Ексклюзиви
вівторок, 07 квітня 2015 12:56

У разі поранення, каліцтва або смерті волонтера на території військових дій, його сім'я отримає грошову компенсацію від держави

У разі поранення, каліцтва або смерті волонтера на території військових дій, його сім'я отримає грошову компенсацію від держави

В березні цього року в сфері благодійності був прийнятий закон, який спрощує діяльність волонтерів та волонтерських організацій. Також Верховна Рада України змінила правила тендерних закупівель лікарських засобів для тяжкохворих пацієнтів. Тепер замість державних компаній, це буде здійснювати ЮНІСЕФ. Крім того, був прийнятий закон, який звільняє від оподаткування благодійну допомогу для переміщених осіб і постраждалих від конфлікту на сході країни. Про це та інше розповідає директор Українського форуму благодійників Ганна Гулевська-Черниш.

Які обмеження усунені для діяльності волонтерів?

Було прибрано так зване ліцензування волонтерської діяльності. Раніше якщо людина хотіла займатися волонтерською діяльностю, то вона повинна була укласти спеціальний договір з організацією, яка має статус волонтерської. При цьому організація також повинна була отримувати ліцензію в Міністерстві соціальної політики. Ця норма була нонсенсом. Виходило, що вимагався обов'язковий дозвіл від держави робити добрі справи. Тепер ліцензування скасовано і для волонтерів, і для організацій. Нам також вдалося знизити вікові обмеження для волонтерів до 14 років (з 18 років). Також дали зелене світло для роботи міжнародних волонтерів. Крім того, новий закон вирішує проблему страхування волонтерів. Раніше організація зобов'язана була свого працівника страхувати, але ми ж знаємо, що у благодійників немає коштів на це. Згідно з європейською практикою ця норма є рекомендаційною, а не обов'язковою. Тому сьогодні і в Україні це правило також знято. Тепер обов'язковому страхуванню підлягають тільки ті волонтери, які працюють у зоні АТО. У разі поранення, каліцтва або смерті волонтера на території військових дій, його сім'я отримає грошову компенсацію від держави.

Цей закон якось регулює сферу лжеволонтеров - недобросовісних товарищів, які збирають кошти постраждалим? Останнім часом почастішали випадки шахрайства. Як вирішується питання контролю?

Цю сферу регулює закон про благодійну діяльність, де є спеціальний розділ - "збір публічних коштів". Ми працюємо над підготовкою змін до цього закону, які будуть посилювати контроль над волонтерськими організаціями. Я сподіваюсь, що до кінця року ми вирішимо це питання. Але тут потрібно знати думку громадськості. Волонтерство в Україні сьогодні відрізняється від світових стандартів. Ніде в обов'язки волонтерів не входить збір коштів. Цим займаються благодійні фонди. Це та інституція, яка акумулює грошові потоки і направляє нужденним. Участь волонтера - це лише діяльнісь. У нас стався такий перекіс з об'єктивних причин. Знамениті закони від 16 січня заборонили благодійним організаціям збирати кошти, і особисті банківські картки небайдужих громадян стали єдиним інструментом по збору коштів для постраждалих. Це швидко і зручно.

Але й небезпечно. Адже неможливо контролювати ці грошові потоки, я не кажу вже про звітність.

Так. Сьогодні, коли сектор став активно розвиватися, з'явилися ті, хто став зловживати і заробляти на цьому. Тому нам потрібно вирішити, чи хочемо ми щоб і далі волонтери збирали гроші на свої картки, чи все-таки повинні переходити в цивілізоване поле.

Що ви думаєте?

Збором коштів повинні займатися офіційні юридичні особи. Ми пройшли цей шлях і потрібно переходити на системну роботу. Це має бути прозоро і підзвітно.

Закон "Про внесення змін до податкового кодексу України" викликав бурю обурення серед учасників ринку. У чому ваші основні претензії до цього закону?

Закон стосується звільнення від податкових відрахувань благодійної допомоги для переміщених осіб. Сьогодні будь-яка допомога, яка перевищує 1710 гривень на рік, оподатковується податком на дохід фізичних осіб. Отримав потребуючий гроші, або коляску, або інше обладнання - він повинен заплатити податок з цього доходу. Якщо допомога надає благодійна організація, то вона, як податковий агент, бере ці витрати на себе. І ось Кабмін вніс правку до закону, що від цього податку звільнятимуться тільки ті організації, які внесені до спеціального списку. За яким принципом він буде формуватися, і чому інші організації позбавлені такої преференції - не зрозуміло учасникам ринку. Це і викликало обурення з боку благодійників. Крім того, ще восени 2014 був прийнятий закон №1668, який уже звільнив будь-яку допомогу переміщеним особам від оподаткування, як і допомогу військовослужбовцям, учасникам АТО, Майдана, жертвам подій у Криму. Кабінету Міністрів потрібно було лише розробити механізми впровадження цього закону. Але раптом з'явився новий закон. Чому? Кабмін пояснив це вимогою МВФ. Тому що другим пунктом цього закону була внесена норма щодо врегулювання ціни на газ. Чому пов'язали ці дві сфери - не зрозуміло. Я думаю, що в уряді хотіли врегулювати діяльність міжнародних гуманітарних місій, з якими у нас теж є складнощі. Але ця норма не вирішує і цю проблему. Всі гуманітарні місії, які надають Україні допомогу ООН, реєструються в нашій країні згідно закону про громадські об'єднання. Ніхто з них не отримує статус благодійної організації. Тому вони не можуть відкривати банківські рахунки, приймати на роботу українських співробітників.

Навіщо було приймати два закони? Тепер останній скасовує дію попереднього?

Коли депутати побачили це непорозуміння, у другий закон вони внесли правку, що від оподаткування звільняються міжнародні організації, щоб не було плутанини і різночитань. Але весь казус полягає в тому, що в українському законодавчому полі відсутній термін "міжнародна благодійна організація". Це перетворилося в пустушку. Ми звернулися до Адміністрації Президента і Кабінета Міністрів, щоб вони відкликали цей закон, ту норму, яка стосується благодійності.

Для мене дивно, що сьогодні благодійність поділена на два сорти: допомога жертвам АТО і все інше. Перші позбулися податків, другі повинні платити по повній програмі. При тому, що ніде в цивілізованому світі немає податку на добро. Що скажете?

Цілком правильно, такого немає ніде.

Змінити систему сьогодні доречно саме зараз?

Ми про це подумали ще рік тому, коли почало зростати число нужденних, коли економіка пішла вниз, соціальні бюджети стали урізатися. І ми в червні зареєстрували законопроект, який вносив системні зміни. На жаль депутатський корпус нас не підтримав.

А з чим це пов'язано?

У нас, на жаль, ще переважає радянська ментальність у системі управління. Коли в державі благодійники розглядаються як потенційні злодії.

Але зараз у нас в уряді більшість просунутих міністрів, із західною освітою і світоглядом. З ними теж важко знайти спільну мову?

Наведу лише один характерний приклад: саме міністр фінансів України Наталія Яресько, яка виросла в США, де благодійність є стилем життя, запропонувала те, що суперечить будь-яким міжнародним стандартам - в ручному режимі формувати список тих, хто може допомагати.

Сьогодні благодійність в Україні - це що?

Мені б дуже хотілося, щоб той порив допомагати ближньому, який сьогодні ми спостерігаємо, став трендом. Мене часто запитують іноземні колеги, хто такий волонтер в Україні? Я відповідаю, що волонтер - це той, хто сьогодні рятує країну. Багато хто сьогодні відчули і побачили, що благодійність здатна змінювати життя тисячам людей.

Зараз ви читаєте новину «У разі поранення, каліцтва або смерті волонтера на території військових дій, його сім'я отримає грошову компенсацію від держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1261
Голосування Чи допомагаєте ви українській армії з часу як розпочалася АТО?
  • Так, перераховую гроші на номер 565
  • Даю речі і продукти, коли збирають допомогу військовим у моєму місті
  • Перераховую гроші на конкретні речі (каски, бронежилети, тепловізори) у підрозділи, які діють на Сході
  • Не допомагаю, бо це має робити держава
Переглянути