середа, 15 серпня 2018 12:55

Правила, які допоможуть легко засинати й добре висипатися

Правила, які допоможуть легко засинати й добре висипатися
Щоб добре висипатися, слід щодня вкладатись у ліжко в один і той самий час. ФОТО: scarymommy.com

До проблем зі сном часто призводять наші повсякденні звички. Якщо останні змінити, щодня будете прокидатися сповненими сил й енергії, а засинати — за лічені секунди.

Народні методи для швидкого засинання мало кому насправді допомагають. Рахувати овечок — не більше, ніж марна трата часу. Дієві поради для покращення сну подало відоме британське видання Mirror.

1. Не дозволяйте собі на вихідних спати довше, ніж у будні. Щодня висипатись допоможе дотримання режиму дня. Задля власного ж здоров'я прокидатись треба регулярно в один і той самий час, навіть у вихідні. Дозволяючи собі 1-2 рази на тиждень довше поспати, ви збиваєте свій внутрішній годинник.

Організм любить знати наперед, чого очікувати, і швидко до всього звикає. Будь-які відхилення від звичайного графіку — зайвий стрес для нього.

2. Не їжте на ніч. 3-4 години до сну — мінімум стільки часу в ідеалі має пройти після вечері перш, ніж ви вкладетесь до ліжка. Така перерва необхідна організму, щоб встигнути переварити й засвоїти їжу. Лягаючи спати одразу після вечері, ви не тільки виспатися нормально не зможете, але й набудете зайвої ваги, адже невикористані калорії відкладуться на тілі у вигляді жиру.

Окрім того, їсти на ніч не можна й через температурні зміни: під час спалення калорій виділяється тепло, у результаті чого температура тіла людини підвищується. На якості сну такі коливання позначаються вкрай негативно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секрети здорового сну або чому важливо спати на правильному матраці

3. Спіть окремо. У пар, які сплять разом, сон не такий міцний. У них також рідше фаза швидкого сну , під час якої організм перезаряджається.

4. Не ставте за мету спати по 8 годин в день. Твердження про те, що всі потребують як мінімум 8-годинного сну, — це міф. У кожного індивідуальні потреби. Так, комусь цілком може вистачити й 5 годин. Щоб регулярно висипатися, важливо визначити необхідну вам кількість сну. Зрозуміти, чи підходить вам 8-годинний режим відпочинку допоможуть власні відчуття: після пробудження ви маєте відчувати бадьорість і прилив енергії.

5. Спіть із відчиненим вікном. Повітря, яке ми протягом ночі видихаємо, насичує кімнату вуглекислим газом. Висока концентрація цієї речовини в повітрі порушує сон. Відчинене вікно допоможе вирішити проблему.

Раніше розповіли, чому не можна багато спати. Причину з'ясували британські науковці з Кілського університету. Вони проаналізували результати 74 незалежних досліджень на тему надмірного сну й дійшли висновку, що над "соньками" нависає загроза передчасної смерті.

Зараз ви читаєте новину «Правила, які допоможуть легко засинати й добре висипатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі