середа, 18 жовтня 2017 14:21

Альфреда Нобеля називали мільйонером на крові

"Мої динамітні заводи швидше покладуть край війні, ніж усі ваші мирні конгреси! У той день, коли дві армії зможуть знищити один одного протягом кількох секунд, охоплені жахом цивілізовані нації розпустять війська", – заявив під час виступу на міжнародному конгресі пацифістів 1892 року у швейцарському Берні Альфред Нобель (1833–1896).

Він родом зі Стокгольма, із сім'ї підприємця Еммануїла та домогосподарки Андрієтти. У пошуках кращого місця для бізнесу родина переїжджає до Петербурга в Росію. Еммануїл Нобель виробляє зброю. Коли Альфреду виповнюється 17 років, відправляє його за кордон вивчати хімію. Той працює в Парижі в лабораторії професора Теофіла Пелюза. Разом із ним навчається італієць Асканіо Собреро. Він створює вибухову речовину – нітрогліцерин. Нобеля винахід зацікавив. Після повернення в Росію шукає йому практичне застосування.

– Речі, якими я займаюся, жахливі, – каже рідним. – Але вони такі цікаві, так досконалі технічно, що стають подвійно привабливими.

Автор: wikiwand.com
  Альфред Нобель отримав 355 патентів на свої винаходи. Створив штучні шкіру та шовк. Постійно судився з конкурентами, які використовували його ідеї
Альфред Нобель отримав 355 патентів на свої винаходи. Створив штучні шкіру та шовк. Постійно судився з конкурентами, які використовували його ідеї

Через експерименти Альфреда на батьковій фабриці стається вибух. Гинуть четверо працівників та Еміль – молодший брат Альфреда. Той не припиняє працювати над створенням вибухівки.

19 жовтня 1867 року отримує патент на виготовлення динаміту. Спочатку називає речовину "вибуховий порошок Нобеля". Пізніше заміняє грецьким словом – "динаміт", що означає "сила". Він зручніший від нітрогліцерину чи пороху, які небезпечно транспортувати.

Відкриття приносить Альфреду Нобелю всесвітню славу і фінансове благополуччя. Відкриває понад 90 фабрик по світу. Спочатку динаміт використовують лише з промисловості – для підриву шахт, будівництва доріг і знесення старих будівель. Пізніше ним зацікавлюються військові.

Газети називають Нобеля "мільйонером на крові", "торговцем вибуховою смертю", "динамітним королем". Друзі відмовляються спілкуватися з ним. Вважають, що "продав душу дияволу". Не має ні дружини, ні дітей. Стає самітником – місяцями не виходить із лабораторії. Часто скаржиться на біль у серці. Лікарі приписують йому нітрогліцерин – для розширення судин.

"Хіба не іронія долі, – пише знайомому. – Мені прописали нітрогліцерин! Лікарі називають його трінітріном, щоб не відлякати фармацевтів і пацієнтів".

Альфред Нобель помирає 10 грудня 1896 року від крововиливу в мозок на своїй віллі в Сан-Ремо в Італії. Похований у Стокгольмі. Більшість спадку заповів на заснування щорічної нагороди для дослідників. Фонд Нобелівської премії становить 31 млн крон – близько $250 млн за нинішнім курсом. Щорічний прибуток від цієї суми ділиться на п'ять рівних частин. Їх дають тим, хто в попередній рік приніс найбільшу користь людству в галузі фізики, хімії, медицини, літератури і боротьбі за мир на планеті.

Автор: historyinfotos.com
  Жителі Лондона ночують на станції метро ”Олдвіч” 21 жовтня 1940 року під час нальотів німецьких літаків. Ті бомбардували місто протягом 57 ночей поспіль. Загинули майже 20 тис. людей
Жителі Лондона ночують на станції метро ”Олдвіч” 21 жовтня 1940 року під час нальотів німецьких літаків. Ті бомбардували місто протягом 57 ночей поспіль. Загинули майже 20 тис. людей

16 жовтня 1793-го на гільйотині відрубали голову королеві Франції 37-річній Марії Антуанетті. Вона походила з австрійської династії Габсбургів. Попросила брата – імператора Священної римської імперії німецької нації Леопольда ІІ допомогти вгамувати революцію у Франції. Дізнавшись про це, люди захопили королівський палац і вбили короля Людовіка XVI. Його дружину судили. Визнали винною у зв'язках із ворогами країни і зраді державних інтересів.

17 жовтня 1888 року біля села Бірки – тепер Зміївський район на Харківщині – перекинувся потяг російського імператора Олександра ІІІ. Він із сім'єю повертався з Севастополя до Петербурга. Паротяг зійшов із рейок через перевищення швидкості. Оточення царя знало про його любов до швидкої їзди і хотіло вислужитись. Потяг їхав зі швидкістю 68 км/год. – удвічі більше дозволеного. Загинув 21 чоловік. Ніхто з імператорської родини не постраждав. Назвали це чудом і звели на тому місці церкву.

18 жовтня 1994-го Верховна Рада України проголосувала за скасування заборони Комуністичної партії. Її діяльність спочатку призупинив, а потім заборонив парламент 1991-го. Спеціальна комісія розбиралася з причетністю комуністів до перевороту в СРСР. Через два роки Компартія України була заново створена на з'їзді в Донецьку. На перших парламентських виборах 1994-го за її участю отримала 85 із 450 мандатів.

66 уболівальників футбольного клубу "Спартак" загинули 20 жовтня 1982 року на Центральному стадіоні ім. Леніна в Москві – тепер стадіон "Лужники". За кілька хвилин до закінчення матчу 1/16 розіграшу Кубка УЄФА з нідерландським клубом "Хаарлем" глядачі почали залишати трибуни. На виходах утворилася тиснява. Офіційну інформацію про кількість жертв оприлюднили через сім років. Більшість були підлітками

Автор: blaxup.com
  22 жовтня 1982 року у США відбулася прем’єра бойовика ”Рембо: Перша кров” із Сільвестром Сталлоне у головній ролі. Зіграв ветерана в’єтнамської війни, який зазнає переслідувань на батьківщині
22 жовтня 1982 року у США відбулася прем’єра бойовика ”Рембо: Перша кров” із Сільвестром Сталлоне у головній ролі. Зіграв ветерана в’єтнамської війни, який зазнає переслідувань на батьківщині
Зараз ви читаєте новину «Альфреда Нобеля називали мільйонером на крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі