотири театри і стільки ж ресторанів.

21 жовтня 1056 року київський диякон Григорій вивів першу літеру "Остромирового Євангелія". Писав старослов'янською мовою для новгородського посадника Остромира. Містить 294 аркуші з євангельськими читаннями для неділі та свят. Прикрашені заставками і трьома мініатюрами. Це найдавніша книжка, створена на території України. Зберігається в Російській національній бібліотеці в Санкт-Петербурзі.

23 жовтня 1944-го у філіппінській затоці Лейте почалася найбільша морська битва в історії. 60 японських літаків атакували американський флот. Уперше використали тактику камікадзе – пілотів-смертників. Вони скеровували літаки на кораблі й гинули. Так потопили один і вивели з ладу шість авіаносців. Битва тривала три дні. США та союзники залучили до неї понад 200 тис. вояків. Вони пішли в контратаку й перемогли, захопили плацдарм на Філіппінах.

Зараз ви читаєте новину «Убивцю Кармелюка цар звільнив від податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі