четвер, 25 лютого 2021 10:00

Стара жінка сокирою зарубала сотню людей

"До Теодоріха багато князів в обладунках розкішних на допомогу прийшли. Приєдналися і 200 лицарів у шоломах. Магістр рушив у Литву та захопив замок Піленай. До нього втекли жемайти (етнічна група, яка жила на території нинішньої Західної Литви, в історичній області Жемайтія. – Країна) з чотирьох країв. Побачивши військо, язичники злякалися. Не вірячи в можливість уберегти замок, майно своє в полум'я покидали, а самих себе повбивали", – пише літописець Віганд із Марбурґа в "Новій прусській хроніці" про знищення фортеці Піленай 25 лютого 1336 року. Припускають, тепер на тому місці стоїть курган у Шилальському районі Литви.

Покатоличені Данія, Польща, Швеція, Тевтонський і Лівонський ордени організовували походи проти язичників Північної Європи з кінця XII ст. Грабували й поширювали вплив на нові землі. Змушували приймати християнство або знищували.

Автор: jonasmackonis.lt
  Картину ”Піленай” створив литовський художник Йонас Мацконіс 1982-го. Зобразив героїчну оборону та самогубство жителів фортеці Піленай 25 лютого 1336 року. В центрі – князь Маргиріс, який збирається вбити дружину
Картину ”Піленай” створив литовський художник Йонас Мацконіс 1982-го. Зобразив героїчну оборону та самогубство жителів фортеці Піленай 25 лютого 1336 року. В центрі – князь Маргиріс, який збирається вбити дружину

1236-го у хрестовий похід проти західнослов'янського племінного союзу жемайтів ідуть 2 тис. саксонських лицарів-мечоносців. Жемайти перемагають їх у битві при Сауле – тепер місто Шяуляй на півночі Литви. Однак розуміють, що напади триватимуть. Укріплюють і споруджують фортеці. На кордоні з володіннями Тевтонського ордену зводять замок Піленай.

Тевтонці 1308-го захоплюють Гданськ, знищують 10 тис. людей. Хочуть здолати Піленай і зайняти Балтію. Великий магістр ордену Теодоріх фон Альтенбурґ збирає майже 6 тис. вояків. Зокрема, з території нинішніх Австрії, Німеччини, Франції.

На початку лютого входять у Жемайтію, грабують і знищують села. Люди з уцілілою худобою тікають до замку Піленай. Тевтонці беруть його в облогу. Обороною командує князь Маргиріс. Чоловіки б'ються на укріпленнях довкола фортеці. Їм бракує зброї.

Хрестоносці обстрілюють камінням із катапульт і запаленими стрілами. Захисники розуміють, що програють. Вирішують спалити майно і не датися живими в руки ворогу. Чоловіки вбивають жінок і дітей. Запалюють багаття й кидаються в нього.

"Стара жінка сокирою сотню людей зарубала. Потім у себе життя відібрала, – писав Віганд із Марбурґа. – Частина поранених на конях повтікали. Князь литовський хотів помститися прусам, але відступив і сховався в підвалі. Дружину свою розрубав і в полум'я кинув. Вражені цим язичники схилили голови. Князь усіх порубав, а потім і себе. Так на користь прусам і християнству замок зруйнували. З нього полонених та велику здобич забрали".

Вражені побаченим і налякані хрестоносці одразу залишили замок. У хроніках пишуть про 4–5 тис. убитих. Врятувалися небагато. Вчені вважають події в Піленаї одним із наймасовіших самогубств в історії.

Тевтонський орден захоплює Жемайтію. Інші племена на території сучасної Литви приймають християнство і збираються відстоювати свої землі від впливу лицарів. 1410 року відбувається битва під ґрюнвальдом – тепер село у Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі. Тевтонці зазнають поразки від армії поляків, литовців, білорусів та українців. Орден припиняє існування.

Автор: gettyimages.com
  Чоловіки на човнах перевозять людей через річку Євфрат у місті Самава в Іраку 23 лютого 1991-го. Міст зруйнував американський бомбардувальник під час операції ”Буря в пустелі”. Про її початок оголосили в Білому домі 16 січня. Мали звільнити Кувейт від іракської окупації. Участь взяли 32 держави. Задіяли 700 тисяч солдатів. Іракські війська зазнали поразки
Чоловіки на човнах перевозять людей через річку Євфрат у місті Самава в Іраку 23 лютого 1991-го. Міст зруйнував американський бомбардувальник під час операції ”Буря в пустелі”. Про її початок оголосили в Білому домі 16 січня. Мали звільнити Кувейт від іракської окупації. Участь взяли 32 держави. Задіяли 700 тисяч солдатів. Іракські війська зазнали поразки

У ніч на 26 лютого 1794 року пожежа знищила королівський палац Крістіансборґ у Копенгагені. Вогонь поширився від димаря, охопив споруду й прилеглі будівлі. Сім'ю 40-річного принца Фредеріка евакуювали. Пожежа припинилася під ранок. Згоріли бібліотека, колекція мистецьких робіт і коштовностей. Уціліли лише манеж і стайні. Палац перебудували 1828-го. З 1849 року в ньому засідає данський парламент.

27 лютого 425-го візантійський імператор 23-річний Феодосій II видав указ про організацію вищої школи в Константинополі. Там готували чиновників, військових і духівників. Грецькою й латиною викладали граматику, літературу, філософію, право, медицину, математику, музику, риторику, поезію і географію. Заклад вважали першим університетом Європи. Припинив існувати після завоювання міста турками 1453-го. Султан Мехмед II перетворив його на ісламську богословську школу.

28 лютого 1835-го лікар Еліас Леннрут (1802–1884) надрукував у фінському місті Каяані епос "Калевала". Назва походить від країни, в якій живуть герої народних оповідань. Вірші записував від карельських і фінських селян. Зібрав 50 пісень-рун. Розповідали про створення світу та пригоди першого чоловіка на Землі – Вяйнямейнена, чародія і спокусника жінок Лемминкяйнена та богатиря Куллерво.

"Ми думали, що міць країни зростає і зріє, тішилися з перемог за кордоном. Та не помічали

страждань у власній державі. Доводиться воїнів і катів нацьковувати на власних людей. Ви називаєте їх черню, злочинною, небезпечною й неосвіченою. А чи розумієте, чим зобов'язані людям? Вони обробляють ваші поля й прислуговують у будинках, з них вербується армія, що дала можливість кинути виклик усьому світу. Тепер чернь кине його вам, якщо нуждою і нехтуванням буде доведена до відчаю", –

виступає в Палаті лордів британського парламенту в Лондоні 27 лютого 1812-го поет Джордж Байрон (1788–1824). Став на захист луддитів – людей, які протестували проти встановлення на фабриках верстатів і руйнували їх. Влада запровадила смертну кару за це. Засуджених страчували в Шервудському лісі, біля маєтку Байрона

15 тисяч людей загинули 22 лютого 1651 року під час штормового припливу на узбережжі нинішніх Нідерландів і Німеччини. Стихійне лихо назвали повінню святого Петра, бо вважали Божою карою. Вода прорвала штучну косу німецького острова Юст і зруйнувала три прибережні міста

Зараз ви читаєте новину «Стара жінка сокирою зарубала сотню людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі