середа, 18 листопада 2020 12:08

Вакцини проти коронавірусу можуть врятувати не лише від пандемії

Вакцини проти коронавірусу можуть врятувати не лише від пандемії
мРНК-вакцини беруть лише білки з його "корони", на які й реагують антитіла, замість того, щоб використовувати для виклику імунної реакції організму цілий вірус. Фото: pixabay

Технологія 2 потенційних вакцин від коронавірусу, які розробляють американські компанії Moderna та Pfizer, може не лише побороти пандемію.

Вона також здатна вплинути на швидкий розвиток засобів проти онкологічних, серцево-судинних та багатьох інфекційних захворювань, пише The Wall Street Journal.

Все завдяки використанню матричної рибонуклеїнової кислоти, що раніше не схвалювали. Зазвичай виробникам вакцин потрібно багато років, щоб вивести її на ринок. Старі технології вимагають багато часу для розвитку, вирощування вірусів та їх білків, які провокують імунну реакцію після введення. Вакцини проти кору, оперізуючого лишаю тощо побудовані на неактивних чи ослаблених вірусах для того, щоб збудити захист організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай заявив про успіх у випробуванні вакцини

Процес виготовлення вакцин, для якого можуть знадобитися курячі яйця або біореактор, трудомісткий та потребує багато часу — до 10 років. Технологія мРНК скорочує час розробки, оскільки використовує переваги власних молекулярних механізмів людського тіла, буквально тренуючи їх для виготовлення білків, схожих на вірусні, що й провокує імунну реакцію. Матрична РНК — це щось на зразок "молекулярної робочої бджоли", що несе інструкції, закодовані в ДНК, щоб клітини могли їм слідувати. Учені давно припускають, що мРНК можна використати для перетворення клітин на мініатюрні фармацевтичні фабрики. Класичні вакцини використовують послаблений вірус для виклику імунної реакції, що виділяє антитіла, які залишаються в організмі. Якщо пацієнт пізніше інфікується, готовий заздалегідь імунітет нейтралізує вірус. Експериментальні вакцини компаній Moderna і Pfizer у співробітництві з BioNTech працюють по-іншому.

мРНК-вакцини беруть білки з його "корони", на які й реагують антитіла, замість того, щоб використовувати для виклику імунної реакції організму цілий вірус. Учені визначили генетичний код цього білка і заклали в молекули мРНК, які несуть інформацію до наших клітин. Після щеплення мРНК потрапляє до здорових клітин, де допомагає організувати вироблення білків з "корони". Після виходу з клітин ці білки провокують імунну реакцію, як і у випадку з класичними вакцинами. Нова технологія стала скоріше питанням інженерії, аніж науковим викликом. Компанії можуть розробляти мРНК-вакцини відносно швидко, знаючи генетичну послідовність патогена.

Наприклад, Moderna виробила достатньо доз вакцини від коронавірусу для близько 45 людей, щоб розпочати перші випробування вже через 2 місяці після вивчення генетичної послідовності білка з поверхні вірусу. Таким чином, компанія може швидко створити нові ліки або вакцини, використовуючи потрібний фрагмент мРНК. Pfizer звернула увагу на мРНК-технологію через швидкість виготовлення вакцин і потенціал у формуванні більш міцної імунної реакції, ніж у випадках із класичною технологією.

"Платформа мРНК цілком штучна. Це визначена молекула, яку можна виготовити швидко, тож вам не знадобиться нічого живого — ані живого вірусу, ані живої клітинної культури, жодних яєць, узагалі нічого", — сказала керівниця дослідження вакцини Pfizer Кетрін Дженсен.

Клінічні випробування експериментальної двохдозної вакцини від коронавірусу на 3-му етапі дослідження препарату розпочала американська компанія Johnson&Johnson. Випробування розпочалися у Великій Британії. 6 тис. британських добровольців спочатку введуть першу дозу експериментальної вакцини або ж плацебо, а наступну 2-гу дозу – за 57 днів.

Зараз ви читаєте новину «Вакцини проти коронавірусу можуть врятувати не лише від пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі