вівторок, 27 січня 2015 11:08

Вчені з Теннессі знайшли ліки від радіації

Вчені з Теннессі знайшли ліки від радіації

Вчені знайшли новий препарат, який захищає від впливу радіації.

Катастрофа, яка сталася в 2011 році на АЕС Фукусіма-1, є суворим нагадуванням про небезпеки, пов'язані з радіоактивними опадами, що вказує на необхідність затверджених ліків, які можуть прийматися після радіаційного опромінення для захисту від пошкодження органів і смерті.

У дослідженні, опублікованому в Cell Press Chemistry & Biology, йдеться про препарат DBIBB, який підвищує виживаність мишей, які страждають від променевої хвороби, навіть тоді, коли лікування починалося через три дні після радіаційного опромінення. Отримані результати свідчать про те, що DBIBB може стати першим препаратом, здатним лікувати гострий променевої синдром, викликаний високими рівнями радіації, внаслідок ядерних вибухів.

Слід відзначити, що через ядерні вибухи люди піддаються високим рівням іонізуючого випромінювання, які можуть викликати загибель клітин і пошкодження органів внаслідок пошкодження ДНК. І хоча раніше вже існували препарати, перевірені на військових, які можуть забезпечити деякий захист від променевої хвороби, якщо прийняти їх до опромінення, однак вони не ефективні, якщо прийняти їх після.

У своїх дослідженнях автор роботи доктор Тігі і його колеги виявили, що молекула звана лізофосфатидна кислота (LPA), яка природно генерується в процесі згортання крові, активує рецептор LpA2 для захисту від радіаційно-індукованої загибелі клітин. Проте вона, хоч здатна захищати клітини від загибелі внаслідок опромінення, не може використовуватися в якості панацеї, оскільки працює недостатньо вибірково.

З'єднання DBIBB, отримане вченими, це вдосконалена форма лізофосфатидної кислоти. Ці ліки, в ході дослідження на тваринах, показали відмінні результати, захистивши ембріональні клітини шкіри мишей від радіаційно-індукованого пошкодження ДНК і підвищили виживаність опромінених клітин крові, кишкових клітин та інших типів клітин. Крім того, 93% мишей, які отримували DBIBB протягом трьох днів після опромінення, залишилися живі через 30 днів, порівняно з тільки 20% мишей, яким не давали цей препарат.

Керівник дослідження, Габор Тігі, професор фізіології Наукового центру здоров'я в університеті штату Теннессі, висловлює впевненість, що зусилля вчених, через медичні контрзаходи, будуть забезпечувати захист проти шкідливого впливу іонізуючого випромінювання.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з Теннессі знайшли ліки від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі