четвер, 23 вересня 2021 08:30

Пастора вбили палицею для вибивання тканини

"Цю історію досі розповідають у кожному селі на островах. Смерть Паттесона припинила торгівлю рабами. Він врятував меланезійців своєю загибеллю", – писав англієць Чарльз Фокс (1878–1977) із Соломонових островів про вбивство місіонера Англіканської церкви 44-річного Джона Паттесона 20 вересня 1871-го на острові Нукапу.

Паттесон народився в Лондоні. Його батько був суддею, підтримував англіканських місіонерів. Дав сину хорошу освіту. 1849-го Джон подорожував Європою, вивчив іврит, арабську та німецьку мови. 24 вересня 1854 року отримав сан священника. Зустрівся з єпископом із Нової Зеландії, який прибув у Велику Британію. Попросився поїхати з ним в Океанію та служити місіонером.

На борту корабля "Герцог Портлендський" у березні 1855-го прибув у порт Окленд у Новій Зеландії.

Автор: GETTYIMAGES.COM
  Архієпископ Норман Палмер і пастор Остін Дей відкрили пам’ятник-надгробок місіонеру Джону Паттесону (1827–1871) у церкві Христа в Сіднеї 25 березня 1976 року. Проповідника вбили туземці на острові Нукапу. Тіло відправили на каное в океан
Архієпископ Норман Палмер і пастор Остін Дей відкрили пам’ятник-надгробок місіонеру Джону Паттесону (1827–1871) у церкві Христа в Сіднеї 25 березня 1976 року. Проповідника вбили туземці на острові Нукапу. Тіло відправили на каное в океан

"Він був високий і спортивний, чудовий гравець у крикет. Із серйозним, ніжним і красивим обличчям, що приваблювало, – записав спогади знайомих місіонера Чарльз Фокс. – Європейці вважали його серйозним. Аборигени – веселим. На островах ходив босоніж, одягнений у сорочку та штани, підкочені вище колін".

Джон Паттесон плаває між островами Меланезії на кораблі "Південний хрест". Читає проповіді аборигенам, які потерпають від європейців-работорговців. Примусова праця заборонена, але шахраї називають викрадених найманими працівниками. Через це туземці вороже ставляться до місіонерів. На островах Санта-Крус пастора з помічниками обстріляли з луків. Представників єпископа поранили, й згодом вони померли від правця.

"Схід і захід не можна змусити думати за однією схемою, – писав Паттесон. – Церква Христа має бути місцем для всіх. Намагаємося змінити острів'ян, а самі змінюватися не хочемо. А потрібно підлаштовуватися під їхні потреби й погляди".

Знайомиться з туземцями – роздає подарунки і вивчає мову

Коли припливає на новий острів, то спочатку знайомиться з туземцями – роздає подарунки й вивчає мову. Перекладає Євангеліє.

"Він не жив окремо, а завжди був із нами другом, поважав кожного, – згадував про Паттесона меланезієць Едвард Вогала. – Ніколи не намагався зробити нас британцями, як це було до нього".

16 вересня 1871-го пастор прибуває до острова Нукапу, де кількома місяцями раніше на аборигенів напали работорговці. Викрали п'ятьох юнаків і заявили, що служать пастору. Дядько одного з них – Теадул – вирішив убити першу білу людину, яка з'явиться на острові.

– З нами сьогодні може статися будь-що, – попереджає Джон своїх учнів перед виса­дженням. Із ним пливуть помічники Джон Нгонгоно та Джеймс Мініп.

Вождь тамтешнього племені знає пастора. Приймає його в будинку для гостей. Наказує принести їжу й іде у справах. З місцевих у будинку лишається Теадул. Бере важку палицю для вибивання тканини і б'є місіонера по голові. Англієць помирає.

Теадул тікає човном, але інші острів'яни його наздоганяють і вбивають.

Жінки миють тіло Джона Паттесона, загортають у килим, кладуть у каное з пальмовою гілкою в руці і спускають на воду.

Місіонера оголошують святим мучеником Англіканської церкви. Британська адміністрація вирішує покінчити з работоргівлею у своїх колоніях в Тихому океані. Карає порушників.

Автор: gettyimages.com
  Ураган зірвав дерев’яний будинок і закинув його на автомобіль у місті Вітмен в американському штаті Массачусетс 21 вересня 1938-го. Від стихії постраждали тисячі людей – отримали травми, втратили домівки. Збитки перевищили 0 тис.
Ураган зірвав дерев’яний будинок і закинув його на автомобіль у місті Вітмен в американському штаті Массачусетс 21 вересня 1938-го. Від стихії постраждали тисячі людей – отримали травми, втратили домівки. Збитки перевищили 0 тис.

167 секунд тривало вільне падіння інструктора-випробовувача парашутів 35‑річного Василя Романюка 25 вересня 1945‑го. Військовий походив із Драбова – тепер селище в Золотоніському районі на Черкащині. Вистрибнув із літака на висоті 13,1 км. Парашут розкрив, коли до землі залишався кілометр. Побив тодішні досягнення у висоті стрибка й тривалості падіння. Нинішній рекорд належить американцю 57‑річному Алану Юстасу. 2014‑го стрибнув із висоти 41 км зі спеціальної повітряної кулі. Був у скафандрі. Летів 15 хв.

"Навіщо нам обговорення, коли й так всі згодні? Королі – це монстри. Їхні суди – це майстерні злочинності, передпокій корупції і лігво тиранів. Історія монархів – це мартиролог народів!" –

заявив абат 42-річний Анрі ГРЕГУАР під час розгляду депутатами Національного конвенту в Парижі постанови про скасування монархії 21 вересня 1792-го. Більшість хотіли проголошення респуб­ліки. Постанову прийняли одноголосно

22 вересня 1236 року між військом Лівонського ордену й племенами жемайтів і земгалів відбулася битва біля міста Шяуляй – тепер Литва. Папа Римський Григорій IX відправив військо підкорити балтські племена, які були язичниками. Бій зав'язався на болотах, де лицарям в обладунках було важко рухатися. Місцеві вбили магістра ордену й багатьох хрестоносців. Проти тих повстали інші племена. Відвоювали раніше втрачені землі.

Студент 17-річний Дмитро Романюк кинув яйце у прем'єр-міністра Віктора Януковича, 54 роки, під час його візиту в Івано-Франківськ 24 вересня 2004-го. Політик знепритомнів. У нього поцілили важким предметом, що спричинив черепно-мозкову травму, заявили у пресслужбі. Романюк зараз працює топменеджером в Укрзалізниці.

Давньогрецький храм Парфенон обстріляли в Афінах із гармат військові міста-держави Венеція 26 вересня 1687 року. Намагалися відвоювати його в Османської імперії. У приміщенні зберігався порох, який вибухнув і зруйнував святиню. Згодом турки повернулися й вибили венеційців. На території Парфенона звели мечеть.

Зараз ви читаєте новину «Пастора вбили палицею для вибивання тканини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі