четвер, 22 квітня 2021 09:21

Підсудні вишкрябали собі хрести на лобах

"У серцях і душах несете таку ж відповідальність за війну у В'єтнамі, як і я за вбивство людей. Я не можу судити нікого з вас. У мене немає злоби. Але думаю, що час вам усім почати дивитися на себе й засуджувати брехню, в якій живете. Я такий, яким ви мене зробили. І якщо називаєте мене скаженим собакою, дияволом, убивцею, недоноском, то ­врахуйте, що я – дзеркальне відображення вашого суспільства", – каже в суді в Лос-Анджелесі 37-річний Чарлз Менсон, якого 22 квітня 1971-го посадили в тюрму.

Він народився в місті Цинциннаті в американському штаті Огайо. 16-річна мати пиячила, тому виховувався в інтернатах. Дитиною почав красти, 13-річним потрапив у виправну колонію. Там його били та ґвалтували наглядачі та співкамерники.

Автор: gettyimages.com
  Охоронці виводять звинувачуваного в організації вбивств Чарлза Менсона із зали суду в американському Лос-Анджелесі. Процес над ним і сімома спільниками тривав майже рік
Охоронці виводять звинувачуваного в організації вбивств Чарлза Менсона із зали суду в американському Лос-Анджелесі. Процес над ним і сімома спільниками тривав майже рік

1967-го поселяється в Сан-Франциско, де процвітає рух гіппі. Чарлз Менсон збирає групу прихильників з-поміж них і селиться на ранчо біля Лос-Анджелеса. Створюють комуну "Сім'я".

"Моє плем'я – це люди з вашого суспільства. Ви їх викинули, а я підібрав, – каже в інтерв'ю. – Це ви народили цих дітей. Це ви зробили з них те, чим вони стали. Вам давно час озирнутися на себе. Ви живете лише заради грошей. Але ваш кінець близький. Ви самі вбиваєте себе".

Чарлз Менсон фанатіє від пісень британського гурту The Beatles. У композиції про нещасливе кохання Helter Skelter вбачає передбачення кінця світу. Нібито буде масштабна міжрасова війна, в якій виживуть тільки він і його друзі. Переконує в цьому прихильників. Вирішують убивати заможних білошкірих під виглядом представників радикального афроамериканського руху "Чорні пантери".

У липні 1969-го троє членів "Сім'ї" приходять до наркодилера Ґері Ґінмена. Вимагають повернути гроші за нібито неякісні наркотики. Чарлз шаблею відрубує тому мочку вуха, спільники ріжуть чоловіка. На стіні кров'ю пишуть "Політична свиня" і малюють відбиток котячої лапи – натяк на "Чорних пантер".

За місяць Менсон відправляє чоловіка і трьох жінок до будинку музичного продюсера Террі Мелчера в Голлівуді. Бандити не знають, що той переїхав, а дім здає кінорежисеру Роману Поланскі. У день нападу його немає вдома, працює в Лондоні над фільмом.

Вагітна на дев'ятому місяці дружина, актриса Шарон Тейт, приймає гостей. Благає нападників залишити живою заради дитини. Але їй завдають 16 смертельних ударів ножем. Убивають чотирьох друзів сім'ї.

Поліція не може з'ясувати мотив убивств і вийти на слід нападників. Наступного дня Чарлз Менсон і "Сім'я" приходять до подружжя багатіїв Ла-Б'янка. Лідер угруповання зв'язує чоловіка та дружину й залишає будинок. Спільники ріжуть їх. На стіні пишуть кров'ю "Смерть свиням".

За кілька місяців поліція починає шукати групу Менсона. У грудні 1969-го арештовують його та чотирьох учасників убивств.

Процес називають судом століття. У залі три жінки-підсудні веселяться, співають і вишкрябують хрести на лобах. Чарлз Менсон робить нацистську свастику. Він не вбивав, але наказував це робити іншим. Усіх засуджують до смертної кари. Та у штаті Каліфорнія запроваджують мораторій на страту. Дають довічне ув'язнення.

Чарлз Менсон проводить за ґратами 46 років. 13 разів просить про умовно-дострокове звільнення, але йому відмовляють. Помер у тюремній лікарні 2017-го.

Автор: gettyimages.com
  22 квітня 1968-го у дворі біля приватного будинку в Лондоні викопують труну із 33-річним Майком Мінні. Він розпорядився, щоб його тимчасово поховали заради рекорду Книги Гіннеса. Харчувався і дихав через отвір у труні. Прокидався о 7:00, робив кілька фізичних вправ, снідав і курив. Мав проведений телефон, по якому говорив із друзями та знаменитостями. За 61 день попросив відкопати. У Книгу рекордів не потрапив, бо не запросив її представників на початок події
22 квітня 1968-го у дворі біля приватного будинку в Лондоні викопують труну із 33-річним Майком Мінні. Він розпорядився, щоб його тимчасово поховали заради рекорду Книги Гіннеса. Харчувався і дихав через отвір у труні. Прокидався о 7:00, робив кілька фізичних вправ, снідав і курив. Мав проведений телефон, по якому говорив із друзями та знаменитостями. За 61 день попросив відкопати. У Книгу рекордів не потрапив, бо не запросив її представників на початок події

19 квітня 1943-го у варшавському гетто почалося повстання проти нацистів. За три роки до того окупанти відгородили стіною частину Варшави й переселили туди 400 тис. євреїв. Щодня відбирали групу та вбивали. Частина померла від голоду. Виникла підпільна організація, яка дістала за межами поселення зброю та речовини для запалювальних сумішей. Загони СС та поліції придушили повстання та знищили більшість мешканців гетто.

21 квітня 1519-го до узбережжя Мексики в гирло річки Ріо-Табаско причалили 11 кораблів на чолі з іспанським конкістадором 34-річним Фернандо Кортесом. Місцеве населення – ацтеки – білошкірих сприйняли за богів. Іспанці скористалися цим і почали захоплювати міста, вилучати золото, людей перетворювати на рабів. У боях, через голод і завезені мореплавцями хвороби загинули понад 300 тис. ацтеків.

22 квітня 1370-го за наказом французького короля 32-річного Карла V заклали перший камінь у фундамент чотирикутної фортеці Бастилія. Її стіни мали захищати Париж від нападів англійців. Слово bastille – укріплення, стало назвою споруди. Її оточував рів завширшки 25 м і глибиною 8 м. Будували її майже два століття.

Коли місто розрослося, використовували як в'язницю. Під час Французької революції 1789-го розібрали.

85 метрів заввишки сягала хвиля цунамі, що її зафіксували 24 квітня 1771-го біля японського острова Ісіґакі в архіпелазі Рюкю. Виникла внаслідок сейсмічних поштовхів на морському дні за 500 км від берега. Підхопила кораловий риф вагою понад 800 т і викинула на суходіл. Уламок зніс багато дерев, будинків. Загинули сотні людей

"Сновидіння не можна порівнювати з поганою грою музичного інструмента. Воно не безглузде й не абсурдне. Не пов'язане з тим, що частина нашої душі спить, а інша прокидається. Сновидіння – це психічне явище, це здійснення бажання", –

пише австрійський психоаналітик 61-річний Зиґмунд Фройд у передмові до книжки "Тлумачення снів", яку випустив 24 квітня 1900-го у Відні. Першим зайнявся науковим аналізом сновидінь і дав їм пояснення. Книжка одразу стала популярною, за життя автора її перевидавали сім разів

Зараз ви читаєте новину «Підсудні вишкрябали собі хрести на лобах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі