середа, 15 липня 2020 08:39

У США успішно випробували першу вакцину проти Covid-19

У США успішно випробували першу вакцину проти Covid-19
Експериментальна вакцина проти Covid-19, яку розробляє американська компанія Moderna, змогла викликати імунну відповідь у всіх добровольців на ранній стадії дослідження. Фото: pixabay.com

На ранній стадії випробувань на людях потенційна вакцина mRNA-1273 від Covid -19 викликала сильну імунну реакцію в усіх 45 пацієнтів.

Про це заявила американська біотехнологічна компанія Moderna яка є виробником. Так, пацієнти виробили нейтралізуючі антитіла, які, вважають вчені, є важливими для формування імунітету від нової коронавірусної інфекції. Зазначається, що учасників випробувань розділили на три групи, кожна з яких отримувала відповідно по дві дози 25, 100 або 250 мкг потенційної вакцини.

"Після двох щеплень вакцина викликала сильну імунну відповідь в усіх учасників усіх груп", - заявили у Moderna, передає CNBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індія тестує вакцину проти коронавірусу на людях

У компанії додали, що рівень нейтралізуючих антитіл у пацієнтів групи, яка отримала 250 мкг дози, був у 4 рази вищим, аніж у пацієнтів, які вже вилікувалися від Covid -19. Водночас повідомляється, що, хоча загалом mRNA-1273 переноситься добре, понад половина учасників повідомила про легкі або помірні симптоми, зокрема втому, біль у м'язах чи біль у місці ін'єкції.

Зазначається, що оцінка термінів збереження імунних реакцій ще триває, а після другої вакцинації за учасниками випробувань спостерігатимуть впродовж року.

Наступний етап випробувань, у якому візьмуть участь 30 тис. людей, Moderna планує розпочати 27 липня. Пацієнти з експериментальної групи двічі отримають по 100 мкг потенційної вакцини: у перший день випробувань та ще через 29 днів. Водночас декому з пацієнтів даватимуть плацебо.

У світі нині триває розробка понад сотні потенційних вакцин проти коронавірусу. США ж планують створити до 300 млн доз вакцини від Covid -19 вже до початку 2021 року. Водночас головний експерт уряду країни з інфекційних захворювань Ентоні Фочі у вівторок, 14 липня, заявив про "обережний оптимізм" щодо ймовірності розробки вченими принаймні однієї безпечної та ефективної вакцини до кінця цього чи до початку наступного року.

Зараз ви читаєте новину «У США успішно випробували першу вакцину проти Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі