четвер, 12 березня 2015 15:36

Зробити карі очі блакитними можна за 5 тисяч доларів

Зробити карі очі блакитними можна за 5 тисяч доларів

Компанія Stroma Medical запропонувала інноваційну процедуру - змінити колір очей за допомогою лазера. І поки вона очікує схвалення влади США і деяких інших країн, в Мексиці і Коста-Ріці нею вже скористалися десятки клієнтів.

Щоб зрозуміти, як це працює, слід згадати, що взагалі визначає колір нашої райдужки. У ній не міститься пігментів зеленого, карого, сірого або блакитного забарвлення - колір залежить від поєднання структур строми, основного "тіла" рогівки, і покриваючого його найтоншого шару клітин епітелію. У людей карооких і епітелій, і строма містить темний пігмент, а в блакитнооких в стромі його зовсім немає.

У відсутності пігменту світло не поглинається, а відбивається від внутрішніх структур рогівки і набуває голубуватого забарвлення. Відбувається це за рахунок ефекту Тіндаля: у середовищі, що містить найдрібніші частинки, світло розсіюється тим сильніше, чим менше довжина хвилі, тому з боку виглядає більш синім, ніж у дійсності.

На цих закономірностях і заснована процедура, запропонована Stroma Medical: достатньо зруйнувати пігмент строми лазером - і очі стають блакитними. Вся операція займає 20 секунд, коштує 5 тисяч долларів і абсолютно безболісна, хоча у деяких медиків викликає певні питання.

Офтальмологи відзначають, що потрібні додаткові дослідження, здатні довести її безпеку: вони побоюються, що зруйновані пігментні молекули можуть застрягати в структурах рогівки і не виводитися повністю, викликаючи підвищення внутрішньоочного тиску і розвиток глаукоми.

Зараз ви читаєте новину «Зробити карі очі блакитними можна за 5 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі