неділя, 04 серпня 2024 10:50

П'ять причин, чому регулярно треба їсти рис

П'ять причин, чому регулярно треба їсти рис
Назвали користь від білого рису Фото: pinterest

Рис їдять по всьому світу. Ця крупа є одним з основних продуктів, який споживають регулярно.

Рис - гарне джерело магнію, фосфору, марганцю та інших корисних мінералів.

Вважається, що білий рис не є здоровим варіантом. Він проходить високу обробку та позбавлений оболонки (твердого захисного покриття), висівок (зовнішнього шару) і зародка (багатого поживними речовинами).

Водночас з коричневого рису видалена лише оболонка. З цієї причини білому рису не вистачає багатьох вітамінів і мінералів, які присутні в коричневому. Однак є деякі випадки, коли білий рис - найкращий варіант, пише Healthy To Me.

Як рис впливає на організм людини, якщо їсти його щодня

Ви отримаєте заряд енергії

Рис є чудовим джерелом вуглеводів, це основне паливо для нашої енергії. Регулярне вживання рису забезпечить вас постійною енергією та допоможе почуватися динамічно протягом дня. Дієтичні рекомендації свідчать, що вуглеводи повинні складати приблизно від 40% до 65% ваших щоденних калорій. Оскільки білий рис є простим вуглеводом, він може призвести до швидшого припливу енергії, ніж коричневий, який є складним вуглеводом і має нижчий глікемічний індекс. Якщо хочете уникнути енергетичного дефіциту, рекомендується їсти коричневий рис, який дає більш стійку енергію та не викликає стрибків, а потім падіння рівня цукру в крові, як от білий рис.

Будете менше хворіти

Рис є джерелом селену, мінералу з антиоксидантними властивостями. Ці антиоксиданти зміцнюють вашу імунну систему, роблячи вас менш сприйнятливим до звичайних інфекцій та інших захворювань. У всьому світі рис вважається одним із найменш алергенних продуктів, що робить його ідеальним здоровим вибором для людей, чутливих до харчової алергії та інфекцій. Рис багатий вітамінами, мінералами та амінокислотами, які зміцнюють здоров'я та допомагають контролювати вагу.

Покращиться ваше травлення

Рис, особливо коричневий, багатий клітковиною. Ці волокна допомагають полегшити травлення та запобігають запорам, сприяючи регулярній роботі кишківника. Але оброблені зерна білого рису, містять менше клітковини, тому людям, які страждають від запорів, краще зменшити його споживання. У рисі також дуже мало жиру, що ідеально підходить для полегшення травлення. Вживання легкозасвоюваних вуглеводів може бути корисним, якщо у вас з'явився дискомфорт у шлунку через хвилювання або стрес, якщо ви відновлюєтеся після хвороби, або до чи після тренування. Природно, ні білий рис, ні цілозерновий коричневий не містять глютену, отже є ідеальним продуктом для тих, хто дотримується діабетичної дієти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призводить до швидких стрибків цукру в крові: від якого рису краще відмовитись

Будівництво м'язів

Рис є джерелом білка, який може сприяти зростанню та відновленню м'язової тканини. Науково доведено, що рис є чудовим джерелом амінокислот, які необхідні для будівництва білка. Амінокислоти відіграють ключову роль у життєдіяльності організму людини. Ці кислоти необхідні для синтезу білків, гормонів і ферментів.

Нормалізується кровоносна система

Коричневий рис містить низьку кількість натрію та багатий калієм, що корисно для тих, хто прагне контролювати свій артеріальний тиск. Коричневий рис вважається цільним зерном і дослідження підтверджують зв'язок між цільнозерновою дієтою та зниженням ризику серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку. Якщо ви страждаєте від анемії або іншого дефіциту заліза, щоденне споживання рису може допомогти покращити стан вашого здоров'я. Фактично, як білий, так і коричневий рис містять достатню кількість заліза та фолієвої кислоти, які необхідні для функціонування людського організму.

Легким, поживним та ситним сніданком можна здивувати кожного, якщо приготуєте рисову запіканку з яблуками. Це не лише смачна та ароматна страва, але й джерело вітамінів, необхідних для нашого організму.

Зараз ви читаєте новину «П'ять причин, чому регулярно треба їсти рис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі