четвер, 02 червня 2016 11:58

Ситуація з вакцинацією не критична, а катастрофічна, - Комаровський

До Дня захисту дітей у столиці відбулася зустріч медичних експертів та громадських діячів із пресою. Обговорювали проблеми захисту малюків від важких недуг. Незважаючи на успіхи вакцинації, щороку в світі понад мільйон дітей помирає від захворювань, яких можна було уникнути.

 

Євген Комаровський переконаний, що влада ігнорує ситуацію з постачанням вакцин.

"В Україні 10 років триває епідемія коклюшу, але це добре приховується. Дитина може померти від зупинки дихання або від запалення легенів. І при цьому у всіх довідках буде написано - "запалення легенів". Країна, яка має найбільший літак у світі, не може знайти грошей, щоб вакцинувати своїх дітей, - говорить педіатр. - В Україні немає препаратів для невідкладної допомоги. На всю країну я повідомив, що термін придатності протидифтерійної сироватки закінчився у вересні торік. Спалахи дифтерії відбуваються кожні 15-25 років. Минулий був у 1990-х. Ситуація може повторитися будь-якої миті. Оскільки в нас вакциновано менше 50% дітей, смертей буде багато. Але всі мовчатимуть, доки в кожному дворі не з'являться дитячі труни".

 

"Найгірше те, що люди й гадки не мають, в якому стані у нас вакцинація. Чуємо, що щеплені нібито 50% дітей. Але це не має відношення до реальної статистики. Якби світова спільнота дізналася, що насправді відбувається з охороною здоров'я в Україні, то Євро-2012 у нас не було б", - говорить Комаровський.

Ефективна державна політика щодо вакцинації, злагоджена робота медиків, відповідальне ставлення батьків - саме це може вплинути на ситуацію з вакцинацією в Україні.

Читайте також: Серед мобілізованих багато хворих на туберкульоз, гепатит та ВІЛ, - Міноборони

"Теоретично проблемою вакцинації займається МОЗ. Там можуть написати плани вакцинації дітей, а далі це все треба фінансувати. Доки мами боятимуться вакцин, проблемою не займатиметься жоден політик. Також необхідно скликати Раду національної безпеки йоборони, щоб спростити процедуру реєстрації вакцин. Насправді є тільки піар, конфлікти й популізм. А тим часом діти реально помирають ", - каже педіатр.

 
Зараз ви читаєте новину «Ситуація з вакцинацією не критична, а катастрофічна, - Комаровський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі