пʼятниця, 23 вересня 2016 12:51

Пасивне куріння збільшує кількість смертей від інфаркту

Пасивне куріння збільшує кількість смертей від інфаркту
Фото: medicamente.com.ua

Дієти, алкоголь, а також активне та пасивне куріння сприяють захворюванням серцево-судинної системи. Натомість профілактика — така як здорове харчування, до якого входять овочі та риба, а також фізичні вправи з дихальною гімнастикою зменшують ризик померти від ішемічної хвороби серця вдвічі. Про це розповіла Мирослава Заліщук, лікар-кардіолог Кіцманської центральної районної лікарні Чернівецької області. Поради лікаря публікує тижневик "Вільне життя".

"Основою профілактики серцево-судинних захворювань є здорове харчування: на день менше 5 г кухонної солі, 30-45 г клітковини (зернові, овочі, фрукти), 200 г фруктів (2-3 порції), 200 г овочів (2-3 порції), риба, як мінімум, двічі на тиждень, із яких 1 раз жирна риба. Вживання алкогольних напоїв необхідно обмежити до 2-х порцій на день (20 г алкоголю) для чоловіків і до однієї порції (10 г алкоголю) для жінок", - розповідає Мирослава Заліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукти, якими шкідливо снідати

Також сприяє хворобам серця надмірна маса тіла. Зокрема, лікар зазначає, що об'єм талії у жінок не повинен перевищувати 80-88 см, а у чоловіків 94-102 см.

"Здорові дорослі особи повинні займатися 2,5-5 годин фізичними вправами або дихальною гімнастикою як мінімум середньої інтенсивності або 1-2,5 годин на тиждень проводити інтенсивне тренування. Тих, хто веде малорухливий спосіб життя, необхідно заохочувати тренувальними програмами легкої інтенсивності. Фізична активність (дихальна гімнастика) повинна проводитися декількома сеансами, тривалістю 10 або більше хвилин, і бути рівномірно розподілена протягом тижня", - каже лікар-кардіолог.

Особливої ували Мирослава Заліщук рекомендує приділяти стану артеріального тиску хворим на цукровий діабет. Бо ці люди — у групі ризику списку смертності від серцево-судинних захворювань.

"Інтенсивне лікування, направлене на зниження артеріального тиску у пацієнтів із діабетом, знижує ризик макро- і мікросудинних ускладнень. Рекомендований артеріального тиску при цукровому діабеті становить нижче 140/80 мм ртутного стовпчика. Дії, направлені на профілактику серцево-судинних захворювань, повинні бути впроваджені в життя кожного, починаючи з раннього дитинства і продовжуючись у дорослому і старечому віці", - говорить Заліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Часті походи до туалету уночі свідчать про хвороби серця

Людям, які мають серцево-судинні захворювання, лікар рекомендує не втручатись у систему лікування, яку призначають кардіологи — не змінювати на власний розсуд лікарські препарати та кількість прийомів, які прописали у медичній установі.

"Ішемічна хвороба серця та ішемічний інсульт, у всьому світі залишаються головною причиною передчасної смерті. Ефективність профілактики: зниження смертності при ішемічній хворобі серця більше, ніж на 50%, пов'язане з модифікацією факторів ризику і на 40% з оптимізацією тактики лікування", - зазначає кардіолог.

Зараз ви читаєте новину «Пасивне куріння збільшує кількість смертей від інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі