понеділок, 17 травня 2021 11:56

Від підвищеного тиску страждає третина українців

Від підвищеного тиску страждає третина українців
Артеріальна гіпертонія є основним чинником ризику раптової смерті. Фото: pexels-artem-podrez-6823511

17 травня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я відзначають день боротьби з артеріальною гіпертонією. Недуга є одним з найбільш поширених хронічних захворювань у світі.

За статистикою, від підвищеного тиску страждає третина українців, діагностують навіть у 18-річних. Хвороба супроводжується стійким підвищенням артеріального тиску вище допустимих меж - систолічний тиск вище 139 мм рт. ст. або діастолічний тиск вище 89 мм рт. ст.

Артеріальна гіпертонія є основним чинником ризику раптової смерті, розвитку інсульту, серцевої недостатності, тобто патологій, що визначають високу смертність та втрату працездатності.

Вражає людей, які ведуть малорухомий та емоційно-напружений спосіб життя. До 40% хворих на артеріальну гіпертензію не підозрюють у себе її, бо часто має безсимптомний перебіг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачна дієта для зниження тиску

На ранніх стадіях захворювання може проявлятись головним болем, запамороченням, болем у ділянці серця, появою сітки перед очима. Можливі також носові кровотечі, відчуття оніміння лівої руки.

Підвищення тиску може супроводжуватися загальною слабкістю, дратівливістю, сонливістю. Подібні симптоми притаманні абсолютно різним недугам, саме з цим пов'язане пізнє звернення хворих до фахівця, коли АГ виявляють випадково під час візиту до лікаря з інших причин.

Лікування хворого на артеріальну гіпертонію є пожиттєвим. Нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя. Потрібно дотримуватися спеціальної дієти, обмежити вживання солі, алкогольних напоїв. Відмовитися від паління та підвищити фізичну активність.

Високий кров'яний тиск або гіпертонія є поширеною проблемою в Україні. Її деякі експерти називають "тихим вбивцею". В нормі артеріальний тиск має підніматися під час фізичних вправ і падати під час тривалого відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «Від підвищеного тиску страждає третина українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі