вівторок, 19 січня 2021 17:07

Вражає не лише легені - експерт розповів про ускладнення після Covid-19

Станом на 18 січня на стаціонарному лікуванні перебувають 14 745 пацієнтів із Coviid-19. Третина - у важкому чи вкрай важкому стані. Кількість тяжкохворих зростає, бо під час новорічних свят люди рідше зверталися до лікарів при виникненні перших симптомів.

Про ускладнення, які виникають після Covid-19 Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

Автор: надане Тарасом Жиравецьким.
  "У частини пацієнтів ускладнень неможливо запобігти, але їх можна контролювати", - говорить Тарас Жиравецький.
"У частини пацієнтів ускладнень неможливо запобігти, але їх можна контролювати", - говорить Тарас Жиравецький.
- Хворі на коронавірус перебувають у стані, як після курсу хіміотерапії. Інфекція знижує здатність організму боротися. З-під контролю виходять ті інфекції та недуги, з якими досі ефективно справлявся імунітет. Варто розділяти власне коронавірус і недуги, спричинені ним, - розповів Жиравецький.

Які системи й органи вірус уражає найчастіше?

Найперше - центральну нервову систему. Людина втрачає нюх, смак, виникає безсоння, головний біль. Часто страждає печінка. Її недостатність провокує відповідні хвороби. Вірус уражає також шлунково-кишковий тракт. У хворих виникає діарея, загострюються хронічні недуги кишківника. Б'є і по кровотворній системі. Можуть утворюватися тромби.

Коронавірус шкодить серцю. У хворих виникає аритмія, в літніх пацієнтів уражаються судини серця, зростають ризики інфаркту й інсульту.

Шкодить також ниркам. Відповідні недуги має невелика кількість заражених, але бували випадки, що нирки відмовляли. Найбільше вірус вражає легені. Може виникнути цитокіновий шторм (реакція імунної системи, коли організм так сильно бореться з інфекцією, що знищує себе - ГПУ). Через це може виникнути ураження легеневої тканини вже після того, як людина одужала.

Яке ураження легень небезпечне?

Відсоток ураження не завжди співмірний із важкістю перебігу. У деяких пацієнтів пошкоджені 5-10 відсотків легень, а стан організму - катастрофічний. А є такі, які з пошкодженими 50 відсотками органа займаються спортом. Що більша частка легень пошкоджена, то вищі ризики мати ускладнення й супутні недуги. Особливо, якщо у хворого є висока температура й падає рівень кисню у крові. Зміни в легенях тривають до трьох місяців. Астматики й алергіки мають більше ураження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з очима можуть сигналізувати коронавірус - учені

Кому найбільше загрожують ускладнення?

Людям із хронічними недугами. Це хворі із серцево-судинними недугами, цукровим діабетом, атеросклерозом, надмірною вагою. У них може розвинутися нетипова реакція. У решти ймовірність ускладнень нижча.

Як запобігти ускладненням?

У частини пацієнтів ускладнень неможливо запобігти. Але їх можна контролювати. Важливо зважати на стан пацієнта на шостий-сьомий день захворювання, коли організм намагається перебороти вірус самотужки. Але він виснажений, є загроза бактерійної інфекції. Тому роблять загальний аналіз крові, печінкові та ниркові проби. Оцінюють температуру й насичення крові киснем, перевіряють загальний стан.

Основне завдання сімейного лікаря - зробити так, щоб пацієнт не отримав ускладнень.

Якщо виникли проблеми із серцево-судинною системою, пацієнта скеровують до кардіолога. Він симптоматично лікує хворого. При недугах шлунково-кишкового тракту призначає симптоматичні препарати для покращення роботи системи травлення.

Які обстеження потрібно проходити після одужання?

Хворим роблять загальний аналіз крові та біохімічний, що включає печінкові, ниркові проби. У людей із цукровим діабетом перевіряють рівень глюкози. Часто пацієнтам після стаціонарного лікування рекомендують робити реактивний протеїн у динаміці. Так стежать, чи не зростає Д-димера, щоб за потреби контролювати антикоагулянтну терапію. Якщо є ускладнення у якійсь конкретній системі, пацієнти звертаються до вузького спеціаліста.

Тим, хто перехворів безсимптомно, бажано також здати аналізи. Якщо результати нормальні, то раз на пів року-рік слід профілактично обстежуватися.

Іноді після коронавірусу виникає порушення психіки. Таким хворим варто звертатися до невропатологів і психіатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де можна зробити тест на Covid-19 - створили мапу

Скільки часу організм відновлюється після коронавірусу?

Залежить від складності перебігу хвороби й індивідуальних особливостей організму. При реабілітації основне не робити фізичних навантажень. Має бути корисне харчування та відпочинок. Організм потребує спокою. Легеням треба дати можливість відновитися. На це потрібно мінімум місяць. У кого були сильні ураження - два-три.

Коли закінчиться епідемія?

Коронавірус ймовірно зникне 2022 року. Порівнював пандемію іспанського грипу, що тривала в Європі з 1918-го по 1920 роки. Тоді були три хвилі. Під час першої перехворіли 10 відсотків населення, другої - 40, третьої - 25-30 відсотків. Пандемія коронавірусу подібна. У грудні ми пройшли пік другої хвилі, зараз триває спад. Навесні й влітку теж матимемо спад, а восени почнеться третя хвиля. Якщо зроблять масову вакцинацію, то кількість хворий буде невелика.

Кожен 8-й Covid-пацієнт помирає протягом 140 днів. Кожен 3-й хворий повторно опиняється в лікарні з подальшими ускладненнями протягом 5 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Вражає не лише легені - експерт розповів про ускладнення після Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі