середа, 12 вересня 2018 14:52

Президент застрелився з автомата Калашникова

"У Сантьяго йде дощ", – повідомляють по радіо Чилі 11 вересня 1973 року. Це – заклик до початку повстання проти президента Сальвадора Альєнде (1908–1973), лідера коаліції соціалістів та комуністів. Його очолює головнокомандувач військ Августо Піночет (1915–2006). Військові незадоволені корупцією, обмеженням свободи слова й репресіями проти опозиції.

О 6:20 президенту повідомляють, що на флоті почався заколот. Кораблі обстрілюють припортові міста. Морські піхотинці захоп­люють радіостанцію, телецентр і штаб-квартири лівих партій. Альєнде телефонує Піночету й іншим воєначальникам, але ті не відповідають.

– Схоже, цього разу вони змовилися, – каже Альєнде і вирушає з дому до президентського палацу La Moneda в центрі столиці Сантьяго.

Військові звертаються до нього по радіо: "Президент республіки повинен негайно передати свої повноваження збройним силам. Вони готові взяти на себе відповідальну історичну місію і розгорнути боротьбу за звільнення батьківщини від марксистського ярма і за відновлення порядку й конституційного правління".

Автор: ai.4pcdn.org
  Президент Чилі 65-річний Сальвадор Альєнде (на фото – перший ліворуч) у своєму палаці в столиці Сантьяго, 11 вересня 1973 року. Його штурмують військові під керівництвом генерала Августо Піночета
Президент Чилі 65-річний Сальвадор Альєнде (на фото – перший ліворуч) у своєму палаці в столиці Сантьяго, 11 вересня 1973 року. Його штурмують військові під керівництвом генерала Августо Піночета

Альєнде по іншому радіо заявляє, що не залишить посаду. Авіація бомбардує ту радіостанцію. Військові захоплюють державні установи. Розстрілюють офіцерів, які не підтримують їх.

"Солдати нічого не знали про те, що відбувається. Їх посадили в літак, видали ковдри, провізію та зброю, – згадував учасник повстання Аріель Кахіані. – Коли прибули в Сантьяго, повантажили в джипи і сказали, що поїдуть на завод, де робітники чинять опір. Попередили, що за непослух загрожує розстріл".

О 10:00 до президентського палацу під'їжджають танки й бронетранспортери. Тричі оголошують Альєнде ультиматум. Якщо погодиться передати владу, обіцяють дозволити виїхати з країни разом із родиною.

– Погрозам підкоряються і в полон здаються тільки боягузи. Такі, як ви, – відповідає президент.

У палаці з ним близько сотні осіб. Зброю мають менше половини. Альєнде дозволяє всім піти, але ніхто не залишає його. Тоді наказує вивезти всіх жінок.

За годину починається штурм палацу. У двір вриваються танки, за ними наступають солдати. Сальвадор Альєнде має автомат Калашникова, який йому подарував лідер Куби Фідель Кастро. Коли чує бій на сходах біля кабінету президента, стріляє в себе. Труп його спільники саджають у крісло, обмотують стрічкою та прапором Чилі.

Наступного дня військові таємно ховають Сальвадора Альєнде і продовжують захоплювати урядові будівлі й заводи. Знищують комуністів і профспілкових діячів.

"З усіх наших ворогів головним і найнебезпечнішим є комуністична партія. Ми повинні зруйнувати її зараз. Якщо нам це не вдасться, вона рано чи пізно знищить нас", – каже Піночет.

Він очолив військову диктатуру. Розпочав розправу над представниками попередньої влади. Сам схвалював та скасовував закони, призначав і звільняв суддів. Був при владі 17 років і знищив понад 3 тис. осіб. За це останні шість років життя перебував під слідством.

Автор: benoitrondeau.com
  Американські морські піхотинці відпочивають на березі тихоокеанського острова Пелеліу, 15 вересня 1944 року. Вибили звідти дивізію японців. Через місяць переправились на Філіппіни. Тут воювали з армією Японії до липня 1945-го
Американські морські піхотинці відпочивають на березі тихоокеанського острова Пелеліу, 15 вересня 1944 року. Вибили звідти дивізію японців. Через місяць переправились на Філіппіни. Тут воювали з армією Японії до липня 1945-го

13 вересня 122 року римський імператор Адріан наказав розпочати будівництво захисної стіни в Британії. Хотів убезпечити володіння від нападів кельтських та піктських племен із півночі. За шість років звели стіну завширшки 3 м і завдовжки 117 км, висота – 4–6 м. Використовували каміння і торф. Мур з'єднав узбережжя Ірландського і Північного морів. Уздовж нього звели фортеці зі складами, канцеляріями для збирання податків та лазнями для солдатів.

15 вересня 1916 року під час битви на річці Сомма у Франції вперше застосували танки. Їх використали британські війська в бою проти німців. Це були 32 машини Mark I. Вони викликали паніку в німецьких окопах. Але потім солдати кинулися в контратаку. Танки були повільні. Більшість із них підбили або захопили як трофеї. Командувач англійсько-французьких військ генерал Дуглас Хейг замовив ще кілька сотень танків.

16 вересня 1658 року гетьман Іван Виговський у місті Гадяч на Полтавщині підписав союзницький договір із Річчю Посполитою. На українських землях виникало Велике Князівство Руське. Воно об'єднувалось у федерацію з поляками та литовцями. Гетьману дозволялося мати 40 тис. війська і карбувати власну монету. Козаків звільняли від сплати податків. Діловодство мали вести українською мовою. Пізніше польський сейм скоротив права українців.

"За мить зник святковий настрій. Неможливо пригадати будь-яку іншу подію, яка викликала б стільки хвилювань. Люди кричали Гаскіссону, що наближається локомотив, але він не звернув уваги. Потяг переїхав його ноги", –

нотує у щоденнику 15 вересня 1830 року журналіст Шарль Ґревіль про відкриття залізниці між Манчестером та Ліверпулем у Великій Британії. Під час урочистостей локомотив Rocket збив члена парламенту Вільяма Гаскіссона. Політика відвезли до лікарні, де він помер через 5 годин. Став першою жертвою аварії на залізниці

238 кілометрів пробіг грецький воїн Фідіппід 12 вересня 490 року до н. е. Він брав участь у битві греків із персами біля міста Марафон у Греції. Звідти подався до Спарти, щоб попросити про допомогу. Отримав відмову і повернувся до війська. Бій виграли. Фідіппід побіг до Афін, щоб повідомити. "Радійте, греки, ми перемогли!" – закричав і впав мертвий. 1896 року під час Олімпійських ігор на честь вояка почали проводити змагання з бігу. Спортсмени долали дистанцію 40 км – відстань між Марафоном і Афінами. Через 12 років у Лондоні її збільшили до 42,195 км – щоб фініш був біля королівського палацу

Зараз ви читаєте новину «Президент застрелився з автомата Калашникова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі