четвер, 10 червня 2021 09:27

"Мати почала блювати з верхніх нар. Внизу жінка кричала: каша, каша!"

"У кімнатах був безлад. Діти плакали, військові щось шукали. Мати встала зі стільця й поклала до валізи пряжу із запахом нафталіну. Тато щось упакував під поглядами озброєних. З комори в одну коробку кинули копчене м'ясо та пів мішка гороху. Туди ж помістилася й ручна швейна машинка. Особливо стежили за старшим братом, коли діставав із шухляди підручники та клав у портфель. "Быстрее! Быстрее!" – кричали ­солдати", – згадувала естонка Гельві Коппель виселення з дому в ніч на 14 червня 1941-го.

Роком раніше Радянський Союз анексував Литву, Латвію та Естонію. У країнах почалися репресії. Згодом населення стали депортувати, згідно з постановою "Про очищення Литовської, Латвійської та Естонської РСР від антирадянського, кримінального й соціально небезпечного елементу". Її ухвалили 16 травня 1941 року.

Автор: wikimedia.org
  Картину ”Депортовані” написала латвійська художниця  Хільда Віка (1897–1963)
Картину ”Депортовані” написала латвійська художниця Хільда Віка (1897–1963)

"Заарештувати й конфіскувати майно, потім направити в табори на термін від п'яти до восьми років, – ішлося в документі. – Після відбуття покарання поселити у віддалених місцевостях Радянського Союзу. Постанова стосується таких категорій осіб:

1) Активних членів контрреволюційних організацій і учасників антирадянських націоналістичних білогвардійських організацій;

2) Колишніх охоронців, жандармів, керівний склад колишніх поліцейських і тюремників;

3) Колишніх великих поміщиків, фабрикантів і великих чиновників колишнього державного апарату;

4) Колишніх офіцерів польської, литовської, латвійської, естонської і білої армій;

5) Кримінальний елемент, який продовжує займатися злочинною діяльністю".

Найперше беруться за власників хуторів, членів політичних рухів і священників. Серед ночі солдати заходять до будинків і зачитують постанову. Дозволяють взяти до 100 кг речей. У 490 вагонах до Сибіру везуть понад 39 тис. людей. Чоловіків відправляють у концтабори.

"Коли зупинялися і чоловіків виводили з вагонів, то думали, що їх розстріляють. Жінки переказували від вагона до вагона, коли когось знімали з поїзда, – писала Гельві Коппель. – Мати дізналася, що батько ще був у вагоні, й повеселішала. Сказала, вони обоє мають педагогічну освіту й розмовляють російською. Тому продовжать працювати вчителями в Росії. Та на наступній зупинці солдат сказав, що вагонів із чоловіками більше немає".

У дорозі гинуть понад 3 тис. людей. Народний комісар державної безпеки Всеволод Меркулов доповідає секретарю Комуністичної партії СРСР Йосипу Сталіну про депортацію 25 171 особи та арешт 14 467.

"З поїзда вони зійшли на березі Чулиму в Красноярському краї, – переказувала історію матері латвійка Надія Аріньш. – Тиждень там прожили. Люди різні – інтелігенти, поліцейські, селяни, гімназисти. Всіх розібрали на різні роботи. Місцеві ставилися жахливо. Їм сказали, що приїжджі – це вороги народу, фашисти й експлуататори. Жили в бараках на нарах. Було голодно. Мати захворіла, їй порадили випити залпом горілки. Закусила бовтанкою – це борошно з водою. Почала блювати з верхніх нар. Внизу якась жінка підставляла руки й кричала: "Каша, каша!"

У липні 1950-го представники урядів у вигнанні Естонії, Латвії та Литви звернулися до США з проханням підтримати розслідування під егідою Організації Об'єднаних Націй за фактами геноциду й масових депортацій. Їх проігнорували.

Після смерті Сталіна 1953-го депортованим дозволяють повертатися додому. Але вони мали підписувати відмову від майна.

У 1990-х уряди балтійських країн проголошують депортацію геноцидом. 14 червня стає Днем вшанування жертв комуністичних репресій.

Автор: gettyimages.com
  Люди з племені масаїв слухають грамофон 18 червня 1931 року. Населяли британську колонію Танганьїка – нині Танзанія. Музичний пристрій привезли англійці, які приїхали в Африку на сафарі
Люди з племені масаїв слухають грамофон 18 червня 1931 року. Населяли британську колонію Танганьїка – нині Танзанія. Музичний пристрій привезли англійці, які приїхали в Африку на сафарі

"Мені привидівся блідий учений, прихильник окультних наук. Він схилився над істотою, яку зшивав зі шматків. Побачила огидного фантома в людській подобі. Включився якийсь потужний двигун, і в тілі проявилися ознаки життя. Але рухи були скуті й позбавлені сили. Страшне видовище. Надзвичайно жахливі будуть наслідки будь-яких спроб людини обдурити досконалий механізм Творця", —

переказувала письменниця 18-річна Мері ШЕЛЛІ сон, який побачила 16 червня 1816-го. Взяла його за основу книжки "Франкенштейн, або Сучасний Прометей", що вийшла за два роки

340 грамів крові ягняти ввів 15-річному хлопцю лікар Жан-Батист Дені, 24 роки, під час експерименту в Парижі 15 червня 1667-го. Пацієнт хворів на лихоманку. Це було перше задокументоване переливання крові

20 червня 1578-го мандрівник 43-річний Мартін Фробішер висадився на острові Гренландія й оголосив його власністю англійської корони. Корабель навантажили 1,3 тис. т породи, яку вважали золотою рудою. Виявилася мінералом мараказитом. Англійці відмовилися від колонізації Гренландії. Острів заселили данці та норвежці.

Тютюновий закон набув чинності в королівстві Бутан 16 червня 2010-го. Ініціювали буддисти, які вважають куріння гріхом. Заборонили вирощувати, збирати, виробляти й продавати тютюнові вироби. Палити дозволили в окремих зонах поблизу готелів.

18 червня 323 року до н. е. в місті Вавилон вісім полководців померлого царя Македонії Олександра поділили його володіння. Вони охоплювали територію від сучасної Греції до Індії. Згодом почали війну між собою, що тривала 20 років. Імперія розпалася на три царства — Єгипетське, Македонське й Сирійське.

Зараз ви читаєте новину «"Мати почала блювати з верхніх нар. Внизу жінка кричала: каша, каша!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі