середа, 02 вересня 2020 06:30

Ввели прототип вакцини проти СНІДу

Ввели прототип вакцини проти СНІДу
У світі зареєстровано близько 40 мільйонів носіїв ВІЛу. Фото: Artem Podrez from Pexels

2 вересня 2000 року вперше ввели прототип вакцини проти СНІДу.

У світі зареєстровано близько 40 мільйонів носіїв ВІЛу. В Україні інфікований кожен сотий громадянин у віці від 15 до 49 років.

Науковці роками намагаються створити препарат, здатний вплинути на широкий спектр штамів вірусу імунодефіциту людини, однак успіху досягти важко. Вірус постійно мутує, через що людина не може виробити до нього імунітет.

Результати першого великого клінічного дослідження вакцини проти ВІЛ — AIDSVax — опублікували у 2003 році. Вакцина містила в своєму складі фрагменти вірусу — глікопротеїни gp120. У клінічних дослідженнях продемонстровано її неефективність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка вперше перемогла ВІЛ без лікарів та операцій

Далі взялися за розробку вакцину, спрямовану на стимуляцію клітинного, а не гуморального імунітету. Проте дослідження під назвою STEP зупинили у 2007 році.

Інше масштабне дослідження очолив професор Гарвардської медичної школи Ден Барук. Вчені перевірили різні варіанти вакцини на здорових учасниках віком від 18 до 50 років, не заражених на ВІЛ. Кожен з них проходив курс вакцинації протягом 48 тижнів. Всі види вакцин були ефективними та безпечними для пацієнтів. Паралельно вчені вакцинували макак проти вірусу, схожого на ВІЛ і вакцина таки захистила переважну більшість піддослідних.

Не дивлячись на це професор Ден Барук стверджує, що наразі рано робити висновки про здатність вакцини запобігати зараженню.

Насправді, це не перша вакцина проти ВІЛ, яку тестують на людях. Наприклад, одну з них випробували в Таїланді. Вона показала зниження рівня зараження майже на третину. Проте для її широко застосування цього замало.

Однак, надія винайти ефективну вакцину все-таки є. Нині модифікована вакцина RV144 випробовується у III фазі клінічного дослідження. Результати будуть опубліковані у 2021 році.

Скандальний акордеоніст, заслужений артист України Ігор Завадський хворий на четверту стадію СНІДу.

Зараз ви читаєте новину «Ввели прототип вакцини проти СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі