вівторок, 20 квітня 2021 20:07

У процедурі вакцинування є корупційні схеми - правозахисниця

Автор: надала Віра Валлє
  "Свою дозу вакцини я зможу отримати десь між 2030 і 2038 роками" - каже Віра Валлє
"Свою дозу вакцини я зможу отримати десь між 2030 і 2038 роками" - каже Віра Валлє

У процедурі вакцинування населення від коронавірусу обурюють часті прояви корупції. Ситуацію, яка склалася з захворюваністю на коронавірус в Україні, правозахисниця і письменниця Віра Валлє називає результатом бездіяльності влади.

"Уряд мав рік на адаптацію системи медицини до викликів пандемії. Були виділені гроші на відповідне фінансування, але й сьогодні потужності нашої медицини є слабкими. Кампанія вакцинації завалена. У той час, як у багатьох європейських країнах відбувається масове щеплення, наша система реєстрації на вакцинацію повідомила, що свою дозу я зможу отримати десь між 2030 і 2038 роками.

"Громадським діячам" дали можливість поїсти з корита влади, скомпрометувавши їхній протест проти зриву вакцинації

Я плачу щомісяця в бюджет країни великі податки. Держава ж не може забезпечити мене ані вакциною, ані ліжком у лікарні. Хіба це не свідчення бездіяльності влади?", - обурюється Віра Валлє.

"Хто має право на вакцинування в першу чергу? Звісно, лікарі, бо вони контактують з хворими на коронавірус. Якщо на кінець дня залишається невикористана вакцина, щепленню підлягає категорія громадян, яких назвали "громадські діячі". Причому цього поняття в законодавстві України немає. Я почала досліджувати. Перелік громадських діячів складається Департаментами охорони здоров'я разом з прес-службами обласних державних адміністрацій. Це типовий приклад застосування корупційного чинника у процедурі. До того ж, це спроба приборкання непринципових лідерів суспільної думки. Цим громадянам дали можливість поїсти з корита влади, скомпрометувавши їхній протест проти зриву вакцинації", - підсумовує правозахисниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна хоче перехопити вакцину, від якої інші відмовляються - ЗМІ

Інтерв'ю з Вірою Валлє читайте в журналі Країна.

19 квітня по всій Україні розпочалася вакцинація від коронавірусу препаратом компанії Pfizer/BioNTech.

Напередодні щеплення нею розпочалися на Київщині. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

"Цю вакцину отримають насамперед персонал і мешканці будинків для літніх людей, а потім - рятувальники й прикордонники", - наголосив Шмигаль.

Також, за його словами, паралельно триває щеплення китайською вакциною CoronaVac. Її розподілили серед маломобільних груп населення, соціальних працівників, освітян, які беруть участь в організації ЗНО.

Зараз ви читаєте новину «У процедурі вакцинування є корупційні схеми - правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі