четвер, 14 січня 2021 14:21

Сіль убиває більше людей, ніж харчові добавки - президент асоціації дієтологів

З 1 січня 2021 року набули чинності нові санітарні вимоги до харчування у школах. Чим зумовлені зміни, яким має бути меню, продукти, культура харчування і на яку країну треба рівнятися, розповів Gazeta.ua один із авторів реформи дитячого харчування Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України.

Автор: Надане Олегом Швецем
  Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець: “Ми досліджували харчування учнів в Польщі, Словенії, Португалії, Литві, Франції. Найкращим прикладом є Фінляндія. Там протягом 70 років в школах вся їжа здорова і повністю безкоштовна”
Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець: “Ми досліджували харчування учнів в Польщі, Словенії, Португалії, Литві, Франції. Найкращим прикладом є Фінляндія. Там протягом 70 років в школах вся їжа здорова і повністю безкоштовна”

Чим зумовлені нові санітарні вимоги до харчування в школах?

Тим, що наука про харчування і загалом медицина переглянули важливість і сутність харчування для здоров'я дітей і в майбутньому для здоров'я дорослих. В останні 15-20 років не було суттєвих змін в санітарних вимогах до харчування в школах, які давно є актуальними. Власне, зараз вони запроваджуються з метою, щоб зробити дітей здоровішими, створити умови для здорового вибору у харчуванні, починаючи зі школи. Добре відомі продукти, які довгий час домінували в шкільному харчуванні, не можна вважати корисними. Наприклад, оброблені м'ясні продукти, сосиски, булочки, соковмісні напої. Все це призводить до того, що в дітей з'являється зайва вага, діабет, серцево-судинні захворювання.

Яким має бути харчування у сучасній українській школі? Залежно від вимог часу, фізіологічних потреб, смакових уподобань дітей?

Здоровим і збалансованим. Другий етап того, що передбачено в медичній частині реформи шкільного харчування, полягає в розробці чітких норм харчування. Тобто які продукти, з якою періодичністю, в якій кількістю повинні споживатися дітьми різних викових груп.

Меню буде залежати від вимог часу, фізіологічних потреб, смакових уподобань дітей?

Меню буде складатися залежно від пори року, коли відбувається процес організації харчування. Восени будуть давати сезонні овочі і фрукти. Наприклад, сливи, виноград, яблука. Зимою більше буде цитрусових і бананів. Безумовно, в основі є фізіологічні потреби, відповідно до віку дітей.

Щодо смакових уподобань, то тут складніше питання. Проблема в тому, що і в сім'ях, на жаль, і в суспільстві домінують впливи, включаючи рекламу, маркетинг в крамницях і супермаркетах, в закладах громадського харчування, які апелюють до не здорових смакових уподобань. Наприклад, наполегливо пропагується солодка і солона їжа, жирні страви. Домінуючими виступають солодкі і солоні смаки. Ми це можемо судити з досліджень, проведених в Україні в останні роки. Ми не повинні йти паралельно і підлаштовуватися під такі уподобання. А навпаки – йти супротив. І в цьому одна з головних цілей зробити вибір і смакові уподобання дітей більш здоровими. Щоб їли більше рослинної їжі, яка в десятки, а то й сотні разів корисніша. В новому меню шкільного харчування їжа і напої будуть мінімально солодкими і солоними.

У суспільстві наполегливо пропагується солодка і солона їжа, жирні страви. Домінуючими виступають солодкі і солоні смаки

Яке має бути харчування школярів в широкому розумінні: кількісно, якісно, по періодичності, який має бути баланс і різноманіття?

Різномаїття має бути максимальним. Тобто, все, що відноситься до здорового харчування. Це такі групи продуктів, як овочі, фрукти, ягоди, бобові, злакові, насіння, горіхи, яйця, м'ясо, риба, молочні і кисломолочні продукти повинні бути присутніми в максимальному різноманітті регулярно. Принаймні, декілька раз на тиждень. А якщо ми говоримо про овочі та фрукти, то декілька разів на день. За кількістю їжі під кожну дитину підлаштуватися складно. Тому має бути стільки, щоб у дитини було нормальне співвідношення ваги, росту до віку. Щоб ця калорійна та енергетична кількість, яку споживає дитина, вона була витрачена на фізичну активність без залишків. Щоб дитина не набирала вагу.

Насправді, за виключенням 1-4 класів, які харчуються безкоштовно, більшість має можливість купувати їжу відповідно апетиту, бажанню і наявності певних продуктів і страв в їдальні або буфеті. Плюс харчування має бути безпечним, економічно доступним і смачним. Різниця між тим меню і асортиментом шкільних буфетів, які були до нового року і будуть після, полягає, що там не буде шкідливих продуктів і страв. Харчування в закладах освіти має бути принаймні один на день. Але це може бути і до п'яти разів, в залежності від тривалості перебування дитини в закладі.

Автор: vmr.gov.ua
  Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру
Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру

Який приклад у харчуванні школярів має наслідувати Україна? Якої країни?

Ми розглядали харчування учнів в Польщі, Словенії, Португалії, Литві, Франції. Переймати досвід їздили деякі члени нашої команди. В тому числі й дружина президента Олена Зеленська зі командою. Найкращим прикладом є Фінляндія. Там вже 70 років в школах виключно здорова їжа і повністю безкоштовна. Включаючи дітей, які займаються спортом. Їм після тренування передбачено додаткове харчування. Для України це поки недосяжно. Фіни розглядають шкільне харчування як інвестицію в майбутнє, а самі їдальні – як важливий елемент соціалізації.

Фіни розглядають шкільне харчування як інвестицію в майбутнє, а їдальні – як важливий елемент соціалізації

Чи зможуть постачальники знайти продукти, які відповідають вимогам? Які можуть виникнути проблеми?

Абсолютно, зможуть. Бо всі продукти є в наявності. Якщо будуть якісь нюанси, то виробники мають під них підлаштуватись, бо мова йде про здоров'я дітей. Тут має бути контроль на місцях. З постачанням продуктів, я думаю, буде так само, як і зараз. Радикально нового там не повинно бути.

Автор: censor.net
  Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру
Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру

Діти не хочуть їсти традиційні продукти. Надають переваги снекам, вуличним перекусам, часто шкідливій для молодого організму продуктам. Як це змінити? Чи варто? Можливо, варто з дитинства привчати до хімії і смакових добавок в їжі, бо інакшої їжі все одно нема і не буде.

Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Пасивно дивитися на те, що дитина їсть і п'є нездорову їжу та напої, це сприяння виникненню хвороб, позбутися яких надзвичайно важко або навіть неможливо.

Як батькам виховувати у дітях культуру харчування? В чому вона полягає?

Термін культура харчування включає в себе багато складових. Це і здоровий вибір, і традиції, притаманні українській кухні, і родинні устої. Для того, щоб так звана культура слугувала на благо дитині, батьки повинні проаналізувати, що купується, готується і споживається. Починаючи з себе. Тобто повинні демонструвати дитині найкращий приклад у здоровому харчуванні. З самого початку, коли дитина починає снідати, обідати і вечеряти за загальним столом. А це має відбуватися починаючи з двох років. Діти в такому віці можуть бути прискіпливими, не хочуть пробувати нову їжу, акцентуючи свою увагу на якихось обмежених видах страв, продуктів. Батькам треба бути терплячими і наполегливими. Деякі продукти пропонувати і по 10, і по 15 разів. Треба разом ходити в крамницю, обирати продукти, розповідати про них. Цікаво готувати і вміти гарно подати, щоб страва була приваблива. Це такий цікавий творчий процес. Батькам не можна здаватися і пускати все на самотік. Бо надолужити це в дорослому віці буде важко.

Батькам не можна здаватися і пускати все на самотік. Бо надолужити це в дорослому віці буде важко

Які продукти в майбутньому зникатимуть, а які — ставатимуть популярнішими? До чого готуватись? Якою буде їжа майбутнього?

Тут теж ми не зможемо спрогнозувати з великою точністю. Тому що нам, як медикам, хотілося б, щоб, наприклад, зникли солодкі газовані напої, значна частина солодощів, особливо з трансжирами. Але можливості виробників значно вищі за аналогічні у медичної спільноти.

Автор: zhmerynka.city
  Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру
Якщо батьки і суспільство хочуть бачити майбутнє покоління здоровим, то повинні виховувати в дітях здорові смаки і здоровий вибір в харчуванні. Забороняти їсти шкідливі продукти і напої з великим вмістом цукру

Як мають змінюватись по відношенню до їжі дорослі українці?

Вони повинні їсти здорову їжу. Хибною є думка, що корисна їжа недосяжно дорога. Якщо ми порівняємо вартість оселедця і ковбаси, то остання в декілька разів дорожча. А оселедець, якщо він не надто солоний, для організму в кілька раз корисніший. Так само можна порівняти яблуко і цукерки, сосиски і курку чи рибу. Дорослим українцям варто менше пити алкоголю і напоїв, які містять багато калорій. Більше рухатися. Тому що 60 відсотків українців сьогодні мають ожиріння або зайву вагу. Така тенденція накопичувалася поступово протягом багатьох років від початку незалежності України.

Які смакові добавки надто шкідливі, а які можна споживати і не варто боятись? У їжі, напоях, технологіях виготовлення.

Це переоцінена царина. Я б сказав би, що із харчових добавок найбільш небезпечною є сіль. Тому що в нас щороку помирає 400 тисяч людей від серцево-судинних захворювань. Частково це пов'язано з тим, що вони споживають надто багато солі. А саме в 2,5 рази більше, ніж рекомендується.

Зараз ви читаєте новину «Сіль убиває більше людей, ніж харчові добавки - президент асоціації дієтологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі