четвер, 08 липня 2021 09:31

Грецька революція почалася в Одесі

– Моя смерть недалеко. Турки чекають нагоди вбити мене, – каже архієпископ Кіпрської православної церкви 64-річний Кіпріанос англійському мандрівнику Джону Карне восени 1820-го.

Греки готуються до збройного повстання проти турків, яким підпорядковується їхня територія. Лідер повстанців 28-річний Олександр Іпсіланті закликає священника й жителів острова Кіпр підтримати їх. Кіпріанос дає гроші та продовольство. Але острів'яни не йдуть воювати.

Автор: pbase.com
  Архієпископа Кіпрської православної церкви Кіпріаноса стратили разом із сотнями знатних людей острова турецькі солдати 9 липня 1821-го
Архієпископа Кіпрської православної церкви Кіпріаноса стратили разом із сотнями знатних людей острова турецькі солдати 9 липня 1821-го

Іпсіланті очолює грецьку таємну організацію "Філікі Етерія" – "Спілка друзів". Її 1814-го заснували троє заможних одеських греків-торговців на Грецькій площі – у батьківському будинку майбутнього міського голови Одеси Григорія Маразлі. Мета спілки – боротьба за незалежну Грецію.

У лютому 1821 року Іпсіланті з однодумцями пливе в Ізмаїл – тепер райцентр на Одещині. Звідти – до Молдавії та Валахії, що теж належать Османській імперії. Там піднімає повстання. Воно стає початком Грецької революції.

Через місяць починаються заворушення проти влади й на грецькому півострові Пелопонес. Турки вдаються до терору. 10 квітня вішають Патріарха Константинопольського Григорія V.

Кіпріоти організовують збройні загони і переправляються в Грецію. Османський намісник Кіпру Кючук Мехмет викликає підкріплення. Арештовує всіх, хто має зброю. 9 липня 1821 року наказує з'явитися в місто Нікосію 486 знатним острів'янам. За підтримку революціонерів 470 страчують. Кіпріаноса вішають на дереві навпроти палацу колишнього короля. Митрополитам Пафосу, Кіті та Кіренії відрубують голови.

"Богородиця вдяглася в чорне. Багато будинків були окроплені кров'ю", – писав шведський мандрівник Якоб Берґрен.

Греки добилися незалежності 1829-го. Кіпр залишався під Османською імперією ще 40 років.

"Ісус опинився в потрібний час у потрібному місці"

"З дитинства мене мучила думка: як вчинили би Понтій Пілат та Юда, якби знали, що Ісус здобуде божественний статус, а їх проклянуть навіки?" – пише в автобіографії автор тексту рок-опери "Ісус Христос – суперзірка" Тім Райс. Її показали 12 липня 1971-го в Піттсбурзі в американському штаті Пенсильванія.

Із композитором Ендрю Ллойдом Веббером почав роботу над рок-оперою 1969-го. Ідея написати про Ісуса спала на думку Райсу, коли слухав пісню Боба Ділана "Бог на нашому боці". Сюжет будує за Біблією, але багато моментів трактує по-своєму. Юда в нього такий же важливий персонаж, як Ісус.

"В Євангелії Юда представлений карикатурно, кожна згадка про нього супроводжується зневажливими зауваженнями, – каже Райс. – А він був найбільш мислячим з апостолів, тому й потрапив у таку ситуацію".

Продюсер Девід Ленд – побожний юдей – спочатку жахається ідеї. Але потім береться за неї. Перед постановкою записують альбом із піснями. Грошей мало, тому запрошують маловідомих виконавців. Збірка стає популярною. 1971-го продають понад два мільйони альбомів. Організовують виставу.

"Ми розглядаємо Ісуса не як Бога, а як людину, котра опинилася в потрібний час у потрібному місці. Думаю, під таким кутом зору велич його лише зростає", – каже Тім Райс в інтерв'ю Time.

На прем'єру в Піттсбурзі на Громадській арені приходять 13 тис. глядачів. Ісуса грає Джефф Фенгольт, Юду – темношкірий співак Карл Андерсон, Івонн Елліман – у ролі Марії Магдалини.

Їдуть в американське турне. Рок-оперу грають у провідних театрах США.

Проти виступають релігійні діячі. "Такі автори не здатні створити нічого, що звеличило б Господа", – писав пастор Ендрю Бінум.

1973-го режисер Норман Джевісон екранізує рок-оперу. Стрічка отримує "Оскар" за найкращу музику до фільму.

Автор: gettyimages.com
  Фізкультурники несуть темношкірого хлопчика на параді в Москві на Красній площі 6 липня 1936 року. У дійстві взяли участь 75 тисяч людей. З’явилося гасло ”Спасибі товаришу Сталіну за наше щасливе дитинство”. У ці дні відбувся перший чемпіонат СРСР з футболу, де київське ”Динамо” посіло друге місце
Фізкультурники несуть темношкірого хлопчика на параді в Москві на Красній площі 6 липня 1936 року. У дійстві взяли участь 75 тисяч людей. З’явилося гасло ”Спасибі товаришу Сталіну за наше щасливе дитинство”. У ці дні відбувся перший чемпіонат СРСР з футболу, де київське ”Динамо” посіло друге місце

6 липня 1535‑го в Лондоні стратили письменника, гуманіста 57‑річного Томаса Мора. Король Англії Генріх VIII хотів розлучитися з Катериною Арагонською і побратися з Анною Болейн. Папа Римський не дозволив. Тоді король заснував у країні свою англіканську церкву. Мор виступив категорично проти. Бо Рим контролював в Англії багато земель, на яких працювали десятки тисяч селян. Вони втратили б роботу і змушені були б стати розбійниками або жебракувати. А за це в країні страчували. Тому Мор відмовився присягати королю. За це суд вирішив його четвертувати, але монарх наказав відрубати голову. Останні слова письменника були до ката: "Шия в мене коротка, цілься краще і не бий косо". Ватикан канонізував Мора.

9 липня 1357‑го імператор Священної Римської імперії Карл IV заклав у Празі міст через Влтаву. Роботу доручив архітектору Петру Палержу. Той розпорядився додавати в будівельний розчин яйця. Їх звозили з усіх околиць. Це зробило споруду міцною. Робота тривала 23 роки. Міст на­звали Карловим. До 1841‑го був єдиний кам'яний у місті. Стоїть досі.

117 людей загинули в катастрофі літака Boeing 737 у Судані 8 липня 2003 року. Через 10 хв. після зльоту з аеропорту міста Порт-­Судан почалася пилова буря й відмовив двигун. Пілоти хотіли повернутися на летовище, але не побачили злітної смуги і врізалися в землю. На місці падіння знайшли живим 2-річного хлопчика Салеха Алі Ахмеда. Він отримав опіки та втратив праву ногу. Та наступного дня помер. Ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії Судану. Всіх загиблих поховали у братській могилі

"Численні війська наближаються до наших кордонів. Усі, кому свобода вселяє жах, озброюються проти нашої конституції. Громадяни, вітчизна в небезпеці! Почесно виступити першими на захист найдорожчого. Слід довести, що ми – французи і вільні", –

йдеться у відозві Законодавчих зборів Франції 11 липня 1792-го. Країна стала республікою. Це не подобалося монархіям Пруссії та Австрії. Почалася війна, яка тривала 10 років і завершилася перемогою французів

Зараз ви читаєте новину «Грецька революція почалася в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі