четвер, 13 травня 2021 16:54

Поєднання вакцин проти Covid-19 утричі збільшує імовірність побічних ефектів

Поєднання вакцин проти Covid-19 утричі збільшує імовірність побічних ефектів
В Оксфордському університеті дослідили вплив змішування вакцин від корнавірусу при щепленнях. Фото: Інтерфакс

Щеплення однієї людини різними протиковідними вакцинами збільшує ризик легких побічних ефектів із 10% до 34%. Дослідження щодо впливу змішування різних вакцин від Covid-19 на людину провели в Оксфордському університеті.

Перші результати наводяться в матеріалі британського BBC.

Дослідження "Com-Cov" розпочали в лютому, щоб побачити, чи може інший препарат для другої дози надати триваліший імунітет, кращий захист від нових варіантів або просто дати змогу клінікам міняти місцями вакцини в разі переривання постачань.

Для вивчення обрали 830 добровольців віком понад 50 років. Використовували дві вакцини - AstraZeneca і Pfizer Covid. У квітні дослідження розширили - запросили ще 1050 добровольців і додали вакцини Moderna і Novavax.

За результатами дослідження, піддослідні не частіше повідомляли про легкі й помірні побічні ефекти після змішування двох вакцин проти коронавірусу. За комбінування повідомлялося про головні болі, озноб і м'язовий біль.

Водночас зазначається, що всі побічні реакції були нетривалими й жодних інших проблем зі здоров'ям у пацієнтів не було.

"Це справді знахідка, яка інтригує, а не те, чого ми обов'язково очікували", - сказав професор Метью Снейп з Оксфордської групи дослідників вакцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щеплення вакциною Covishield не є підставою для в'їзду в ЄС" - ексклюзивно в коментарі EMA для Gazeta.ua

Кожен 10-й доброволець, якому робили два уколи з інтервалом у чотири тижні, повідомив про підвищення температури. Але якщо вони отримали один укол AstraZeneca й один укол Pfizer у будь-якому порядку, то частка зростала приблизно на 34%.

Дослідження розпочали в лютому 2021 року. Завдання дослідження - з'ясувати, чи може другий укол вакцини іншого виробника дати триваліший імунітет, кращий захист від нових штамів або чи можна просто поміняти вакцину в клініках, якщо постачання будуть перервані.

Попередні дані вже опубліковані в наукових журналах, а повні результати дослідження оприлюднять у червні.

В Україні протягом минулої доби ще 1900 людей отримали другу дозу препарату проти Covid-19.

Загалом вакцинацію завершили 3828 українців, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Поєднання вакцин проти Covid-19 утричі збільшує імовірність побічних ефектів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі