понеділок, 31 травня 2021 08:44

В Україні подешевшають ліки

В Україні подешевшають ліки
Ціни на ліки в Україні будуть нижчими. Фото: pixabay.com

Ліки в Україні невдовзі стануть дешевшими.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, анонсувавши зміни в закупівельних процесах забезпечення лікарськими засобами, передає ТСН.

"Повністю МОЗ віддаватиме невластиві йому функції на державне підприємство "Медичні закупівлі". Було багато бюрократичних речей у МОЗ. Ми запустили другий етап реформи, але він збігся з епідемією. Тому нам у цей період головне - стабілізуватися. Показати ефективні лікарні, які вже почали працювати, і допомогти неуспішним лікарням, які просіли з фінансуванням", - сказав Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Улітку карантинні обмеження можуть послабити - Ляшко

Міністр розповів про своє ставлення до змін фінансування медзакладів.

"Я був проти фінансування деяких інфекційних лікарень, коли гроші йшли за пацієнтом. Той тариф, який з'явився 2020-го, не міг покрити потребу в закладах, які надають допомогу хворим. Зараз ситуація змінилася. Тариф підвищили, і вперше в Україні цього року почали платити за лікування хворого на амбулаторному етапі", - пояснив він.

1 квітня цьогоріч стартував другий етап медреформи. Комунальні медзаклади отримують кошти за договорами з НСЗУ - що більше пацієнтів, то краще фінансування. Лікарні мають фінансування на ті послуги, які передбачили в договорах із Національною службою здоров'я України.

У рамках реформи діє Програма медичних гарантій - 27 пакетів безплатних медпослуг. На її реалізацію виділили 72 млрд грн. Надають безплатну первинну, госпітальну, екстрену, спеціалізовану амбулаторну й паліативну допомогу та реабілітацію. Також діє повна або часткова оплата препаратів за програмою "Доступні ліки". Направлення на безплатну консультацію вузькопрофільного спеціаліста видає сімейний лікар.

Зараз ви читаєте новину «В Україні подешевшають ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі