четвер, 21 червня 2018 23:28

Склали дієту, яка допомагає мозку краще працювати

Склали дієту, яка допомагає мозку краще працювати
Мозок краще працює завдяки ягодам Фото: poradum.com

При хворобі Альцгеймера мозок настільки пошкоджується, що люди забувають дні народження рідних, імена та обличчя коханих людей. Нервові клітини в ділянках мозку не можуть функціонувати як слід.

Старече слабоумство заважає жити повноцінно. Щоб якнайдовше відтермінувати момент його приходу, склали дві дієти — DASH та MIND-дієті. При чіткому їх дотриманні зменшується вірогідність розвитку хвороби Альцгеймера на 53 %. Ті ж, хто слідують рекомендаціям частково, зменшують ризик на 35 %.

Основу раціону мають складати здебільшого цільні, мінімально оброблені рослинні продукти (такі як злаки, бобові), овочі, фрукти, горіхи, риба, невелика кількість птиці і знежирених молочних продуктів, а також регулярне споживання невеликої кількості алкоголю.

Одним із ключових механізмів впливу цієї дієти на роботу мозку є зниження оксидативного стресу і запальних процесів. Антиоксиданти з ягіда та вітамін Е, що входить до складу олій, горіхів, насіння і зелені, захищають мозок від впливу вільних радикалів. Особливо вразливі до їх дії клітини мозку, у яких формуються амілоїдні бляшки. Це призводять до відмирання цих клітин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонні закупки: експерти показали, як правильно вибирати овочі та фрукти

Продукти для збереження ментального здоров'я:

Овочі. Не менш як шість порцій зелених листових овочів на тиждень. Окрім зелені, додатково вживайте один овоч на день.

Горіхи. П'ять порцій горіхів на тиждень. Достатньо 30 г на день, які не навантажать раціон зайвими калоріями.

Ягоди. Споживати двічі на тиждень. Для збереження на довше вітамінів підійде шокова заморозка.

Бобові. Їсти чотири рази на тиждень сочевицю, квасолю, сою та горох.

Цільні злаки. Тричі на день вживати кіноа, гречку, цільнозерновий хліб та нешліфований рис.

Риба. Раз на тиждень вибирати жирну рибу, яка є джерелом омега-3 жирних кислот.

Оливкова олія. Заправляти салати оливковою олією першого холодного віджиму.

Птиця. Двічі на тиждень споживати індичку чи курку.

Вино. Більшість досліджень свідчать про те, що немає великої різниці, яке саме вино брати. Тож бокал червоного чи білого вина рекомендовано до споживання щодня.

Продукти, яких варто уникати:

Повністю відмовитися від баранини, свинини, яловичини або вживати їх не більше трьох разів на тиждень.

Жирні сири їсти не більше разу на тиждень.

Вершкове масло вживати не більше 1 ст. л. на день. Повністю відмовитися від споживання маргарину, який є джерелом трансжирів. Вершкове масло можна заміняти оливковою олією і авокадо. Скуштуйте бутерброд із цільнозернового хліба зі шматочком стиглого авокадо замість масла.

Солодощі їсти не більше чотирьох разів на тиждень. Це цукерки, тістечка, газовані напої і йогурти з додаванням цукру.

Зараз ви читаєте новину «Склали дієту, яка допомагає мозку краще працювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі