неділя, 09 травня 2021 19:42

Пасивне куріння призводить до серцевої недостатності

  52 реальних курця вбивають одного пасивного
52 реальних курця вбивають одного пасивного

Перехресне дослідження за участю тисяч американців показало зв'язок між вдиханням повітря, що містить тютюновий дим, і розвитком хвороб серця.

Пасивний курець - той, хто не курить сам, однак вдихає "побічний" дим від сигарети і "основний" дим, що видихається курцем. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 600 тисяч смертей на рік на планеті викликані пасивним курінням - це більше 1% всіх смертей. На початку 2000-х експерти підрахували, що за рік 40% неповнолітніх, 33% чоловіків і 35% жінок, які не мали цієї шкідливої ​​звички, все одно піддавалися впливу пасивного куріння. Вони стикалися з ішемічною хворобою серця (397 тисяч смертей), інфекціями нижніх дихальних шляхів (165 тисяч), на астму (36 тисяч) і раком легенів (21,4 тисячі). Найбільше страждають діти, так як пасивне куріння провокує у них розвиток респіраторних інфекцій та смерть протягом перших кількох років життя.

Як з'ясували співробітники Медичної школи Уейк-Форест (Північна Кароліна, США), пасивне вдихання сигаретного диму може зробити вас більш уразливими і перед серцевою недостатністю. При цьому стані серце працює не так добре, як має, і йому важко задовольнити потреби організму: відбуваються порушення скоротливої ​​здатності міокарда та зменшення систолічного і хвилинного обсягів крові.

Медики провели аналіз даних 11 219 некурящих учасників Третього національного дослідження здоров'я і харчування США (NHANES), за якими спостерігали з 1988 по 1994 рік. В середньому їм було 48 років, трохи більше половини - жінки (55,9%), більшість належали до білої раси (70,5%). Майже кожен п'ятий достовірно стикався з пасивним курінням: його визначали як рівень котинина в сироватці крові більше одного нанограмма на мілілітр (вважається граничним значенням). Котинін - метаболіт нікотину, який використовують для вимірювання рівнів впливу диму. Зазвичай по ньому оцінюють, що людина вдихав тютюновий дим з навколишнього середовища за останні один-два дня (період напіврозпаду - 18-20 годин).

Як виявилося, у некурців, які зазнавали впливу сигаретного диму, ризик розвитку серцевої недостатності на 35% вище, ніж у тих, хто уникав пасивного куріння. Зв'язок зберігалася навіть після врахування чинників, таких як наявність в анамнезі інших серцевих захворювань, високий рівень холестерину і діабет. Результати були аналогічними і для інших підгруп, включаючи різні етнічні / расові групи і страждають ожирінням пацієнтів. "Це додає неспростовних доказів про шкоду пасивного куріння, - сказав доктор Тревіс Скіпіна, провідний автор дослідження. - Пасивне куріння пов'язане з інсультом і серцевими нападами, але про що раніше не повідомлялося, так це про його зв'язки з серцевою недостатністю - вкрай виснажливим і дорогим захворюванням ".

У чоловіків зв'язок пасивного куріння з серцевою недостатністю виявилося більш вираженою. Ще в особливу групу ризику входили ті, хто вже пережив серцевий напад або інсульт. "Чоловіки, як правило, стикаються з серцево-судинними захворюваннями в більш молодому віці, і в цілому вони були молодші, так що, можливо, тому мали схильність", - додав Скіпіна.

Звичайно, оскільки це перехресне дослідження, до того ж засноване на старих даних, воно показує лише тимчасову картину і не може встановити причину і наслідок. Але, як відзначають вчені, зв'язок пасивного куріння з серцевою недостатністю зберігалася навіть при порівнянні 3796 учасників, які спостерігалися з 2003 по 2006 рік - тобто вже після того, як влада почала реалізовувати антитютюнові кампанії і вводити заборону на куріння в певних суспільних

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім простих правил, щоб продовжити життя

"Навіть при меншому фоновому впливі вторинного тютюнового диму було виявлено, що воно має позитивний зв'язок з серцевою недостатністю. Активне і пасивне куріння викликають прозапальні стан, а більш високий рівень запалення впливає на всі тканини тіла і може привести до неадаптівним змін в структурі серця і пошкодження кровоносних судин ", - підсумував Скіпіна.

Як повідомляв "Навколо Світу. Україна", 52 реальних курця вбивають одного пасивного. Американські та нідерландські дослідники встановили: на кожних 52 курця припадає одна смерть того, хто дихає їх димом.

Зараз ви читаєте новину «Пасивне куріння призводить до серцевої недостатності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі