пʼятниця, 02 квітня 2021 09:21

Потрібен локдаун: експерти розповіли про ситуацію з Covid-19 в Україні

Потрібен локдаун: експерти розповіли про ситуацію з Covid-19 в Україні
Існує 3 сценарії того, скільки смертей від Covid-19 буде у підсумку. Фото: pixabay.com

Навіть якщо захворюваність у країні спаде найближчими тижнями, до кінця півріччя через коронавірус помре більше українців, ніж за весь 2020-й. До середини квітня кількість померлих продовжить зростати.

Україна на 3-му місці за кількістю смертей від Covid-19 після Польщі та Чехії, зазначають у Київській школі економіки. 3 тижні тому країна займала в антирейтингу 9-те місце. Кількість померлих за добу перевищує пікові показники осінньої хвилі на 34% і продовжує зростати. За рівнем захворюваності Україна у топ-5 країн із найгіршою ситуацією в Європі.

"Чи поганий це тренд? Наразі лідирує Чехія – 24,7 тис. померлих на 100 тис. населення, в Україні – 9,7 тис. Тому найближчим часом Україна не вийде на 1-ше місце. Але рівень смертності в Україні залишається одним із найвищих у Європі та світі. Він зростатиме щонайменше 2 тижні. Спочатку йде зростання захворюваності, госпіталізацій, а потім ми бачимо, як смертність наздоганяє це зростання. Україна може пройти цю хвилю без національного локдауна. Але ризик його запровадженя залишається високим через поширеніші мутації. Якщо обмеження у регіонах будуть передчасно зняті або ними нехтуватимуть, це може призвести до повторної сильнішої хвилі", - каже керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

Існує декілька сценаріїв того, скільки смертей від Covid-19 буде у підсумку. Якщо минулого року від вірусу померли 20 тис. українців, то за середнім сценарієм до кінця першого півріччя сумарно буде 55 тис. померлих. На ці цифри впливатиме циркуляція варіантів вірусу, які швидше поширюються. Те, який відсоток серед всіх варіантів становитимуть британський, південноафриканський і бразильський штами. Ще один фактор – тривалість імунітету. Досі немає достатньо тривалих досліджень, які б говорили про те, скільки він тримається. І останнє – темпи вакцинації.

Епідеміолог Наталія Виноград упевнена, що все залежить тільки від того, як виконуватимуться заходи, запроваджені в областях, тобто потрібен локдаун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 30 щеплених вакциною AstraZeneca виявили тромбоз

Україну в майбутньому може чекати декілька локдаунів через стрибки захворюваності на коронавірус. Наступний локдаун запровадять вже найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Потрібен локдаун: експерти розповіли про ситуацію з Covid-19 в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі