четвер, 29 липня 2021 09:50

Молодят відправили з весілля поїздом

– Я не можу вийти за нього заміж. У шлюбі нас буде троє – ми й Камілла. Коли з мене вперше знімали мірки для весільної сукні, моя талія була 74 сантиметри. Зараз – 59. Я танула, мов лід із лютого по липень. Я не буду щаслива, ніхто з нас не буде щасливий, – каже сестрам напередодні весілля 20-річна Діана Френсіс Спенсер. Її заспокоюють і запевняють, що життя налагодиться.

Представниця давнього аристократичного роду Спенсерів мала вийти за спадкоємця британського престолу 34-річного Чарльза, принца Вельського. Вони познайомилися 1977-го на вечірці у Спенсерів. Принца запросила старша сестра Діани Сара. Всі знали, що Чарльз кохав Каміллу Розмарі Шанд, але королівська родина була категорично проти неї. Тоді Сара спробувала закрутити роман із Чарльзом. Він тривав недовго й завершився, коли принц зацікавився Діаною.

Її добре приймають королева Єлизавета II та Філіп, герцог Единбурзький. Побачившись із Діаною 12 разів, Чарльз освідчується. Про заручини оголошують у лютому 1981-го.

Автор: Фото: gettyimages.com
  Діана Спенсер та принц Чарльз ідуть до вінця в соборі Святого Павла в Лондоні 29 липня 1981 року. Обрали цей храм, бо він вміщував більше людей, ніж Вестмінстерське абатство. На церемонію зібралися три з половиною тисячі гостей
Діана Спенсер та принц Чарльз ідуть до вінця в соборі Святого Павла в Лондоні 29 липня 1981 року. Обрали цей храм, бо він вміщував більше людей, ніж Вестмінстерське абатство. На церемонію зібралися три з половиною тисячі гостей

До церемонії наречену готує подружжя дизайнерів Девід і Елізабет Емануель. Шиють пишну сукню з довгими об'ємними рукавами й 8-метровим шлейфом. Використовують найтонший шовк кольору слонової кістки. Розшивають золотою ниткою, десятьма тисячами натуральних перлин і тисячами перламутрових блискіток. Обходиться в $33 тис. як на теперішні гроші. Чарльз збирається вдягнути парадну форму морського командира.

Для Діани складають букет завдовжки понад метр і вагою 3 кг. У ньому – лілії, конвалії, гарденії, жасмин, орхідеї, троянди, квіти плюща й мирт. За давньою традицією, обручки роблять із золота, видобутого в шахті на півночі Вельса.

Вінчаються 29 липня 1981-го в соборі Святого Павла в Лондоні. Преса називає процесію казковою та весіллям століття. Того дня у Великій Британії оголошують національне свято й вихідний. На церемонію збираються 3,5 тис. гостей. У прямому ефірі весілля дивляться майже 750 млн людей. На вулиці Лондона виходять 700 тис. місцевих і туристів, місця вздовж маршруту весільного кортежу займають за день.

– Ось подія, з якої пишуть казки: принц і принцеса в день весілля, – каже на початку проповіді преосвященний Роберт Рунсі, архієпископ Кентерберійський, – Ті, хто одружений, живуть щасливо й після дня весілля, якщо тримаються одне одного. Королівським завданням є створювати любов навколо. Це повинно бути особливо важливо для цього шлюбу, на який ми всі покладаємо стільки надій.

Коли Чарльз і Діана обмінюються обітницями, архієпископ заявляє: "Тих, кого Бог з'єднав, нехай людина не розлучить".

Молодята вирушають у Букінгемський палац. Відбувається весільна вечеря на 120 персон. Серед них члени королівських родин і президенти. Дарують антикваріат, коштовності, меблі, витвори мистецтва й одяг. Інші роблять великі пожертви на користь благодійних організацій і вручають молодятам чеки. Весілля Діани і Чарльза стає найдорожчим в історії Великої Британії. Витрачають зі скарбниці 2,8 млн фунтів стерлінгів – близько $9 млн на сьогодні. Після вечері королівським потягом пара вирушає зі станції Ватерлоо до маєтку Броадлендс. Потім на яхті "Британія" пливуть у круїз Середземним морем. За рік Діана народжує первістка – принца Вільяма, ще через два – принца Гаррі.

Після появи дітей Діана й Чарльз починають зраджувати одне одного. Жінка впадає в депресію через надмірну увагу фотографів, які стежать за нею всюди. За 11 років після весілля пара починає жити нарізно. У серпні 1996-го розлучаються. Наступного року Діана гине в автокатастрофі в Парижі.

Принц Чарльз 2005 року одружується з коханою Каміллою, яка в 1973–1995-х була дружиною військового Ендрю Паркера Боулза. З нею живе досі.

Автор: Фото: gettyimages.com
  Жінки з племені Буєнзі виконують танець родючості на футбольному полі у столиці Бурунді Бужумбура 28 липня 1962-го. Вважали, що більше розмальоване білою глиною обличчя танцівниць і що ритмічніше вони рухаються, то краще вродять поля й сади. Виступили під час святкувань з нагоди проголошення незалежності Королівства Бурунді, яке було колонією Бельгії
Жінки з племені Буєнзі виконують танець родючості на футбольному полі у столиці Бурунді Бужумбура 28 липня 1962-го. Вважали, що більше розмальоване білою глиною обличчя танцівниць і що ритмічніше вони рухаються, то краще вродять поля й сади. Виступили під час святкувань з нагоди проголошення незалежності Королівства Бурунді, яке було колонією Бельгії
2137 епізодів мав серіал "Санта-Барбара". Його почали транслювати 30 липня 1984-го на американському каналі NBC, а завершили 15 січня 1993 року. Показував життя багатої родини Кепвеллів із міста Санта-Барбара. В Україні сагу дивилися на телеканалі УТ-2 10 років – із 1992-го
"Ми не підтримуватимемо тих, хто шукає незалежності заради заміни віддаленої тиранії на локальний деспотизм. Не допомагатимемо тим, хто просуває суїцидальний націоналізм, заснований на етнічній ненависті", –

зазначив президент США 67-річний Джордж Буш у залі Верховної Ради УРСР 1 серпня 1991-го. Закликав українців не поспішати з виходом із СРСР. У світових ЗМІ промову назвали Chicken Kiev speech – "Котлета по-київськи". Вважали найгіршим виступом американського високопосадовця в історії

27 липня 1921‑го фізіолог 29‑річний Фредерік Бантінґ в Університеті Торонто добув із підшлункової залози корови гормон інсулін. Він знижує концентрацію глюкози у крові. Дослідник почав колоти його хворим на цукровий діабет і помітив покращення стану. Став наймолодшим лауреатом Нобелівської премії в галузі медицини.


26 липня 1805 року вулкан Везувій на півдні Італії зруйнував місто Неаполь. Землетрус і лава знищили будинки та морський порт. Загинули майже 26 тис. людей. Врятувалися лише ті, хто човнами встигли відплисти до сусіднього острова Іскія.


1 серпня 1937 року поблизу німецького міста Веймар почав діяти концентраційний табір Бухенвальд. До нього звозили євреїв, військовополонених, циган і гомосексуалістів. Їх заради дослідів інфікували висипним тифом і туберкульозом, випробовували дію вакцин і гормонів. Через цю фабрику смерті пройшли понад 250 тис. людей, 56 тис. загинули. 1945‑го Бухенвальд увійшов у радянську зону окупації. Перетворили на спеціальний табір НКВД, який діяв до 1950 року.

Зараз ви читаєте новину «Молодят відправили з весілля поїздом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі