четвер, 08 липня 2021 15:27

Скільки має тривати здоровий менструальний цикл

Скільки має тривати здоровий менструальний цикл
Менструальний цикл може бути нерегулярним під час лактації. Фото: Karolina Grabowska: Pexels

Здоровий менструальний цикл триває від 21 до 35 днів. Допустимі семиденні коливання. Сама ж менструація протікає від двох до восьми днів. Якщо є тижнева затримка - варто звернутися до лікаря. Причиною цього може бути не лише вагітність.

"Менструальний цикл легко вирахувати. Слід зафіксувати дату початку перших місячних і закінчити рахувати, коли почався наступний менструальний цикл. Ці коливання в нормі до семи днів. Тобто перший цикл може тривати 28 днів, а наступний 34. Нормальна протяжність самої менструації від двох до восьми днів", - сказала Тетяна Осауленко, гінекологиня.

Зміна рівня гормонів, харчування, коливання ваги, перевтома або навіть стрес може викликати порушення менструального циклу. Затримка менструації на один-три дні є незначною. Її вважають нормальною. Якщо ж місячних немає сім-десять днів або більше, потрібно звернутися до лікаря.

Також менструальний цикл може бути нерегулярним під час лактації. Це пов'язано з активною секрецією пролактину, який частково блокує естроген та прогестерон. Ці гормони впливають на овуляцію та менструацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна займатися сексом під час критичних днів: думка гінеколога

Патологічні маткові кровотечі не пов'язані з менструальним циклом. Виникати можуть перед початком місячних, одразу після їхнього завершення або в будь-який день міжменструального періоду. Найчастішими причинами маткових кровотеч є гормональні збої, інфекції й пухлини.

Зараз ви читаєте новину «Скільки має тривати здоровий менструальний цикл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі