четвер, 22 жовтня 2020 15:53

Вакцина від коронавірусу може сприяти зараженню ВІЛ - учені

Вакцина від коронавірусу може сприяти зараженню ВІЛ - учені
Через вакцину від коронавірусу зростає ризик зараження ВІЛ. Фото: Pixabay

Щонайменше чотири вакцини, які тестують проти Covid-19, мають у своєму складі компонент, здатний підвищувати ризик зараження ВІЛ.

Такого висновку дійшли учені з Каліфорнійського університету в США, повідомляє The Lancet.

Близько десяти років тому вони працювали над розробкою вакцини проти ВІЛ. Утім результати двох незалежних аналізів показали, що препарат навпаки підвищував ризик інфікування серед чоловіків, які отримали ін'єкцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, чому тест на Covid-19 може бути псевдонегативним

"Ми пишемо, щоб висловити занепокоєння щодо використання рекомбінантного аденовірусу типу 5 (Ad5) для дослідження вакцини проти Covid-19 фази 1 та наступних передових випробувань", – написали науковці.

Вони наголосили, що такий самий аденовірус вони використовували як "транспортувальник" (вектор) вакцини у своїй старій розробці. Керівниця групи вчених із Каліфорнійського університету Сьюзан Бучбіндер заявила, що особливу небезпеку вакцина-кандидат проти ВІЛ несла тим чоловікам, які раніше перехворіли на аденовірус форми Ad5. При цьому в жінок ризик інфікування ВІЛ не зростав.

"На основі цих висновків ми стурбовані тим, що вектор Ad5 для імунізації проти SARS-CoV-2 може збільшити ризик набуття ВІЛ чоловіками, які отримують вакцину. Як пандемія ВІЛ, так і Covid-19 впливають на вразливі групи населення в усьому світі. Це важливе застереження має бути ретельно оцінене перед подальшою розробкою вакцин із Ad5 для SARS-CoV-2, а документи з інформованою згодою щодо цих потенційних ризиків повинні відображати інформацію щодо зараження ВІЛ з векторами Ad5", – сказали вчені.

Утім, фармацевтичні компанії, які працюють над створенням вакцини проти коронавірусу, запевнили, що знайомі з описаною проблемою й уже подбали про її вирішення. Наприклад, виробник ImmunityBio заявив, що зумів генетично "приглушити" вектор Ad5 і в такий спосіб домігся зниження рівня імунної відповіді.

Один з учасників випробувань вакцини від коронавірусу, розробленої Оксфордським університетом та британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca, помер у Бразилії. Випробування припинили б, якби померлий доброволець отримав вакцину від Covid-19. Але чоловік отримував плацебо. Тому випробування продовжуватиметься.

Зараз ви читаєте новину «Вакцина від коронавірусу може сприяти зараженню ВІЛ - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі