понеділок, 11 березня 2019 18:17

Назвали продукти, які вбивають українців

Назвали продукти, які вбивають українців
Лише за перший квартал минулого року на солодощі українці витратили 4,5 млрд гривень. ФОТО: agronews.ua

Україна посіла перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних хвороб. Передумови до 4 смертей із 10 створило неправильне харчування.

Проблема в тому, що в раціоні українців наявна завелика кількість білого хліба, солодощів, солі, смаженої на соняшниковій олії їжі, переробленого м'яса й алкоголю. При цьому зовсім мало цільнозернових злаків, фруктів, риби, горіхів і бобових. Повідомляє інформаційна компанія BBC.

Солодощі

Через цукри, які входять до складу солодощів, капіляри ослаблюються й стають крихкими. Ці ж речовини спричинюють зниження чутливості організму до інсуліну, тим самим підвищуючи ризик розвитку цукрового діабету.

Небезпечними є й наявні в солодощах транс-жири. Вони провокують запалення судин та розвиток атеросклерозу.

Окрім того, тамуючи голод солодощами, людина позбавляє себе корисних речовин, які містить здорова їжа.

Добова норма споживання цукру становить 5 чайних ложок. Якщо від солодощів відмовитися не вдається, варто позбутися звички додавати цукор у чай і каву.

Хліб

У білому хлібі й батоні відсутні важливі для організму вітаміни групи В. Немає в цих виробах і клітковини, тоді як саме вона необхідна для регуляції рівня цукру в крові й утворення протипухлинних жирних кислот. Ця речовина є основою здорової мікрофлори й допомагає підтримувати в нормі рівень холестерину. Також запобігає набору зайвої ваги: без клітковини глюкоза перетворюється не в енергію, а в жир.

Міститься клітковина у висівковому й цільнозерновому хлібі, цільнозерновій вівсянці й пшеничній каші. Багаті на цю речовину також фрукти, корінь селери, гарбуз, сочевиця й інші бобові.

Нестача в раціоні фруктів

За даними статистики, у середньому українці споживають 123 грами фруктів на день. Це як невелике яблуко. Рекомендованим же обсягом є 300 грамів. Фрукти при цьому мають бути свіжими або замороженими. Консервовані вживати небажано.

Соняшникова олія

Соняшникова олія порушує баланс в організмі ненасичених жирних кислот. Це створює ідеальні умови для розвитку атеросклерозу й запалення судин.

Особливо шкідливо використовувати соняшникову олію для смаження. Замінити її краще на оливкову або ріпакову. Безпечніше також смажити на вершковому маслі або смальці. В ідеалі ж від смаження взагалі рекомендується відмовитися. Перевагу надавати тушкуванню, запіканню або варці.

Запас корисних жирів в організмі поповнювати варто за рахунок горіхів, насіння й жирної риби, зокрема скумбрії, оселедця, лосося. Усі ці продукти є важливими для здоров'я серця і судин. Риби достатньо вживати по 200-300 грамів на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонять продавати: напої-енергетики шкідливі для здоров'я

Ковбаса

Ковбаса є джерелом канцерогенів, надлишку солі й зайвих насичених жирів. Вживання її створює ризик розвитку раку, атеросклерозу й гіпертензії. У щоденному раціоні ковбас бути не повинно. Поласувати ними можна лише у вигляді винятку — раз на кілька тижнів.

Замість ковбаси раціон слід збагатити здоровим джерелом білків. Це м'ясо птиці, риба, молочні продукти й бобові, зокрема квасоля, нут і сочевиця.

Алкогольні напої

Від надмірного споживання алкоголю в крові підвищується рівень жирів тригліцеридів. Як наслідок, зростає ризик розвитку атеросклерозу. Також вживання алкоголю загрожує появою гіпертонії, аритмії, серцевої недостатності й раптової зупинки серця.

Як і солодощі, спиртні напої є джерелом "пустих" калорій, здатних перетворитися на зайву вагу й тим самим створити ще одну передумову для розвитку серцевих хвороб.

Раніше розповіли, який сніданок допоможе оздоровити серце. Завдяки такому ранковому харчуванню в артеріях утворюватиметься менше холестеринових бляшок – головної причини розвитку серцевих захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, які вбивають українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі