четвер, 18 липня 2019 13:46

Мішок зі сміттям викинули на Місяці

– Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства, – каже командир космічного корабля "Аполлон 11" американець 39-річний Ніл Армстронґ, виходячи з космічного модуля "Орел" і ступаючи на поверхню Місяця 20 липня 1969-го. Готувався до цього сім років.

США назвали програму польоту на Місяць "Аполлон" на честь грецького бога сонця. Вона наблизилася до завершення навесні 1969 року, коли екіпажі кораблів "Аполлон-9" і "Аполлон-10" відпрацювали стикування і розстикування модуля в космосі, випробували його приземлення на Місяць.

В екіпаж "фінального Аполлона" з-поміж 200 претендентів обирають досвідчених льотчиків-випробувачів – однолітків Ніла Армстронґа, Майкла Коллінза і Едвіна Олдріна. У них міцне здоров'я і бездоганна репутація. По 14 год. на день проводять на симуляторі посадки.

Автор: nasa.gov
  Президент США Річард Ніксон спілкується з екіпажем космічного корабля ”Аполлон-11”, що перебуває в карантинному фургоні на авіаносці Hornet, 25 липня 1969-го. Космонавти Ніл Армстронґ, Майкл Коллінз і Едвін Олдрін здійснили політ до Місяця
Президент США Річард Ніксон спілкується з екіпажем космічного корабля ”Аполлон-11”, що перебуває в карантинному фургоні на авіаносці Hornet, 25 липня 1969-го. Космонавти Ніл Армстронґ, Майкл Коллінз і Едвін Олдрін здійснили політ до Місяця

"Армстронґ – спокійний, тихий і впевнений у собі. У нього не було роздутого его. А Олдрін відчайдушно прагнув пошани. Тому ніхто не хотів, щоб він став "посланцем людства", – згадував пізніше про обрання кандидатур тих, хто ступить на поверхню Місяця першими, директор управління польотами 58-річний Кріс Крафт.

16 липня, о 9:32, "Аполлон-11" стартує з космічного центру ім. Джона Кеннеді у штаті Флорида. За три дні входять у навколомісячну орбіту. Ще добу задають потрібні параметри й перевіряють системи.

Армстронґ і Олдрін перебираються в посадковий модуль, від'єднуються від корабля і починають приземлення. Маневрують, щоб не сісти на скелі. Обирають ділянку, що називають Морем Спокою.

– Говорить Море Спокою. "Орел" сів, – зв'язується Армстронґ із базою NASA і залишає модуль. На ньому 80-кілограмовий скафандр. На Місяці він важить 13 – через іншу гравітацію.

Починає телевізійну трансляцію, яку передають у 33 країнах світу.

– Поверхня крихка й запилена, – описує побачене. – Я можу розтерти її пальцями. Місячний пил – як деревне вугілля, прилипає до підошви і боків чобіт. Я йду, роблю невеликі кроки. Бачу сліди моїх чобіт.

За 15 хв. до нього приєднується Едвін Олдрін. Установлюють американський прапор і роблять знімки. Проводять кілька простих наукових тестів. Набирають у мішок 25 кілограмів ґрунту. Закріплюють табличку з вигравіруваною на ній мапою Землі й написом: "Тут у липні 1969 року від Різдва Христового люди з планети Земля вперше ступили на поверхню Місяця. Ми прийшли з миром для всього людства". Нижче – підписи трьох астронавтів і президента Річарда Ніксона.

За 1,5 год. повертаються в капсулу. Там складають непотрібні комплектуючі в мішок і викидають назовні. Кілька годин відпочивають і стартують. Летять до Землі.

Модуль падає в Тихому океані. Екіпаж піднімають на борт гелікоптера, що переносить його на авіаносець. На ньому чоловіків тримають 18 днів ізольованими. Лікарі бояться "місячних" вірусів і невідомих людству інфекцій. Близькі й науковці спілкуються з ними через скло.

Уряд США нагороджує астронавтів почесними медалями за освоєння космосу. Іменем Ніла Армстронґа називають десятки шкіл по всій країні.

Автор: townnews.com
  Танцівниці виконують канкан у паризькому кабаре Moulin Rouge – ”Червоний млин”, 20 липня 1951-го. Заклад відкрив за 60 років до цього Жозеф Оллер. Уперше поєднав ресторан і музичний театр. Запросив кращих паризьких танцівниць і навчив їх енергійного танцю, в якому жінки одночасно високо підіймають ноги. Його елементи виконують у кабаре досі
Танцівниці виконують канкан у паризькому кабаре Moulin Rouge – ”Червоний млин”, 20 липня 1951-го. Заклад відкрив за 60 років до цього Жозеф Оллер. Уперше поєднав ресторан і музичний театр. Запросив кращих паризьких танцівниць і навчив їх енергійного танцю, в якому жінки одночасно високо підіймають ноги. Його елементи виконують у кабаре досі

16 липня 1912 року в Києві, на Хрещатику, відкрили Бессарабський критий ринок. Гроші на будівництво взяли зі спадщини цукрозаводчика Лазара Бродського (1848–1904). Він розпорядився так у своєму заповіті. Бессарабським назвали, бо багато овочів і фруктів привозили з Бессарабії – територія сучасної Молдови, частини Одеської і Чернівецької областей. Ринок став найдорожчим у місті. Кияни казали: "Дорого, як на Бессарабці".

17 липня 64 року в майстернях біля Великого цирку в Римі розпочалася пожежа. За шість днів спустошила третину міста. 200 тис. римлян залишилися без даху, сотні загинули. Під час пожежі імператор Нерон на пагорбі в театральному костюмі декламував поему про загибель Трої. Потім наклав на римлян новий податок. За ці кошти відбудував місто і звів новий імператорський палац площею 120 га.

19 липня 1822-го французький учений 47-річний Жозеф Ньєпс зробив першу у світі фотографію. Назвав її "Накритий стіл". Використав камеру-обскуру – світлонепроникний ящик із невеликим заскленим отвором. Усередину помістив олив'яну пластину, вкриту тонким шаром бітуму. Під дією денного світла на ньому зберігалося зображення. Для цього камера мала постояти нерухомо протягом 7 год. Те зображення не збереглося.

"Нехай шукають тих, хто залишив шлях Божий і правдиву католицьку віру. Арештовують тих, хто практикує це помилково або підозрюється в єресі. У кожному місті християнських королівств будуть радники Папи, які за цим стежитимуть", –

йдеться в буллі Licet ab initio, яку Папа Римський Павло ІІІ видав 21 липня 1542 року. Документом створив Конгрегацію Святого Престолу. До неї належали кардинали-інквізитори. Папа наділив їх необмеженою владою для захисту віри. За перші три роки засудили до ув'язнення і страт 800 осіб. 1633-го конгрегація змусила зректися свого вчення астронома Галілео Галілея. На початку ХХ століття установу перейменували на Конгрегацію у справах віри. Діє дотепер

646 метрів і 38 сантиметрів становила висота вежі Варшавського радіо в польському місті Костянтинів, яку завершили будувати 18 липня 1974 року. Споруду розробили для мовлення на територію Польщі та Європи. Її занесли до Книги рекордів Гіннеса як найвищу, що коли-небудь існувала. 1991-го вежу ремонтували, й конструкція обвалилася. Тепер рекорд належить хмарочосу Бурдж Халіфа в місті Дубай в ОАЕ – 828 м

Зараз ви читаєте новину «Мішок зі сміттям викинули на Місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі