Ексклюзиви
середа, 10 квітня 2019 11:58

Вчасно виявити: назвали симптоми одного з найпоширеніших видів раку

Вчасно виявити: назвали симптоми одного з найпоширеніших видів раку
Виявлений на ранніх стадіях рак шийки матки в 100% випадків піддається успішному лікуванню з подальшим збереженням можливості завагітніти й виносити дитину. ФОТО: medic.ua

Рак шийки матки входить до трійки найрозповсюдженіших серед жінок видів онкозахворювань. Зародження його провокує вірус папіломи людини, який передається статевим шляхом.

На перших стадіях рак шийки матки розвивається безсимптомно. Виявити його за таких умов дозволяє планове обстеження у гінеколога, зокрема так званий ПАП-тест – мазок із шийки матки, який показує наявність в клітинах злоякісного процесу. Цей аналіз є золотим стандартом в діагностиці раку шийки матки. У випадку, якщо хворобу вчасно не виявили, у міру її прогресування починають з'являтися й відповідні симптоми. Їх перелік подав медичний ресурс Health24.

1. Вагінальні кровотечі в перерві між місячними або після статевого акту. Є найпоширенішим симптомом раку шийки матки. З'являється зазвичай на етапі, коли пухлина вже почала проростати в сусідні тканини.

2. Суттєве збільшення тривалості місячних та скорочення перерви між ними. Незначні відхилення в менструальному циклі допустимі. Насторожити має ситуація, коли перерва між менструаціями становить менше 21 дня й замість звичних 4-х днів менструації тривають 2 тижні. Якщо в наступному місяці цикл не відновився й знову відбувся збій, важливо терміново відвідати гінеколога.

3. Нетипові вагінальні виділення. Можуть бути коричневі, рожеві, прозорі водянисті, з неприємним запахом, з прожилками або вкрапленнями крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криваві сльози та псевдо інфаркт: як розгледіти важке захворювання жінок

4. Тазовий біль. У випадках, коли пухлина поширюється на сечовий міхур або кишечник, біль може віддавати в спину або ногу.

5. Часта нудота й ознаки розладу шлунка. За наявності злоякісної пухлини шийка матки починає тиснути на черевну порожнину й органи шлунково-кишкового тракту. При цьому може виникати не лише нудота й діарея, а й кислотний рефлюкс.

6. Безпричинне схуднення. Якщо ви за півроку втратили 5-10% своєї ваги, не змінюючи при цьому свого способу життя, важливо якомога швидше пройти обстеження.

Планові візити до гінеколога є важливою складовою профілактики "жіночих" захворювань. Перевірятись важливо кожні півроку. У разі появи підозрілих симптомів чекати планового обстеження не варто – відвідати лікаря слід терміново.

Зараз ви читаєте новину «Вчасно виявити: назвали симптоми одного з найпоширеніших видів раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути