четвер, 22 квітня 2021 09:57

Сіамські близнюки жили щотижня з різними жінками

Автор: ukr.media
  Перші сіамські близнюки Чанг і Енг прожили 63 роки і мали 2 родини
Перші сіамські близнюки Чанг і Енг прожили 63 роки і мали 2 родини

22 квітня 1955 року в Чикаго професор Гарольд Воріс провів першу успішну хірургічну операцію з розділення сіамських близнюків. Цим довів, що такі люди не є приреченими.

У давнину вважали, що народження сіамських близнюків віщує кінець світу. Тому їх намагалися якомога швидше позбутися або ж принести в жертву богам. Пізніше підприємливі люди почали заробляти на них гроші. Вони возили нещасних ярмарками та влаштовували шоу потвор.

Свою назву такі близнюки дістали на честь дітей із Сіаму в Таїланді. Чанг та Енг народилися 1811 року. Коли королю доповіли про народження близнюків, з'єднаних один з одним на рівні грудей смужкою тканини, то він наказав убити це "кодло диявола", оскільки вважав їх "провісниками нещастя". Але мати не віддала синів на смерть. Вона розтирала їхню шкіру спеціальними кремами, щоб надати з'єднувальним тканинам еластичності. Вона домоглася того, що Енг і Чанг змогли стояти не тільки обличчям до обличчя, але й змінювати своє положення більш-менш вільно. Пізніше король змінив своє рішення й дозволив шотландському купцеві вивезти їх у Північну Америку.

Там вони почали працювати в цирку. Люди платили за те, щоб споглядати незвичайних братів. 1829 року Чанг та Енг залишили публічне життя, взяли американське прізвище Бункер, купили в Північній Кароліні ферму й зайнялися сільським господарством. У 44 роки вони одружилися з сестрами-англійками - Сарою-Енн та Аделаїдою Єтс. Брати придбали два будинки й залишалися з кожною сестрою на тиждень, живучи то в однієї, то в іншої. У Чанга народилося 10 дітей, в Енга - дев'ять. Усі діти були без зовнішніх вад. Померли брати у віці 63 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше показали сіамських близнючок, які народилися в Україні

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Європі появою на світ сіамських близнюків закінчуються одні пологи з 80 тис. У світі - одні пологи з 60 тис.

Найчастіше народжуються дівчатка. Майже половина немовлят народжуються мертвими. Приблизно 70% таких близнюків помирають упродовж перших місяців життя.

У середньому після операцій із розділення виживає лише кожна четверта дитина.

Пара сіамських близнюків, яким лікарі прогнозували, що не доживуть до наступного дня народження, чекають на 5-ті роковини та розпочали навчання.

4-річні Маріем і Ндеє Ндіає вчаться також ходити з рамкою.

Зараз ви читаєте новину «Сіамські близнюки жили щотижня з різними жінками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі