Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 14:06

Аусвайс, що рятував від Німеччини

 

Аусвайс - посвідчення особи. Власник такого документа в роки німецької окупації міг розраховувати на відносно спокійне життя. Посвідчення видавали тим, хто мав постійну роботу чи навчався. Документ містив дані про особу, її місце роботи чи навчання. Та найголовніше - рятував власника від арешту або відправлення до Німеччини.


На селі аусвайс видавав староста. Без документа проїхати з одного села до іншого не можна було. До міста - поготів. У "сільському" аусвайсі вказувалися прізвище, ім'я, по батькові особи, населений пункт, де вона живе. Також староста записував, куди людина направляється, з якою метою, і ставив печатку сільської управи. Вказував тривалість дії посвідчення. Дату часто підробляли партизани для своїх зв'язкових. Під час нападів на сільські управи викрадали бланки аусвайсів і печатку, а потім їх "штампували".


Міським жителям аусвайси видавали на період роботи. Студентам - на рік, а після переходу на наступний курс подовжували. Окрім посвідчення особи, аусвайс фактично був і студентським квитком. Більшість молоді за окупації йшли навчатися, передусім щоб не потрапити до списків остарбайтерів. Бо людей без аусвайсів при перевірці затримували.


- Цей окупаційний студентський квиток урятував мене від депортації до Рейха, - свідчила Раїса Баранівська з Житомира на допиті в НКВС у вересні 1945-го. - Я, як і більшість моїх знайомих, пішли навчатися до місцевого музичного училища, бо німці оголосили, що студентів на роботи не будуть забирати. Під час навчання багато наших дівчат познайомилися з німецькими офіцерами. Вони часто приходили до училища послухати музику чи самим пограти. Любили музику.


Аусвайс прослужив своїй власниці недовго: 24 жовтня 1942-го рейхскомісар окупованої України Еріх Кох видав розпорядження про закриття вищих та середніх навчальних закладів і відправлення студентів на роботи до Німеччини. Студенти масово стали уникати навчання. Раїса Баранівська "коли взнала, що німці будуть і студентів відправляти до Рейха, то залишила все й поїхала жити в село до тітки, де й жила до кінця війни".

Зараз ви читаєте новину «Аусвайс, що рятував від Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути