неділя, 28 лютого 2021 11:05

Вакцини від ковіду доводиться викидати - лікарка

Вакцини від ковіду доводиться викидати - лікарка
Вакцина проти коронавірусу. Ілюстративне фото / Reuters

Частину вакцини від коронавірусу CoviShield, якою щеплюють українців, викидають.

Утилізувати довелося кілька доз через короткий термін зберігання вакцини. Про це виданню "Сегодня" розповіла інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не варто робити щеплення від Covid-19: відповідь епідеміолога

"Вчора у нас утилізували 6 доз вакцини. Флакон після відкриття можна зберігати не більше 6 год. В одному флаконі - 10 доз, а вчора прищепили 54 людини і залишки утилізували", – сказала Кобевко.

За її словами, ці залишки можна було б використати, прищеплюючи чиновників, щоб підвищити довіру людей до препарату і вакцинації.

"Чиновники не хочуть бути прикладом для медиків, не хочуть брати відповідальність за якість вакцини. На ці 6 доз можна було б вакцинувати чиновників, і вони б цим довели, що боятися нічого. Цього не сталося, і вакцину просто викинули", - сказала Кобевко.

Вакцини проти COVID-19, які не встигнуть використати в Україні на першому етапі вакцинації, уряд планує перепродати за собівартістю в приватні клініки.

Індійська вакцина CoviShield від AstraZeneca, як і більшість нині відомих вакцин проти Covid-19, ефективна у разі подвійного щеплення. Нові дані досліджень показують, що вакцина є максимально ефективною, якщо інтервал між першим і другим щепленням - 3 місяці й більше. Ефективність вакцини – 76% - 81%. Такі дані опублікував міжнародний медичний часопис The lancet.


Зараз ви читаєте новину «Вакцини від ковіду доводиться викидати - лікарка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі