понеділок, 08 травня 2017 11:10

Здорове взуття навесні: обрати кросівки чи балетки?

Здорове взуття навесні: обрати кросівки чи балетки?
У балетках викривлюють стопи. Фото: Азбука веры

Весняне взуття без підборів не завжди здорове для ніг та хребтів тих, хто їх носить. Бо може викликати плоскостопість, біль у п'яті та пальцях. Ортопед-травматолог Олександр Мурга розповів Gazeta.ua, які капці взувати шкідливо.

Туфлі та балетки з м'якими підошвами та задниками можуть викликати викривлення стопи та хронічні захворювання суглобів.

"У жінок, які полюбляють носити балетки, часто виробляється плоскостопість, плоскоовальна постановка стопи. Коли пальці та п'ята прогинаються і стають у нездорове для них положення. У доброму взутті п'ята має жорстко фіксуватися", - каже лікар.

Форма підошви у взутті на весну має максимально прилягати до вигинів на нозі. Цього досягають виробники фірмового спортивного взуття, розрахованого на значне навантаження.

"Якщо ви візьмете кросівки якісного виробництва, то побачите, якою в ідеалі має форма взуття зсередини. Це анатомічна форма, якісний супінатор та товщина підошви, які забезпечують необхідну амортизацію під час руху. Можна зустріти якщо не ортопедичне, то наближене до нього взуття", - розповів Мурга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 видів небезпечного взуття

Щоб ноги менше втомлювалися під час ходьби, рекомендують використовувати устілки. Передовсім вони корисні людям, ноги яких швидко втомлюються та болять.

"Ортопедичну устілку можна покласти тільки в те взуття, яке має твердий задник. Вони дуже добре лягають у туфлі на твердій пласкій підошві та кросівки. Якщо маєте взуття з натуральних матеріалів або шкіри, ногам буде краще. Не купуйте китайське або від незрозумілих виробників. Його шиють невідомо по яким лекалам та формі".

Болі в стопі, колінних суглобах та хребті можуть виникнути, якщо жінка підіймає більше за 10 кілограмів. Важкі сумки чи штанга у спортзалі можуть завдати непоправної шкоди ногам.

Зараз ви читаєте новину «Здорове взуття навесні: обрати кросівки чи балетки?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі