середа, 01 серпня 2018 13:05

Супрун розвінчала міф про популярну дієту

Супрун розвінчала міф про популярну дієту
Уляна Супрун радить відмовитися від продуктів, які містять трансжири, консерванти й цукор, а не безвинний глютен. ФОТО: all.net.ua

Популярна нині безглютенова дієта шкідлива для здоров'я більшості людей. Без медичних підстав дотримуватися її не можна. Пише Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Безглютенова дієта показана лише людям, які хворіють на рідкісне аутоімунне захворювання під назвою целіакія. Виявити його можна за аналізом крові на антитіла або за результатами біопсії.

"Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна "сідати" на безглютенову дієту. В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити на їхніх безглютенових двійників не лише не варто, але й шкідливо", — зауважує Супрун.

Дотримання безглютенової дієти означає відмову від цільнозернових злаків, а отже, від продуктів, які є джерелом важливих вітамінів і таких поживних речовин, як залізо, кальцій та білок.

"Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з'їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м'ясо або яйця, які також містять білок", — каже в. о. міністра охорони здоров'я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун запускає розсилку про здоровий спосіб життя

Розповіді про шкоду глютену й користь безглютенових продуктів — лише вдалий маркетинговий хід. Виробники останніх заробляють на розповсюдженні цього міфу величезні гроші.

"Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії. Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром", — пояснює в.о. керівника МОЗ України.

За словами Супрун, єдина користь безглютенового харчування в тому, що воно передбачає відмову від печива, сосисок, білого хліба, кетчупу й подібних продуктів. Цим і пояснюється покращення самопочуття в адептів безглютенової дієти, адже в такій їжі , окрім нешкідливого глютену, містяться небезпечні трансжири, консерванти та цукор.

Раніше Уляна Супрун розповіла, як зробити свій ранок добрим. В. о. міністра охорони здоров'я України дала 5 простих порад, регулярно дотримуючись яких можна зарядитися енергією й бадьорістю на весь день.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розвінчала міф про популярну дієту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі