вівторок, 22 грудня 2015 14:25

"В холоди загострюються хвороби суглобів" - ортопед

"В холоди загострюються хвороби суглобів" - ортопед
фото: liveinternet.ru

Хворі суглоби дуже не люблять зміни погоди, а тим більше холоду. Якщо вже є певні проблеми із суглобами, то в холоди недуги можуть загострюватись. Про це у коментарі для Gazeta.ua розповідає столичний ортопед Олег Тимін.

Від холоду найчастіше загострюється хронічний артрит, остеоартроз. Ці недуги трапляються у 80% людей старше 60 років. Все частіше остеоартроз виявляють у людей молодше 25 років. На холоді болять хворі коліна, лікті, інколи — хребет.

"Приміром, той же остеоартроз при низьких температурах сильно загострюється, інколи дає високу температуру. На холоді м'язи скорочуються, виникає спазм. Через це кров гірше проникає до суглобів".

Взимку людям із хворими суглобами радить щодня слідкувати за прогнозом погоди і тепло одягатися. Якщо холод застав зненацька, ввечері треба попити лікувальні відвари.

"Корисно зробити відвар із листя брусниці. 2 чайні ложки листя заливають склянкою холодної води, кип'ятять 5 хвилин. Проціджують і п'ють відвар протягом дня малими ковтками. Суглоби болітимуть менше, якщо у гарячу ванну додавати 5 столових ложок морської солі. Але не варто зловживати народними засобами. Йдіть до лікаря якнайшвидше".

Взимку люди часто травмуються не просто від наявності льоду на землі, а від банальної неуважності.

"В холоди поводьтеся обережніше. В цей період кількість травм, отриманих на вулиці, частішає у три рази. Кригу складно помітити, якщо вона припорошена снігом. Давно помітив: люди падають, переважно наздоганяючи міський транспорт. Діти люблять кататися з гірки, по льодовим доріжкам. В кращому випадку забивають коліна, долоні. Але й часто стаються переломи".

З віком кістки слабшають, м'язи стають нееластичні. Через це люди похилого віку навіть після легкої травми отримують перелом.

"При розтягненні чи вивиху кінцівку треба відразу лишити у спокої, не можна рухатися. На хвору руку чи ногу не можна давати будь-якого, навіть найменшого навантаження. У перші хвилини до зони вивиху прикладають холодний компрес: кубики льоду. Потім туго перев'язують бинтом. Треба якомога швидше звернутися до лікаря, бо за розтягненням може насправді ховатися тріщина кістки".

Зараз ви читаєте новину «"В холоди загострюються хвороби суглобів" - ортопед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі