середа, 29 жовтня 2014 14:05

Розвідник Олександр Бабченко пережив клінічну смерть

Розвідник Олександр Бабченко потрапив під мінометний обстріл під час бою в Луганській області. Був важко поранений, пережив клінічну смерть. У нього мінно-вибухова травма, осколкові вогнепальні поранення ніг і грудної клітки. Ампутована ліва нога. Родині розвідника потрібно зібрати близько 300 тисяч гривень для поїздки в Німеччину та оплати сучасного протеза. Пише "Фокус".

Олександр з Сум. Працював інженером у місцевому відділенні "Укртелекому". Недавно закінчив Харківський університет радіоелектроніки, але диплом забрати не встиг - призвали в АТО. Поранення отримав у бою під містом Щастя. Зараз перебуває у київському військовому шпиталі.

"Я отримав повістку під час першої хвилі мобілізації. У військкоматі сказали чекати дзвінка. Подзвонили тільки під час третьої хвилі. Не було думок "мене загребли".Сім'я прийняла моє рішення не відразу. Якщо відбуваються глобальні зміни в житті, людина завжди пручається. Свідомо чи ні. Я їм пояснив, що так потрібно, і вони погодилися, - розповідає Олександр. -

 

Я потрапив до розвідувальної роти, в 92-ту окрему механізовану бригаду. Нас навчали в Харківській області. Готували серйозно: за місяць я дізнався більше, ніж за два роки строкової служби. Але головне - за цей час ми стали єдиним організмом. На війні дуже важливо, щоб один одного розуміли з півслова. Аж до того, що якщо в темряві хтось кашляв, я міг на слух сказати, хто це.
Після закінчення навчання у кожного запитали, чи впевнені вони у тому, що хочуть їхати в зону АТО. Ніхто не відмовився.

Потрапив в Луганську область, в селище Щастя. Воювати всім важко: страшно бачити смерть. І тим, хто сильніший, і тим, хто слабший. Якщо людина каже, що у нього немає страху, я думаю, він сам його не усвідомлює.

Я був розвідником. Якось мені потрібно було вивести хлопців з поля бою. Вони йшли за мною. Ми потрапили під мінометний обстріл. У п'яти метрах від мене вибухнула міна, весь удар припав на мене, але їх теж зачепило. Я відчув удар в груди і ноги. Чую, мені кричать: "Біжи!" А як бігти, якщо ноги відбиті? Я відповз в посадку на ліктях.

Мене витягли наші хлопці. Мінометний обстріл тривав, але вони повернулися за мною. Я цього не забуду. У момент небезпеки люди справжні, всі маски спадають. Видно, хто є хто.Спочатку не відчував нічого, потім стала сильно боліти голова. Останнє, що я пам'ятаю - мене затягнули в БТР. Отямився в реанімації, в Харківській лікарні. Дізнався, що мені ампутували ногу, і в мене була клінічна смерть. Потім мене відправили до київського військового госпіталю.

Я завжди був невисокої думки про медиків. Звертався тільки в крайніх випадках. Думав, без грошей вони нічого не робитимуть. Але тут все не так. Персонал уважний. Лікар завжди приділить увагу, пояснить, що і як.

До мене часто приїжджають родичі та знайомі. Кажуть, я зовсім не змінився. Частково, це правда. Я залишився оптимістом. Але мої життєві пріоритети зовсім інші. Там, в АТО, головними були стосунки між людьми. Якщо у мене була остання банка тушонки, я, не замислюючись, ділився з товаришами по службі. Тепер для мене люди - найголовніше.

Я дзвоню хлопцям кожен день. Коли вони можуть спілкуватися по телефону, ми розмовляємо. Зараз під Щастям немає боїв, але іноді бувають перестрілки. Вони мене підтримують, жартують. Кажуть: "Повертайся, тут ще роботи багато". Я б повернувся, якби не ампутована нога".


Реквізити для допомоги:
ПриватБанк
Номер карти 5168 7572 7230 9230
Одержувач - Бабченко (Куценко) Анна Володимирівна (дружина).

Зараз ви читаєте новину «Розвідник Олександр Бабченко пережив клінічну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі