середа, 13 червня 2018 14:00

Вчені застерігають: говорити пошепки шкідливо

Вчені застерігають: говорити пошепки шкідливо
Фахівці радять уникати шепотіння. ФОТО: https://grandmoney.kz

Експеримент, проведений за участі 100 добровольців, підтвердив, що шепіт негативно позначається на стані здоров'я людини. Пише Newsyou.info

У межах дослідження кожен із учасників порахував від 1 до 10: спершу нормальним голосом, а потім пошепки. У 69 зі 100 людей під час шепотіння голосові зв'язки напружувалися у декілька разів сильніше, ніж під час проговорювання слів уголос, даючи зайве навантаження на голосовий апарат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували, чи можна спати з увімкненим світлом

Вчені наголошують на тому, що за наявності запалення й болю в горлі слід або продовжувати через силу говорити з нормальною гучністю, або взагалі зберігати мовчання. У жодному разі не рекомендують переходити на шепіт, оскільки за таких умов голосовим зв'язкам може бути завдано непоправної шкоди. Особливо це стосується людей, для яких голос є професійним інструментом (вокалісти, оратори, вчителі).

Раніше вчені повідомили про несподівану небезпеку аптечних вітамінів. Експеримент, проведений командою американських дослідників показав, що вживання вітамінних комплексів і дієтичних добавок може не тільки жодної користі не принести, але й серйозно зашкодити здоров'ю.

Зараз ви читаєте новину «Вчені застерігають: говорити пошепки шкідливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі