субота, 04 квітня 2020 08:35

Відкрили і дослідили вітамін С

Відкрили і дослідили вітамін С
Відкрили вітамін С. Фото: kanalukraina.tv

4 квітня 1932 року біохімік Чарльз Глен Кінг із США уперше виділив вітамін С, важливий для життєдіяльності організму людини і тварин. Вітамін С бере участь в утворенні колагену, а також сприяє засвоєнню організмом заліза.

Кінг працював першим науковим директором фонду Nutrition Foundation, Inc, який займався розвитком наукових та суспільних досліджень питань здоров'я США та інших країн.

У 1932 році Кінг виділив вітамін С з лимонного соку для вивчення протицинготної активності на морських свинках. Речовина, яку отримав Кінг, хімічно відповідала гексуроновій кислоті. Однак у той час речовини вважалися різними. Однак, протягом двох тижнів навесні 1932 року, спочатку Кінґ, а згодом і Сент-Дьйорді опублікували статті, де стверджували, що вітамін С та гексуронова кислота насправді одна й та ж сполука. Окрім цього, Кінґ виявив важливу функціональну роль вітаміну В і протягом своєї 40-річної наукової кар'єри зробив багато важливих внесків у галузі дослідження жирів, ферментів та вітамінів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли важливий пристрій для ткацтва

У чому користь вітаміна С

Вітамін С не виробляється організмом людини, тому має надходити з їжею. Якщо його не отримувати у достатній кількості, розвивається гіповітаміноз. Добова потреба - 70-100 мг. Вітамін С можна отримати від цитрусових, ківі, ягід, перцю, квашеної капусти.

"Багато вітаміну С в зелені. Але проблема цього продукту в тому, що вміст вітаміну С вимірюється в сто грамах продукту, а з'їсти таку кількість петрушки не всім під силу.Це не означає, що не треба пити відвар шипшини або їсти зелень. Просто потрібно розуміти, що це дуже гарне доповнення в наш раціон, але з невеликим вмістом аскорбінової кислоти в тій кількості, яку ми реально з'їдаємо. Дуже важливо максимально зберегти цей вітамін у продуктах. Вітамін C водорозчинний - нестійке з'єднання, розпадається при тривалому зберіганні. Аскорбінова кислота легко окислюється. Продукти не можна зберігати в металевих ємностях, оскільки аскорбінова кислота вступає в реакцію. Вітамін C також не варто піддавати впливу світла, підвищеної вологості повітря. Сушка, нарізка, тривалий нагрівання продуктів у каструлі з відкритою кришкою, повторний розігрів страв, мідний або залізний кухонний посуд руйнують потужний антиоксидант", - розповіла дієтолог Світлана Фурса.

Доктор Комаровський розповів про приймання антибіотиків для профілактики коронавірусу. Він розвінчав домисли про таку "профілактику" й аргументував, чому вона не спрацює.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили і дослідили вітамін С». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі