середа, 23 жовтня 2013 17:18

Парфумерний набір, що не знадобився колольниці рафінаду

 

– Цей парфумний набір "Мимоза" понад 30 років тому нам передала колишня колольниця рафінаду на цукрозаводі з Городища, – розповідає директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Алла Кушнір, 53 роки. – Набір містить пудру, мило, парфуми і дзеркальця. Прізвище жінки було Коваль. Імені й по батькові немає, лише ініціали – Е. Д. Набір вручили їй за ударну працю. Залишила нам і своє фото: 1930 року сидить за ручним станком, на якому колола цукор на шматки. Була така професія до 1960-х. У спеціальні конусоподібні форми заливали зварений рафінад. Коли застигав, виходили "цукрові голови". Їх вручну на станку розколювали на шматки. Вони були неправильної форми й різної ваги. Рафінад із рівних і однакових кубиків з'явився пізніше.

 

Набір, яким нагородили колольницю цукру, випустила Московська державна парфумерна фабрика ТЭЖЭ. У 1930-х у Радянському Союзі розгорнули рух за особисту гігієну. Він збігся зі стахановським. Тож передовиків і ударників, які мали бути й взірцем культурності, нагороджували подарунками від ТЭЖЭ. СРСР за випуском парфумів 1936 року обігнав Францію й посів третє у світі місце, після США та Великої Британії. Для жінок в асортименті були духи "Маки", "Кармен", "Сирень Персидская". "Москвичка", "Букет моей бабушки", "Реноме", "Фуджи Сан". Флакони деяких мали чудернацькі форми. Наприклад, чоловічий одеколон "Северный" – у вигляді айсберга, а пробка – ведмідь на вершині снігової брили. Порожні флакони з-під парфумів ТЭЖЭ можна було здати в будь-яку аптеку.

 

ТЭЖЭ розшифровували, як "Тайна Женщины". ­Насправді ж це було скорочення від "Трест Жиркость". Він об'єднував найбільші підприємства миловарної, парфумерної і кісткообробної промисловості СРСР. Випускав парфуми, мило, пудру, крем для рук та обличчя, зубний і пральний порошки, помаду, маски для волосся. Про його продукцію жартували:

На губах  ТЭЖЭ,

На щеках ТЭЖЭ,

На бровях ТЭЖЭ.

Целовать где же?

Колольниці цукру з Городища на Черкащині парфумерний набір "Мимоза" чомусь не знадобився.

Зараз ви читаєте новину «Парфумерний набір, що не знадобився колольниці рафінаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі