середа, 03 липня 2019 12:51

Некерований бойовий літак пролетів 900 кілометрів

"Це унікальний випадок в історії авіації. Ще не було такого, щоб бойова машина, з якої вистрибнув пілот, здійснила такий тривалий некерований політ", – каже на прес-конференції в Москві 4 липня 1989-го генерал-лейтенант Євген Шапошников. Розповідає про політ радянського літака МіГ-23 із Польщі в Бельгію.

Того дня начальник політвідділу авіадивізії №871 окремого полку Микола Скуридін виконує черговий контрольний політ винищувачем МіГ-23 з аеродрому біля польського міста Колобжег. Посада зобов'язує його літати без напарника.

Через 40 с після зльоту на висоті 90 м літак втрачає керування і починає знижуватися. Пілот вважає, що в повітрозабірник потрапив птах. Направляє борт у бік моря і катапультується. Спускаючись на парашуті бачить, як МіГ зникає за горизонтом. Скуридін упевнений, що машина впаде у воду.

Автор: qph.fs.quoracdn.net
  Бельгійські рятувальники та поліція працюють на місці падіння радянського літака МіГ-23 у містечку Кортрейк 4 липня 1989-го. Машина пошкодила веранду приватного будинку та вбила 19-річного сина господарів
Бельгійські рятувальники та поліція працюють на місці падіння радянського літака МіГ-23 у містечку Кортрейк 4 липня 1989-го. Машина пошкодила веранду приватного будинку та вбила 19-річного сина господарів

Та літак набирає висоту і входить у повітряний простір Німеччини. О 9:42 радари НАТО помічають його на висоті 12 км. Летить зі швидкістю 740 км/год. Це повільно для МіГу, військові спантеличені. Не знають, як реагувати. Дають сигнальний запит "свій–чужий". Машина відповідає "свій".

З авіабази Соестерберг у Нідерландах піднімають у повітря два американські винищувачі F-15. Підлетівши до МіГу, пілоти бачать порожню кабіну без даху.

– МіГ-кабріолет, – жартує американський пілот.

Розраховують, що літак розіб'ється у Ла-Манші. Та він не долітає. Через годину в нього закінчується пальне. Двигун зупиняється, і винищувач летить, як планер, поступово знижуючись. Падає на землю за 900 км від Колобжега – біля приватного будинку в бельгійському містечку Кортрейк. Руйнує паркан і розбиває веранду. Гине син господарів 19-річний Вім Деларе.

Тим часом Микола Скуридін отримує допомогу в госпіталі і доповідає у штаб: "Літак впав у море, ніякого збитку не завдав". Але після цього надходять повідомлення від європейських ЗМІ про падіння радянського МіГ-23 у Бельгії.

"У підрозділі Північної групи військ радянський військовий пілот був змушений катапультуватися зі свого МіГ-23 під час тренувального польоту на польській території через несправність технічної системи літака, – повідомляє радянське інформагентство. – Пілот живий. Літак продовжив безпілотний політ у західному напрямку і впав на бельгійську територію. Радянська сторона сконтактувала з державами, через повітряний простір яких пройшов літак".

Наступного дня Микола Скуридін передає у Міністерство закордонних справ лист із вибаченнями перед сім'єю вбитого хлопця: "Якби я міг передбачити загибель людини, я ні за що не покинув би винищувач. Я, моя сім'я і друзі глибоко переживаємо цю трагедію".

Спільна військова комісія СРСР та країн НАТО заявляє, що МіГ-23 летів на автопілоті. Двигун справді скидав оберти на 15 с. З якої причини – невідомо.

"Погана підготовка льотчика до польоту", – пишуть у звіті.

СРСР виплачує Бельгії компенсацію у розмірі $685 тис. – $1,4 млн на теперішні гроші. Миколу Скуридіна переводять в іншу військову частину.

Автор: vip.townnews.com
  Моряки годують хот-догами американську співачку 57-річну Софі Такер у Чикаго 2 липня 1944-го. Беруть участь у відкритті клубу Об’єднаних організацій обслуговування збройних сил. Ця спільнота збирала благодійні внески та організовувала дозвілля військових
Моряки годують хот-догами американську співачку 57-річну Софі Такер у Чикаго 2 липня 1944-го. Беруть участь у відкритті клубу Об’єднаних організацій обслуговування збройних сил. Ця спільнота збирала благодійні внески та організовувала дозвілля військових

663 дні земляни спостерігали на небі сяйво нової зірки, що вибухнула в сузір'ї Тельця 5 липня 1054 року. Перші 23 дні її було видно навіть удень. Люди були переконані, що це Венера або Юпітер. У християнських країнах поява небесного тіла спричинила паніку. Тлумачили, що це поганий знак перед церковним собором.

За два роки зірка згасла. 1758-го француз Шарль Мессьє розгледів її у свій телескоп і назвав "крабоподібною туманністю"

"Ключ до щасливого й успішного світу – співчуття. Ми не мусимо ставати релігійними, не треба вірити в ідеологію. Усе, що потрібно, це щоб кожен із нас розвивав добрі людські якості", – виступає в австралійському Сіднеї духовний лідер Тибету XIV Далай-лама – 56-річний Тенцзін Ґ'яцо – 7 липня 1992-го. Відвідав країну з офіційним візитом як лідер Тибетського уряду у вигнанні. Очолював його після вторгнення китайців у країну 1959 року, тоді виїхав до індійського міста Дгарамсала. Залишив посаду 2011-го

1 липня 1911-го польський хімік 27-річний Казимир Функ уперше використав слово "вітамін". Працював у Лондоні й шукав причини виникнення хвороби цинги. З'ясував, що вона розвивається при нестачі корисних речовин рослинного походження. Назвав їх вітамінами – від латинських слів vita – "життя" й amine – "речовина, що містить азот".

У німецькому Мюльбургу 3 липня 1886-го інженер 42-річний Карл Бенц уперше проїхався навколо міста в автомобілі власної конструкції. Він мав раму, бензиновий двигун і три залізні колеса. Переднє поверталося за допомогою керма. Машина рухалася зі швидкістю до 16 км/год. Винахідник відкрив цех і почав виготовляти авто на продаж.

Долар став національною валютою США 6 липня 1785 року. Доти у країні користувалися англійськими фунтами стерлінгів. Після здобуття незалежності від Англії 1783-го, взялися за розробку власних грошей. Назвали подібно до срібної монети "талера", яка тоді була поширена у світі. Зараз валюта з назвою долар є у понад 30 країнах – Австралії, Канаді, Новій Зеландії, Сингапурі, Тайвані, Зімбабве, Фіджі та інших.

Зараз ви читаєте новину «Некерований бойовий літак пролетів 900 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі