вівторок, 04 травня 2021 14:15

Уповільнює старіння, долає мігрень: розповіли про корисні властивості гірчиці

  Гірчицю активно використовують не лише в кулінарії, але й у косметології
Гірчицю активно використовують не лише в кулінарії, але й у косметології

Гірчиця – одна з найпопулярніших приправ у світі. І одна з найгостріших. Вона не лише надає пікантного смаку м'ясним стравам та салатам, але й надзвичайно благотворно діє на організм людини (звісно ж, якщо немає протипоказань).

Чим саме корисна гірчиця і кому варто включити її до раціону:

Уповільнює старіння

Гірчиця багата на каротин, лютеїн, вітаміни A, C і K. Усі ці речовини є природними антиоксидантами і особливо ефективно діють якраз у комплексі. Вони запобігають старінню клітин, завдяки цьому любителі гірчиці довше виглядають і почуваються молодими.

Зміцнює кістки

У гірчиці міститься велика кількість селену, а також кальцію, магнію і фосфору. Ці елементи зміцнюють кістки, зуби, волосся і нігті, а також зменшують прояви ревматизму і м'язові спазми.

Захищає від псоріазу

Насіння гірчиці дуже корисне і при псоріазі. Ці маленькі зернятка стимулюють роботу спеціальних ферментів, що знімають запалення та запускають процес загоєння бляшок. Звісно ж, традиційного лікування це не замінить, але може значно покращити стан та наблизити омріяне одужання.

Нормалізує рівень холестерину

Гірчицю варто вживати для профілактики патологій серцево-судинної системи. Хрестоцвіті рослини, зокрема гірчиця, здатні зв'язувати холестерин ще у травному тракті, не допускаючи утворення бляшок у судинах.

Допомагає від тривоги та мігрені

Якщо вживати гірчицю регулярно, можна відчути її заспокійливий ефект. Його забезпечують магній і вітаміни групи B, які містить популярна приправи. Гірчиця бореться з підвищеною тривожністю, зменшує напади мігрені та рятує від безсоння.

Бореться з запором

А от якщо з'їсти багато гірчиці, можна відчути і її послаблювальний ефект. Крім того, вона у 8 разів збільшує слиновиділення, що сприяє кращому перетравленню їжі.

Стимулює ріст волосся

Гірчицю активно використовують не лише в кулінарії, але й у косметології. Зокрема, у складі масок для волосся. Вона активізує роботу волосяних цибулин, завдяки чому волосся стає міцнішим і починає швидко рости.

Змішайте сухий гірчичний порошок із кондиціонером, нанесіть на вологі локони і залиште на півгодини. Після цього помийте голову шампунем, як зазвичай. Робити таку маску можна 2-3 рази на тиждень, а перший ефект буде помітний уже через місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весняний салат заправляють гірчицею в зернах

Не рекомендується вживати багато гірчиці тим, хто має такі проблеми зі здоров'ям: гастрит, виразку шлунку; захворювання нирок; проблеми з товстим кишечником, індивідуальну непереносимість продукту.

Гірчиця - овочева культура сімейства хрестоцвітних, до якого також належать білокачанна капуста, брюссельська капуста і брокколі. Серед 40 сортів цієї рослини тільки чорна, біла і коричнева гірчиця використовується для отримання пряних насіння. Їх можна вживати як спецію в цілому або меленому вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Уповільнює старіння, долає мігрень: розповіли про корисні властивості гірчиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі